Winners Open are o finală cu poveste. Mayar Sherif și Andrea Petkovic vor juca pentru trofeu la Cluj. Mihaela Buzărnescu a fost oprită în semifinale

Treizecizero | 7 august 2021

Dacă avem în vedere forma jucătoarei din Egipt și tenisul pe care l-a arătat ea săptămâna asta la Cluj, misiunea Andreei nu pare facilă; Sherif a reconfirmat, prin victoria cu Buzărnescu, că e greu de scos de pe teren și, pentru a face asta, chiar e nevoie de ceva special din partea adversarelor. E drept, acum Sherif e cea care se află în ape noi.

Cu o oră înaintea primului meci de la Winners Open, în liniștea clubului de lângă Someș se auzeau doar loviturile pline, apăsate, pe care Mayar Sherif le schimba cu sparring partner-ul ei. Un stângaci care, încurajat de antrenorul jucătoarei din Egipt, încerca să-i dea mingea înapoi așa cum Miki Buzărnescu urma să i-o trimită câteva minute mai târziu.

Atentă la fiecare detaliu, Mayar a exersat planul de joc cu care avea să o încurce și pe Buzărnescu: defensivă răbdătoare, apoi, cu prima ocazie, atacuri iuți spre reverul româncei.

Că planul acesta a fost executat cu multă claritate, asta am văzut în victoria (7-6, 6-4) cu care Mayar a ajuns în prima finală WTA a carierei. Mai mult, ea este acum prima jucătoare din istoria Egiptului calificată într-o finală WTA.

Până acolo, e cazul să punctăm parcursul bun al Mihaelei de la Cluj: după o săptămână bună, în care a revenit, la rândul ei, într-o semifinală WTA după aproape trei ani, Miki va urca, de săptămâna viitoare, peste 20 de locuri în clasamentul WTA – până în jurul locului 151 WTA.

Buzărnescu își continuă astfel revenirea de formă și, chiar dacă n-a mai reușit să-și impună jocul sâmbătă, ea poate fi mulțumită de lucrurile arătate la Cluj.

Ce s-ar fi întâmplat dacă Mihaela putea fructifica mingea ei de (prim) set? Sau de ce n-a prins Miki ziua ei bună în semifinală? Greu de răspuns, dar poate că Mayar Sherif a fost jucătoarea mai prezentă, mai lucidă, jucătoarea greu de scos din teren; în tot cazul, ea a știut când și cum să fructifice oportunitățile apărute, ceea ce a și făcut ca ea să câștige acest meci.

Mayar a avut și atitudinea potrivită azi: când răbdătoare în defensivă, când curajoasă în atac și mai mereu senină, optimistă. Asta chiar și când mingile lui Miki au început să zboare pe lângă ea, ala cum s-a întâmplat în seria de patru game-uri consecutive cu care românca a egalat la 4 în setul doi.

Din păcate pentru ea, Sherif s-a regrupat la țanc, iar tenacitatea cu care a știut să închidă meciul a fost impresionantă. 

„Mă simt mândră de locul de unde vin, mă simt mândră de locul unde sunt astăzi și sunt foarte fericită”, a spus Sherif la finalul meciului. Și pe bună dreptate. Ea deschide un capitol nou pentru tenisul din Egipt și o face aici, la noi, la Cluj.

Entuziasm vs experiență în finala Winners Open

Mândră trebuie să fie și Andrea Petkovic. Mai ales după victoria clară, la 4 și la 2, pe care a obținut-o în fața talentatei Aleksandra Krunic.

A fost probabil cel mai bun meci al lui Petkovic la Cluj, un meci la capătul căruia Andrea s-a calificat în a doua ei finală WTA în acest sezon, după cea de la Hamburg – pierdută în fața Gabrielei Ruse. 

Aceasta va fi 13-a finală WTA a carierei pentru Petkovic, care duminică are șansa să câștige al 7-lea ei trofeu, după o pauză de aproape șapte ani de la ultimul. 

Cu două meciuri câștigate într-o zi, după ce semifinala cu Seone Mendez a fost întreruptă aseară la 5-1 în decisiv pentru ea din cauza întunericului, Petkovic a confirmat încă o dată că traversează o vară grozavă. Ea a atins cel puțin semifinale în ultimele trei turnee pe care le-a jucat: finală la Hamburg (WTA 250), semifinale la Belgrad (WTA 125K) și acum încă o finală la Cluj (WTA 250). 

„Aleksandra (Krunic) e o jucătoare foarte bună, dar și o persoană foarte drăguță și talentată. A trebuit să fiu agresivă, să fiu atentă la scurtele ei și cred că am făcut un meci mult mai bun decât ieri.  Nu am mai jucat până acum cu Mayar, ne-am mai antrenat împreună în prima mea zi la Cluj, dar îmi doresc doar să mă recuperez și să mă odihnesc pentru finala de mâine”, a declarat Petkovic la finalul meciului. 

Și sentimentul este că va avea nevoie să se recupereze cât mai bine și fizic, dar și mental. Pentru că Sherif ar putea să-i ceară multă răbdare. 

Dacă avem în vedere forma jucătoarei din Egipt și tenisul pe care l-a arătat ea săptămâna asta la Cluj, misiunea Andreei nu pare facilă; Sherif a reconfirmat, prin victoria cu Buzărnescu, că e greu de scos de pe teren și, pentru a face asta, chiar e nevoie de ceva special din partea adversarelor. E drept, acum Sherif e cea care se află în ape noi; tot ea e și cea care va căuta să compenseze pentru lipsa de experiență cu atitudinea senină și avântată pe care ne-a arătat-o toată săptămâna.

Andrea Petkovic va avea de partea ei și experiența: a mai fost în situații similare – și încă în multe rânduri -, deci știe cum să gestioneze astfel de meciuri. Ea va încerca, de asemenea, să fie foarte agresivă – așa cum a fost și cu Krunic, în semifinale, pentru a nu o lăsa pe Sherif să se desfășoare în voie și să transforme finala într-un meci de uzură.

https://twitter.com/WinnersOpen/status/1424078335848685573?s=20

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi