Wimbledon, ziua 1 | Irina Begu întoarce și câștigă, Monica pierde cu Sabalenka. Tsitsipas n-a depășit încă RG. Andy Murray revine cu victorie după 4 ani

Treizecizero | 28 iunie 2021

Prima româncă intrată în turneu a fost eliminată de favorita 2 de pe tabloul feminin.

Wimbledon este oferit pe 30-0 de


Irina Begu a revenit în ambele seturi în drum spre victorie, Monica Niculescu a fost eliminată, meciul Mihaelei Buzărnescu a fost amânat din cauza ploii, alături de o serie de alte confruntări, în vreme ce Andy Murray a revenit după patru ani la Wimbledon. Articolul se actualizează pe parcursul zilei.

Andy câștigă în stilu-i caracteristic

Într-un meci cum doar la Andy Murray vedem, britanicul a reușit să câștige la întoarcerea sa la Wimbledon, 6-4, 6-3, 5-7, 6-3 cu favoritul 24, gruzinul Nikoloz Basilashvili.

Murray a condus cu 2-0 la seturi și cu 5-0 în setul al treilea, ratând și două mingi de meci, iar Basilashvili a reușit un comeback nesperat: o serie de șapte game-uri consecutive a dus meciul în setul al patrulea. Andy a reușit însă să se regrupeze și să-și ofere o bucurie enormă.

Irina Begu câștigă cu Katie Volynets

Irina Begu a revenit în primul set de la 2-4 și în al doilea de la 0-4, în drum spre o victorie în două seturi cu Katie Volynets, o jucătoare americană venită din calificări, 6-4, 7-5.

În setul al doilea, Irina a ratat două mingi de meci la 5-4 și și-a pierdut serviciul, dar s-a redresat imediat, încheind meciul tot în două seturi, la a cincea minge de meci.

Ultima oară când Irina câștigase un meci pe tabloul principal de la Wimbledon a fost în 2017 (învinsă în primul tur în 2018 și în calificări în 2019).

În turul următor, ea o va întâlni pe învingătoarea dintre croata Petra Martic (favorită 26) și rusoaica de 20 de ani Varvara Gracheva (locul 90).

Andy Murray revine la Wimbledon prima dată după patru ani

Pare greu de crezut, dar Andy Murray nu a mai jucat turneul de simplu de la Wimbledon din 2017, la un an după ce și-a trecut în cont al doilea său titlu la acest turneu.

Britanicul, care a suferit o intervenție chirurgicală complicată la șold, și a continuat să sufere alte probleme de sănătate în următorii ani, joacă la această oră cu gruzinul Nikoloz Bashilashvili.

Despre dificultățile lui Andy, descrise și de documentarul Resurfacing, am scris aici.

Kvitova nu profită de tablou

Primul rezultat important pe tabloul feminin este eliminarea Petrei Kvitova, ale cărei șanse la un al treilea titlu la Wimbledon păreau promițătoare, în contextul tabloului ei și a abilităților ei pe iarbă. Dar Petra n-a prins deloc o zi grozavă într-un prim tur complicat cu Sloane Stephens, sfârșind prin a pierde în două seturi, 6-4, 6-3.

Pentru Petra, primul tur la Wimbledon pare să fie o problemă, evoluțiile ei aici oscilând la cele două extreme: fie titlu, fie eliminare prematură. Este a doua oară în ultimele trei apariții când Petra pierde în primul tur și a patra oară în 11 prezențe.

Rezultatul e cu atât mai notabil pentru Sloane (prima oară când câștigă vs Top 10 la Wimbledon) cu cât americanca nu a jucat vreun turneu de pregătire pe iarbă. În schimb, Kvitova a jucat semifinale la Bad Homburg, pierzând la mare luptă cu Angelique Kerber. După efortul din acea zi, în care a jucat două meciuri unul după altul, Petra a spus că resimte glezna la care s-a accidentat în timpul Roland-Garros.

„E atât de special să joc pe Centre Court primul meci pe iarbă în doi ani, cu fani în tribune. Sunt încântată să fiu din nou în competiție”, a spus Sloane Stephens; fosta câștigătoare a US Open ocupă acum locul 73 în clasamentul WTA.

https://twitter.com/Wimbledon/status/1409552255603335172?s=20

Alte rezultate notabile de pe tabloul feminin: Garbine Muguruza a trecut de Fiona Ferro în doar 48 de minute, cedând un singur game, în vreme ce Iga Swiatek a reușit prima victorie a carierei pe tabloul de la Wimbledon, 6-4, 6-4 cu Su-Wei Hsieh. Swiatek e fostă campioană la junioare aici.

Finalistul de la Roland-Garros, eliminat în prima zi

Stefanos Tsitsipas a pierdut în trei seturi cu Frances Tiafoe, într-una dintre surprizele primei zile de la Wimbledon. A fost 6-4, 6-4, 6-3 pentru american în fața favoritului 3, un rezultat care aruncă în aer sfertul al doilea de tablou.

Dar, deși rezultatul e neașteptat pe hârtie, înfrângerea lui Tsitsipas nu miră pe cine a privit cu atenție. Stefanos nu a mestecat încă momentul finalei de la Roland-Garros, mai ales din punct de vedere emoțional, și ar fi avut nevoie de un adversar ceva mai permisiv ca să-și facă loc în turneu. Recordul lui pe iarbă este, de asemenea, slab, cu trei eliminări în primul tur la Wimbledon. E o suprafață pe care Tsitsipas, la fel ca mulți alți reprezentanți ai generației sale, încă învață să joace. Grecul a fost vulnerabil pe rever, acolo unde Tiafoe l-a expus în mod constant, americanul venind de asemenea cu succes la fileu.

Tsitsipas a început să arate mai prezent în meci abia spre finalul setului al treilea, dar a fost prea târziu să mai reușească un comeback. El a admis după meci că găsește foarte dificilă tranziția de pe zgură pe iarbă. „Pentru mine, e cel mai greu lucru din tenis. Nu poți să fii defensiv pe iarbă, te obligă să joci cu totul altceva aici”. Tsitsipas a mai spus că a fost mai motivat decât azi în alte ocazii, dar că asta nu e o scuză pentru evoluția sa slabă.

Înfrângerea lui Tsitsipas și tranziția complicată de pe zgură pe iarbă rămâne – cum scriam în preview-ul turneului – o problemă majoră pentru tinerii jucători din Top 10 și unul dintre motivele pentru care Novak Djokovic este un favorit uriaș în ediția din acest an; plutonul locurilor 5-15 încă învață sau e nesigur despre cum să joace pe iarbă (alt tânăr, Jannik Sinner, a fost eliminat de asemenea, învins de Marton Fucsovic, 5-7 6-3 7-5 6-3).

„Tipul ăsta e special”, a comentat Tiafoe, referindu-se la Stefanos. „O să facă multe lucruri grozave și o să câștige o tonă de Grand Slam-uri. Dar nu azi”, a adăugat Frances, concluzionând: „Victoria asta are un gust al naibii de bun”.

Djokovic începe cu bine

Primul meci de pe Centre Court, cel al campionului en-titre, l-a adus pe Novak Djokovic față în față cu tânărul britanic Jack Draper. Sârbul și-a pierdut serviciul devreme în meci, iar Draper, care s-a remarcat recent pe iarbă, a putut să-și apere acel avantaj pentru restul setului, salvând șapte mingi de break și câștigându-l cu 6-4. Dar n-a fost loc de o surpriză; Djokovic a preluat frâiele meciului și a mai cedat doar cinci game-uri în restul zilei: 4-6, 6-1, 6-2, 6-2.

„E grozav să mă întorc aici, pe terenul sacru al tenisului”, a spus Djokovic în interviul de pe teren, o noutate introdusă de anul acesta la Wimbledon.

Va urma o reeditare a finalei din 2018 pentru Novak în turul următor, contra sud-africanului Kevin Anderson.

Meciul Mihaelei va fi reprogramat

Monica e eliminată în primul meci al turneului

Monica Niculescu a câștigat primul punct al ediției 2021 a Wimbledon, dar a sfârșit prin a pierde în fața Arynei Sabalenka.

În ceea ce a fost primul meci jucat la Wimbledon după mai bine de doi ani, a fost 6-1, 6-4 pentru bielorusă, care a câștigat 10 din primele 12 game-uri și a dominat categoric meciul până spre final, când Moni a reușit să strângă scorul.

Sabalenka a încheiat meciul cu un total remarcabil de 48 de lovituri direct câștigătoare, venite la pachet cu 30 de erori neforțate. Raportul Monicăi a fost de 8-5.

Aryna a lovit mingea prea tare pentru ca Monica să-și poată desfășura arsenalul ei obișnuit, un plan care s-a dovedit eficient pentru Sabalenka. „Sunt foarte fericită cu această victorie, pentru că e greu să joci cu Monica”, a spus Sabalenka.

Monica rămâne angrenată în turneul de dublu, unde face pereche cu Andreea Mitu.

https://twitter.com/tennis_gifs/status/1409494266540302343?s=20
https://twitter.com/Wimbledon/status/1409482808930746371?s=20

Articol în curs de actualizare

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi