Winners Open Recap | Mihaela Buzărnescu rămâne singura româncă în cursă. E trofeul oricui de aici înainte

Radu Marina | 5 august 2021

După a cincea zi de tenis la Winners Open, cunoaștem cele patru sferturi de finală. Mihaela Buzărnescu e singura româncă ajunsă între ultimele opt; ea va juca vineri contra Kristynei Pliskova.

După a cincea zi de tenis la Winners Open, cunoaștem cele patru sferturi de finală. Mihaela Buzărnescu e singura româncă ajunsă între ultimele opt; ea va juca vineri contra Kristynei Pliskova.

Celelalte trei sferturi sunt Sherif vs Kukova, Schmiedlova vs Krunic, Mendez vs Petkovic.

A fost o zi plină (și ploioasă) la Winners Open. Patru meciuri de simplu și alte patru de dublu, cu Ana Bogdan și Jaqueline Cristian salvând nouă mingi de set înainte să cedeze totuși tiebreak-ul cu Panova și Wachaczyk. Meciul a fost întrerupt la 7-6(9) și 3-1 pentru adversare. Tot pe tabloul de dublu, Simion și Talabă au fost eliminate de Bondar și Eikeri.

Mayar Sherif continuă să spargă bariere importante

Cu o victorie clară, 6-2, 6-2 în fața tinerei de 16 ani Alexandrei Eala (beneficiara unui wild card la Winners Open), Mayar Sherif a confirmat succesul important din primul tur, când a eliminat-o pe Alize Cornet, favorita 1 de la Cluj. Azi, ea mai depășește o bornă importantă în cariera ei – și pentru țara ei – devenind singură jucătoare din Egipt care ajunge într-un sfert de finală WTA. 

Născută în Egipt și apoi stabilită în Spania, Sherif a crescut și s-a dezvoltat cu ideea că nu va putea obține mari rezultate în tenisul profesionist. I s-a reamintit constant, direct sau indirect, că nu va reuși. Ca lucrurile să fie și mai complicate, ea nu a avut un reper de care să se agațe, Egipt neavând o mare tradiție în tenis sau vreun jucător care să-i fi pavat, cumva, drumul înainte. 

În ciuda acestor dificultăți, Sherif a continuat să creadă în visul ei. A luat hotărârea de a se muta în Spania și de a se concentra exclusiv pe tenis, inițial în circuitul ITF, unde până în 2020 câștigase nu mai puțin de 11 titluri. În 2020 a debutat în circuitul WTA, iar un an mai târziu ajunge în primul ei sfert de finală WTA, chiar la Cluj.

La toate astea a contribuit, spune ea, Ons Jabeur, tunisianca care a făcut, la rându-i, istorie pentru Tunisia, și care are un sezon extraordinar, cu sferturi de finală la Wimbledon și titlu cucerit la Birmingham – primul ei titlu WTA. 

„Noi nu am avut înaintea noastră pe cineva care să reușească rezultate și care să ne dea convingerea că și noi am putea. Nu știm cum, nu am știut cum să ajungem și noi acolo. Obișnuiam să mă uit la Ons și mă gândeam: <Ons a ajuns în top 200, oare pot și eu? Ons a ajuns în top 100 după ceva vreme, oare pot să fac și eu asta?>. Apoi am văzut cum Ons a urcat, pas cu pas, și asta m-a inspirat și m-a făcut să cred. Dacă ea a putut, atunci și eu pot face asta, mi-am zis de multe ori. În acest moment, în lumea arabă, suntem doar noi două. Dar eu sper ca generațiile următoare să ne vadă și să spună așa: <Ei bine, dacă ele au făcut-o, înseamnă că și noi putem>”, spunea Sherif în timpul Roland Garros 2020, când a devenit prima jucătoare din Egipt prezentă pe tabloul principal.

Pentru prima ei semifinală la nivel WTA, Sherif o va avea ca adversară pe Kristina Kucova, cea care a eliminat-o pe Irina Bara, după un meci epuizant și dramatic. Sherif s-a mai întâlnit cu Kucova de patru ori până acum, câștigând de trei ori. 

Kristyna Pliskova, înapoi într-un sfert de finală WTA

După un început de meci ezitant cu Katarzyna Kawa, în care s-a văzut condusă cu 3-1, Pliskova a revenit puternic și a încheiat socotelile în două seturi relativ scurte, 6-4, 6-4. Pliskova se califică astfel în primul ei sfert de finală al anului; ultima dată când a ajuns în faza asta a fost chiar în august anul trecut, la Praga.

Kristyna Pliskova e pregătită acum să o primească în sferturi pe Mihaela Buzărnescu, care a trecut în două seturi, 6-3, 7-5 de Lara Arruabarena. 

Irina pleacă de la Cluj după un meci intens și frustrant

Irina Bara a făcut un meci excelent cu Kristina Kucova, a luptat grozav, și-a creat oportunități și a fost la câteva puncte de o victorie prețioasă. A avut 5-4 în setul decisiv și apoi 4-1 în tiebreak-ul setului decisiv. Totuși, victoria a mers la Kucova, o jucătoare în mare formă, care ajunge acum la șase victorii în ultimele șapte meciuri jucate. 

E o mare dezamăgire pentru Irina că Winners Open se încheie așa pentru ea – atât după înfrângerea de azi, unde a fost atât de aproape, cât mai ales după meciul de la dublu, când a fost și mai aproape de victorie, alături de Mihaela Buzarnescu, având două mingi de meci. Dar, cum spunea, la un moment dat, cealaltă Irina (Begu), lucrurile trebuie luate exact așa cum vin. La trasul liniei, foarte multe lucruri de reproșat nu sunt: Irina și-a jucat șansele cum a putut mai bine, dar a pierdut la mustață un meci-maraton de peste 3 ore. Poate mai multă hotărâre în tiebreak ar fi făcut diferența, dar astăzi, în condițiile date, așa a fost să fie.

„Îmi pare rău că nu am reușit să iau două-trei puncte ca să câștig meciul. Cred că asta a fost diferența, două-trei puncte, a fost foarte strâns. Am crezut până la ultima minge că pot să câștig, din păcate nu a fost așa. Sper ca data viitoare când ne întâlnim să o bat în două seturi și să nu mă întind atât de mult”, a spus Irina, cu referire și la recenta înfrângere cu Kucova de la turneul din Gdynia.

Mihaela Buzărnescu leagă din nou victoriile. Poate merge până la capăt la Winners Open?

După titlul cucerit la Budapesta în proba de dublu și semifinalele reușite la Bastad (WTA 125K), Mihaela continuă să lege victoriile și la Cluj, unde e calificată în sferturile de finală, după o victorie importantă cu Lara Arruabarena, 6-3, 7-5. Sunt semne bune pentru Mihaela, care revine într-un sfert WTA după aproape doi ani, ultimul fiind atins la Hiroshima (WTA 250), în septembrie 2019. 

La Winners Open, Mihaela a rămas singura jucătoare din România prezentă pe tabloul principal, dar mai important decât calificarea e tocmai jocul ei. La Cluj, în special în meciul cu Arruabarena, Miki a părut că simte mingea foarte bine și, inclusiv ea, se simte confortabil pe teren: a lovit cu încredere, a acoperit bine terenul, a găsit mereu cele mai potrivite lovituri și cele mai inspirate atacuri. 

În meciul următor, Mihaela se revede cu Kristyna Pliskova, cu care a mai jucat în 2018, la Praga, meci încheiat cu o victorie clară a Mihaelei, 6-2, 6-3. 

În momentul ăsta, Mihaela Buzărnescu ne dă senzația că poate să avanseze și mai mult. Până unde? Asta rămâne de văzut. Însă Winners Open nu are acum o favorită evidentă, iar asta înseamnă că diferențele se vor face la detalii. Iar unul dintre aceste detalii este publicul de la Cluj.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi