Wimbledon, ziua 1: Ce început! Venus Williams, John Isner și Tomas Berdych, eliminați din prima zi

Adrian Țoca | 25 iunie 2012

Wimbledon, ziua 1: Ce început! Venus Williams, John Isner și Tomas Berdych, eliminați din prima zi

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

În sfârșit, a început! Cel mai prestigios turneu de tenis din lume a avut parte de un start lansat, o vreme excelentă și multe rezultate cel puțin interesante. N-au lipsit nici surprizele de proporții, Wimbledon-ul confirmându-și reputația de Slam-ul cu cele mai multe rezultate sau evenimente neobișnuite. Și asta chiar dacă iarba, cum însuși Novak Djokovic spunea azi, nu mai e “ca pe timpuri”. Iarba “nu mai facilitează neapărat jocul la fileu, ci e mai mult o afacere de pe spatele terenului”, a spus Nole, reconfirmând ceea ce știam deja cu toții. Hai să trecem în revistă ce s-a întâmplat în prima zi la All England Club. 

| Radwanska, primul nume important intrat în luptă

S-a început mai devreme ca în alți ani, prima serie de meciuri începând la 11:30, ora Londrei. Iar primul nume relevant care a intrat pe teren a fost poloneza Agnieszka Radwanska, numărul trei mondial, dar care are ceva restanțe la nivel de Slam-uri, ea nereușind nici măcar o semifinală până acum. Paradoxal însă, ea ar putea urca până pe primul loc în WTA, într-un anume context, condiționat, evident, de câștigarea titlului. Aga a învins-o pe slovaca Rybarikova, într-un meci în care și-a folosit din plin tehnica deosebită. Radwanska a reușit câteva puncte strălucitoare, găsind unghiuri dintre cele mai variate și răspunsuri la tot ce a încercat adversara. 6-3, 6-3 pentru poloneză, care a întregit plutonul primelor jucătoare calificate în turul doi, alături de nume ca Stosur, Na Li sau Lisicki.

| Venus, prima eliminare în turul 1 din 1997

Pe același teren au intrat, apoi, Venus Williams și Elena Vesnina. Ceea ce ar fi trebuit să fie o victorie confortabilă pentru jucătoarea care a câștigat de 5 ori Wimbledonul s-a transformat, însă, în prima mare surpriză a zilei. Vesnina a făcut un joc aproape perfect, etalându-și din plin calitățile din jurul fileului, calități îmbunătățite la dublu, acolo unde rusoaica are în mod constant performanțe mai relevante decât la simplu. 6-1, 6-3, iar Venus pleacă din turul 1 pentru prima oară din … 1997. Nu are de gând să se oprească, din fericire pentru fanii ei. “Sunt prea puternică. Iubesc tenisul și vreau să joc, n-o să renunț. N-am timp să-mi pară rău de mine”, a spus Venus, aflată la a 16-a prezență la Wimbledon. 

Ceva mai înainte, mai căzuse un nume cunoscut: Flavia Pennetta, eliminată de Camilla Giorgi.

| Novak a intrat cu crosa

Djokovic a inaugurat seria meciurilor de pe terenul Central, privilegiul campionului en-titre. Sârbul n-a avut emoții decât în primele game-uri cu Ferrero, câștigând clar, 6-3, 6-3, 6-1. A atras atenția înainte de meci, când a scos din geantă o crosă, spre deliciul fotoreporterilor. Următoarea pe Central în program, favorita 1 din turneul fetelor, Maria Sharapova, a câștigat fără mari bătăi de cap meciul cu Rodionova, 6-2, 6-3.  

| Federer a stat doar 79 de minute pe teren

Unul dintre meciurile zilei era anunțat cel dintre Nalbandian și Tipsarevic. Fost finalist în urmă cu 10 ani aici, argentinianul a avut o viteză în minus față de oponentul său, poate fiind și afectat de imensul scandal căruia i-a dat naștere la Queens. Credit lui Tipsy, însă, pentru felul în care i-a închis mereu ușa în nas lui Nalbandian atunci când acesta a încercat să revină. A fost 6-4, 7-6, 6-2, la capătul unui meci foarte solid făcut de jucătorul sârb. Imediat, pe terenul 1 a intrat Roger Federer, “surghiunit” acolo pentru prima dată din 2003 încoace. Meciul lui cu spaniolul Ramos, debutant la Wimbledon, n-a avut istoric: 6-1, 6-1, 6-1 și a 60-a victorie în carieră pentru elvețian pe iarba londoneză.

| Multe meciuri de cinci seturi

Lucrurile au început să se încingă odată cu trecerea zilei, apărând și meciurile care au avut nevoie de decisiv. Slovacul Klizan l-a învins pe Chela cu 11-9 în manșa decisivă, spaniolul Cervantes a revenit de la 0-2 la seturi pentru a-l elimina pe Cipolla, iar Troicki a câștigat, dramatic, cu 8-6 în fața lui Granollers. De asemenea, tot în cinci seturi, și tot dramatic a pierdut și italianul Seppi, tot 8-6, în fața lui Istomin. Seppi e la a doua înfrângere dureroasă în cinci seturi, după cea cu Djokovic, de la RG. În fine, Ruffin l-a scos pe Darcis, 6-4 în decisiv, iar meciurile Lorenzi – Mahut și Almagro – Rochus s-au întrerupt, din cauza întunericului, la 2-2 la seturi. Au fost, de asemenea, și multe retrageri: Starace, Mathieu, Stakhovsky, Volandri, plus Daniilidou la fete. 

| Isner, scos surprinzător, încă din primul tur

Dar cel mai interesant meci de cinci seturi s-a lăsat și cu o mare surpriză. John Isner a pierdut la Alejandro Falla, 4-6, 7-6, 6-3, 6-7, 5-7, deși a avut minge de meci în tiebreak-ul setului 4 și, mai apoi, trei mingi de break, la 5-5 în decisiv. “Marathon Man” era văzut, de mulți, drept o potențială amenințare pentru numele grele din acea parte de tablou, dar americanul s-a declarat dezamăgit de evoluția sa: “Pur și simplu, nu mă ridic la nivelul necesar și la așteptările puse în mine acum. În ultima vreme se tot întâmplă: ies pe teren și parcă nu mai am nicio idee despre ce trebuie să fac. Sunt cel mai mare dușman al meu”, a spus Isner, care și-a asumat toată vina: “Am avut șansele mele, dar n-am concretizat. Din cauza mea am pierdut”. Falla e mai degrabă cunoscut pentru uriașa surpriză pe care era să  o producă, tot la Wimbledon, în 2010, când, în turul 1, a fost foarte aproape să-l elimine pe Federer.

| Gulbis, meciul perfect: letonul l-a eliminat pe Berdych!

Pus, cumva surprinzător, pe Central, meciul dintre Gulbis și Berdych a depășit așteptările, asta mai ales datorită lui Ernests. Capriciosul jucător leton, care în urmă cu câteva săptămâni juca în turnee challenger sau vorbea despre o eventuală retragere, a jucat perfect rolul outsider-ului care se ridică perfect la înălțimea ocaziei. Ernie a servit nebunește, adunând, în total, 30 de ași și 62 de lovituri direct câștigătoare, neoferindu-i lui Berdych decât o singură șansă de break tot meciul. În setul 3, la 5-4 pentru Gulbis, Berdych a salvat două mingi de meci consecutive, apoi pe o a treia, cu ajutorul unui challenge disperat, mingea fiind considerată bună inițial. Cei câțiva centimetri au provocat râsete și rumoare în tribune, dar n-a fost decât amânarea unui deznodământ inevitabil. Gulbis s-a impus în trei seturi, toate la tie-break, 7-6, 7-6, 7-6 și astfel a căzut  unul dintre numele grele de pe tabloul masculin, cel despre care se spunea că i-ar putea pune probleme lui Djokovic în sferturi.

De altfel, o semifinală Djokovic – Federer, oricum foarte discutată, a devenit și mai probabilă după ce fiecare dintre cei doi s-a descotorosit de un potențial adversar periculos: Nole, de Berdych, Federer, de Isner.

| Sorana, singura româncă învingătoare

Prima jucătoare din țara noastră care și-a făcut debutul a fost și singura care a câștigat: Sorana Cîrstea a eliminat-o pe Pauline Parmentier, din Franța, în două seturi, și va avea ocazia, în turul 2, la o revanșă cu Na Li, cea în fața căreia pierdea clar în primul tur la Roland Garros. În schimb, celelalte trei românce care au jucat în prima zi au fost eliminate: Monica Niculescu, de Foretz, Cadanțu, de Kirilenko, iar Gallovits, de Soler-Espinosa.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi