Wimbledon, ziua 2: Rafa, start mai încet, Murray, ca din pușcă, amândoi au încheiat în forță

Camelia Butuligă | 27 iunie 2012

Wimbledon, ziua 2: Rafa, start mai încet, Murray, ca din pușcă, amândoi au încheiat în forță

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

La debutul său la Wimbledon 2012, Rafa Nadal şi-a dovedit încă odată capacitatea de a-şi ajusta jocul din mers (după mine, una din calităţile lui esenţiale). Confruntându-se cu un adversar talentat (Thomaz Bellucci, care e şi el stângaci) , Rafa a început dezastruos meciul pentru standardele sale: 4-0 şi două break-uri pentru brazilian. Explicaţia, simplă: dreapta lui Rafa nu mergea, a lui Bellucci făcea ravagii. 

Dar Bellucci este pe cât de talentat, pe atât de inconstant. A făcut câteva greşeli, iar Rafa, dimpotrivă, şi-a ridicat jocul, şi a început să facă ajustări tactice. A început să-l toace fin pe brazilian cu slice-uri şi să evite să servească pe dreapta lui. A funcţionat. Tot mai multe greşeli şi un tiebreak câştigat la zero de Nadal. Restul, formalitate: 62 63

Rafa începede deci cum ne-a obişnuit de câţiva ani, adică şovăielnic, dar se repliază repede şi găseşte soluţii. Că doar de asta e Rafa. Următorul, Lukas Rosol. Numai bun de cobai.

Altfel, tot la capitolul Rafa, înainte de startul Wimbledon spaniolul a participat la un “Google Plus Hangout”. Dacă nu știți ce e un Hangout, e simplu: un fel de videochat la care pot participa mai mulți oameni, cu condiția să aibă cont pe Google Plus. Rafa a discutat cu o serie de jurnaliști specializați pe tenis, iar ce a ieșit, puteți vedea mai jos:

Murray-Davydenko. OK, Davydenko nu e un mare jucător de iarbă. A ieşit de şase ori în primul tur la Wimby și a spus în repetate rânduri că nu îi place iarba și pace. Plus, de două luni doarme noaptea cu dopuri de urechi pentru că e proaspăt tătic. Nu cred că-l dădea nimeni favorit azi în condiţiile astea. Dar nici Murray nu a fost într-o mare formă la RG, mai ales fizic. Apropo de asta, Davydenko şi-a confirmat din nou reputaţia de jucător care mai întâi vorbeşe şi apoi gândeşte, când a făcut mişto la conferinţă de accidentarea la spate a lui Murray de la Roland Garros. 

Murray o fi auzit, cine ştie, şi s-o fi hotărât să-i dea o lecţie guralivului rus pe teren. Pentru că meciul a fost o demonstraţie cu Murray actor în rol principal, regizor şi scenarist. Iar Davydenko în rol de spectator. 61 61 64.

Kohlschreiber l-a scos pe Rafa la Halle. Haas l-a bătut pe Federer în finală. Şi Wimbledonul ce face? Îi programează să joace în primul tur. Bună treabă. Bineînţeles, urmează un meci de cinci seturi, pe care veteranul Tommy îl pierde. Să zici că mai e dreptate pe lumea asta. 

Tot la categoria asta, Feliciano (sau Deliciano, cum l-a botezat Judy Murray) Lopez, care ajungea de obicei în săptămâna a doua la Wimbledon, a ieşit la Nieminen în patru seturi. Judy cred că e neconsolată. Nieminen va juca cu Brian Baker, care n-a primit wild cardul la care sperau fanii, dar a jucat conştiincios calificări şi a câştigat şi turul 1 cu Ruy Machado în trei seturi. 

Benoit Paire, excentricul francez, a trecut de Matthew Ebden şi se întâlneşte cu altă ciudăţenie a naturii, Alexandr Dolgopolov. Meciul ăsta merită înregistrat, numai pentru faptul că sigur vom vedea nişte lovituri care nu s-au inventat încă. Dolgopolov a câştigat relativ lejer, în 3 cu Bogomolov. Numai comentator să nu fi fost la meciul ăsta…

Adrian Ungur a pierdut din păcate în trei seturi la Lukas Lacko, dar Baghdatis (unul din jucătorii mei favoriţi, care a avut viaţă grea în ultimii ani) a trecut de Montanes în 3 seturi. Bine, Montanes e specialist pe zgură, dar hei, victoria e victorie.

Mahut a jucat, în mod previzibil, un meci de cinci seturi (și două zile) cu Paolo Lorenzi. Pe care, spre deosebire de Isner, colegul lui de maratoane, l-a câştigat. Răsplata lui e că se va întâlni cu Falla, columbianul care l-a scos pe Isner în cinci seturi. Nimic nu se pierde, totul se transformă. Dacă nu-l mai țineți minte pe Falla, e tipul care, în 2010, în primul tur la Wimbledon, a servit pentru meci la 2-1 la seturi și 5-4 în setul 4 contra unui tip, Federer.

Grigor Dimitrov continuă forma bună din ultimul timp şi câştigă în patru seturi cu Kevin Anderson, un tip înalt din Africa de Sud cu serviciu periculos. Normal că două seturi s-au decis la tie break. Grigor joacă cu Marcos Baghdatis, normal. După ce că sunt puţini…

Delpo a trecut şi el în patru seturi de Robin Haase, după ce s-a poticnit şi a pierdut primul set. Ca premiu, îl are în turul doi pe Go Soeda. Cuminte. 

Tsonga a avut ingrata sarcină să-l trimită acasă pe Lleyton “CMON” Hewitt în anul când aniversează 10 ani de la câştigarea titlului aici. Jo a lăsat sentimentalismele (a învăţat ceva de la Djokovic la RG) şi şi-a făcut treaba fără să clipească,  în trei seturi. Următoarea ţintă: Garcia-Lopez.

Meciul care mi-a provocat cele mai multe frisoane de anticipare a fost cel dintre copiii minune Goffin şi Tomic. Aş fi zis că Tomic e o ameninţare pe iarbă, mai ales că anul trecut i-a dat dureri de cap lui Novak Djokovic însuşi, când s-au întâlnit în sferturi. De data asta, Tomic nu şi-a dat dureri de cap decât lui. Goffin pierdut primul set, dar apoi a zburat. Tomic a fost depăşit la mai toate capitolele. Înapoi la planşa de lucru pentru australianul nu chiar aşa de aTomic, care a recunoscut: “Uite, nu totul ține doar de talent. E minunat să ai talent în orice sport, dar trebuie să muncești. În ultimele luni, cred că m-am lăsat pe seama talentului, fără să trec la munca de jos”, a admis Tomic, cel care a nenorocit o rachetă în timpul meciului. Australianul a văzut și o parte bună în eșec, promițând că va deveni mult mai serios și că va încerca să termine anul în top 15-20.

În turneul fetelor nu s-au mai întâmplat cine știe ce povești ieșite din comun, favoritele câștigându-și, în general, meciurile. Într-un meci întins pe două zile, americanca McHale, care pare că devine o abonată a meciurilor thriller, a învins-o cu 10-8 în decisiv pe australianca J.Konta. Serena Williams a jucat solid la prima apariție de după eliminarea din turul 1 de la Roland Garros, câștigând, 6-2, 6-4 cu Stycova. La fel au făcut și Kvitova și Azarenka, celelalte două nume mari de pe această parte de tablou.

Din păcate, fetele noastre au fost eliminate: Begu, de Oprandi, iar Halep, de Medina Garrigues, în condițiile în care Simona a terminat meciul accidentată (2-6 în decisiv, după 2-0 pentru româncă).

Azi se joacă meciuri din turul 2. Capetele de afiș sunt Novak Djokovic și Roger Federer la masculin. Sârbul ar putea avea un meci interesant cu Ryan Harrison, un puști teribil care nu știe de respect. Roger va juca împotriva lui Fognini, în prima lui apariție pe terenul central. La fete, Sorana Cîrstea o întâlnește pe Na Li, și mai e de văzut meciul Sharapovei cu Pironkova, bulgăroaica, o prezență mereu periculoasă pe iarbă.

Mai sunt și niște meciuri de terminat de ieri. Interesant e că vreo patru dintre ele s-au oprit în situații în care unul dintre jucători mai avea foarte puține puncte ca să termine. Spre exemplu, Errani avea chiar minge de meci:

– Sara Errani are minge de meci, la 6-1, 5-3 si avantaj serviciu cu Vandeweghe;
– Melzer are 5-4 in decisiv, 40-40 cu Wawrinka, si serveste;
– Kubot are 2-0 la seturi, 5-3 in setul 3, 30-30, plus serviciul, cu Ito;
– Raonic are 2-0 la seturi, 5-4 in setul 3 si serveste cu Giraldo.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi