Winners Open Recap | Ana Bogdan și Jaqueline Cristian se opresc în optimi. Andrea Petkovic se profilează ca favorită

Radu Marina | 4 august 2021

Două jucătoare în formă excelentă în mini-circuitul de zgură post-Wimbledon, Andrea Petkovic și Anna Schmiedlova, sunt printre jucătoarele care s-au calificat în sferturile de la Winners Open. Două românce rămân pe tabloul de simplu.

Am spus, înainte de începerea turneului, că Winners Open ar putea fi o șansă bună pentru Ana Bogdan să-și treacă în cont primul ei titlu WTA. Un turneu acasă, desfășurat pe suprafața ei preferată, cu publicul de partea ei, într-un loc în care se antrenează constant, părea a fi exact ceea ce trebuie pentru ca ea să bifeze această premieră – sau, cel puțin, un parcurs cât mai lung la Cluj. Una peste alta, părea un context favorabil pentru ea.

Dar, cum știm, socotelile făcute acasă nu se potrivesc mereu cu cele din târg și în tenis nu există foarte multe certitudini. Evoluția dintr-un turneu anume depinde întotdeauna de o sumedenie de factori. Uneori, lucrurile bune nu vin când ne așteptăm noi, oricât de mult am crede că s-au aliniat astrele. Nu așa merg lucrurile în tenis în special și în sport în general. Nivelul circuitului e atât de ridicat încât e suficient să ai o zi puțin, dar puțin, mai slabă și ai pierdut. E suficient să întâlnești o adversară o idee mai inspirată decât tine și ai pierdut. E suficient să nu te simți la fel de confortabil în acea zi ca în zilele precedente și ai pierdut. Turneul se termină.

Asta a pățit și Ana Bogdan astăzi. A fost eliminată de la Cluj încă din turul doi, după un meci excelent făcut de Aleksandra Krunic, respectiv o zi deloc bună pentru ea, în care nu i-a ieșit aproape nimic. 

Poate a contat și presiunea sau așteptările tuturor de la ea, poate a contat și tenisul impecabil al lui Krunic, poate a contat și lipsa ei de proactivitate. De multe ori, Ana a pierdut meciuri importante pentru că a rămas cantonată într-un joc prea defensiv și neutru, ajungând mai mult în situația de a juca pentru a nu pierde, nu de a juca pentru a câștiga. Tenisului ei îi lipsește ocazional acea explozie, cu care să facă diferența un game, două, trei și prin care să transmită mesaje către adversară: că și ea poate conduce jocul, că și ea poate prelua inițiativa, că e încă în meci și e pregătită să își ia victoria cu orice preț. Când ea există, vezi acel meci cu Paula Badosa, lucrurile arată cu totul altfel.

În mod categoric, direcția în care merge tenisul (și cariera ei) e cea corectă și, cel mai probabil, acel titlu va veni la un moment dat. Nu a fost să fie la Cluj, dar ar putea să fie la un turneu la care ne așteptăm mai puțin, pe o altă suprafață, cu victorii la adversare mult mai valoroase decât ar fi avut aici, la Winners Open. 

Anna Karolina Schmiedlova continuă să lege victoriile

Câștigătoare în 2015 la București, când a învins-o în finală pe Sarra Errani, Anna Karolina Schmiedlova a revenit în România, unde pare că se simte excelent. Ajunsă la Cluj după trofeul câștigat la Belgrad (WTA 125K), Schmiedlova s-a calificat în sferturile de finală după o victorie cu Kaja Juvan, favorită 6. A fost 7-6, 6-0 pentru slovacă, care ajunge acum la șapte victorii consecutive pe zgură. 

În sferturile de finală, Schmiedlova se va duela cu Aleksandra Krunic, cu care a mai jucat până acum de patru ori. Scorul întâlnirilor directe e 2-2, ultimele două meciuri fiind câștigate cu Krunic, în 2015, la Shenzhen și Acapulco. 

Andrea Petkovic își confirmă statutul, o învinge și pe Jaqueline Cristian

După eliminările favoritelor 1 (Cornet), 3 (Bogdan), 4 (Trevisan), 5 (Ruse), 6 (Juvan) și 7 (Tomova), Andrea Petkovic e una dintre favoritele care încă supraviețuiește la Cluj, alături de Kristina Kucova (8). Petkovic a învins-o astăzi, 6-4, 6-3 pe Jaqueline Cristian și s-a calificat în al doilea sfert de finală WTA din 2021, după turneul de la Hamburg, unde a ajuns până în finală. 

Petkovic s-a dovedit a fi mult prea puternică și experimentată pentru Cristian, în ciuda unei evoluții bune a lui Jaqueline. De altfel, Jaq a avut șanse importante de a se distanța și chiar de a trimite meciul într-un decisiv, dacă ar fi reușit să confirme break-ul din setul doi de la 3-2 sau dacă ar fi reușit să fructifice o minge de break din cele cinci avute la 3-5 în setul doi. Aceasta a fost, de fapt, povestea meciului: punctele mari au mers la Petkovic, șansele neluate au costat-o meciul pe Jaqueline.

Cristian e eliminată de la Cluj în proba de simplu, dar rămâne cu o evoluție bună, la trasul liniei: o victorie rapidă și sănătoasă în primul tur cu Reka Luka Jani, o replică suficient de bună dată favoritei doi. E drept, nu sunt niște lucruri impresionante din cale afară, dar sunt detalii, evoluții și rezultate care contează pentru ea, pentru cariera ei, pentru jocul ei și pentru ceea ce mai are de îmbunătățit. Nu știi niciodată de unde își poate trage o jucătoare încrederea.

Seone Mendez, în sferturi la Winners Open, după abandonul Lesiei Tsurenko

Seone Mendez, o australiancă de 22 de ani, clasată în prezent pe locul 269 mondial, s-a calificat în sferturile de finală la Winners Open, în urma abandonului Lesiei Tsurenko, venit la 4-3 în primul set. În încercarea de a ajunge la o minge, Tsurenko s-a întins foarte mult, a făcut o mișcare greșită și s-a accidentat destul de grav, alegând în cele din urmă să se retragă. 

Mendez, care vine din calificări și acesta e debutul ei într-un turneu WTA, merge așadar în sferturile de finală, unde o va întâlni pe Andrea Petkovic. 

Victorie pentru Jaq și Ana la dublu

Ziua s-a încheiat cu o luptă grozavă între două perechi românești, într-un meci contând pentru primul tur la dublu.

Ana Bogdan și Jaqueline Cristian au salvat două mingi de meci înainte de a câștiga contra perechii Mihaela Buzărnescu – Irina Bara.

Ultimul punct al meciului a fost absolut grozav, un schimb epuizant, pe care Ana și Jaq au reușit să-l câștige în cele din urmă, oferindu-și un motiv de bucurie după înfrângerile din turneul de simplu.

https://twitter.com/WinnersOpen/status/1422968457205854209?s=20

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi