Wimbledon #12, preview | 10 întrebări care ard, doar două răspunsuri

Adrian Țoca | 24 iunie 2012

Wimbledon #12, preview | 10 întrebări care ard, doar două răspunsuri

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Wimbledon, ediția cu numărul 126, stă să înceapă, iar interesul în jurul celui mai prestigios turneu din lume este, ca de obicei, la cote maxime. Al treilea Slam al anului găsește cele două circuite în plină fierbere: cel feminin tocmai ce și-a schimbat liderul, Sharapova devansând-o pe Azarenka, iar cel masculin ar putea să și-l schimbe și el după turneul londonez. Atât în ATP, cât și în WTA este agitație mare în jurul primelor trei locuri, iar lupta la vârf se anunță mai încinsă ca niciodată. Și chiar dacă iarba nu mai reprezintă o lume cu totul și cu totul diferită, așa cum însemna până în urmă cu câțiva ani, Wimbledon rămâne, încă, un turneu pentru care îți trebuie pedigree de campion ca să-l câștigi. Presiunea, atmosfera, aerul select, echipamentul, vremea, totul are un alt gust la Londra. Și de asta ne vom convinge și anul acesta.

Până să înceapă al treilea Slam al anului, vă invităm, ca de obicei, la tradiționala noastră analiză a tablourilor. 

Masculin | Novak și Roger din nou împreună, jumătate dificilă pentru Rafa și Andy

Când vine vorba de Slamuri, un lucru e aproape cert la tragerea la sorți: indiferent de locul unde se joacă, Federer și Djokovic pică pe aceeași parte de tablou. De la Australian Open 2008 încoace, s-a întâmplat în 16 din 19 Slamuri, ceea ce se reflectă corespunzător și în rivalitatea celor doi, Federer și Djokovic deținând un soi de record al întâlnirilor petrecute în semifinalele unui Slam. Ca o curiozitate, șansele matematice ale probabilității ca Roger și Novak să nimerească de atâtea ori împreună sunt mai mici de un procent. 

Evident, toată lumea se așteaptă ca ei să se întâlneasă și de această dată. Și, dacă ne uităm la tablou, sunt șanse considerabile ca asta să se producă. Djokovic are parte de un meci interesant în primul tur, cu un fost lider mondial, spaniolul Ferrero, dar, în mod normal, n-ar trebui să aibă emoții până în sferturile de finală, cei mai interesanți jucători pe care i-ar putea întâlni în primele patru tururi fiind Harrison, Stepanek sau Monaco. În sferturi, lucrurile se schimbă însă, pentru că acolo l-ar putea aștepta cehul Tomas Berdych, un adversar pe care nimeni nu și-l dorește la un Slam, mai ales pe iarbă. Cehul l-a eliminat pe Federer în aceeași fază cu doi ani în urmă, când a făcut și finala, trecând, în semifinale, tocmai de Djokovic, așa că nu e deloc străin de un astfel de meci .

[Wimbledon #12 | Întrebarea 1: Se poate interpune cineva între Djokovic și Federer?]

Pentru Federer, turneul începe tot cu un spaniol, Albert Ramos. Un meci savuros din punct de vedere tehnic se anunță în turul 2, unde elvețianul l-ar putea întâlni pe Llodra. Dintre Benneteau sau Gilles Muller s-ar putea alege oponentul din turul trei, iar un alt francez, Gilles Simon, ar putea să i se opună lui Federer în turul 4, însă faimoasa defensivă a lui Gillou e mai ușor de desfăcut pe iarbă, așa că e de presupus că Federer își va prelungi seria de 32 de prezențe consecutive în sferturile unui Slam. 

Odată ajuns în sferturi, pe Federer l-ar putea aștepta un obstacol foarte greu, în persoana lui John Isner, faimos pentru maratonul cu Mahut, dar și pentru alte câteva prestații senzaționale contra primilor trei clasați, americanul învingându-l pe Federer nu mai departe de anul acesta. Dacă nu va fi Isner, atunci Federer ar putea da piept cu un vechi rival, David Nalbandian, sau cu sârbul Tipsarevic.

[Întrebarea 2: Revine Federer în finală la Wimbledon, după trei ani de la ultima apariție? Și dacă da, ia și titlul?]

În jumătatea de jos, Andy Murray are parte de un traseu infernal. Teoretic, ca să ajungă la mult-visatul titlu la Wimbledon, Andy ar trebui să treacă, pe rând, de Davydenko | Karlovic | Dimitrov/K.Anderson/Baghdatis | Raonic/Cilic | Del Potro/Ferrer | Nadal | Djokovic/Federer. Hotărât lucru, sorții n-au fost deloc prea amabili cu Andy, însă asta n-ar trebui să servească drept argument decisiv. S-au mai văzut situații în care tabloul se ușurează pe parcurs. Sau poate Murray, cel care a avut un an mai degrabă modest, va reuși să și-l facă singur mai ușor. 

[Întrebarea 3: Este Andy Murray în stare să sfideze calculele și să aducă, în sfârșit, titlul de Wimbledon visat de englezi?]

Lucrurile nu sunt neapărat comode pentru Nadal, finalistul de anul trecut, de două ori câștigător al titlului pe iarba de la Wimbledon. Rafa n-are un meci comod în primul tur, dar, în mod normal, nu trebuie să aibă emoții cu Bellucci. Apoi el va juca cu învingătorul dintre Dodig și Rosol, primul învingându-l anul trecut pe Nadal, pe hard. În turul trei, Nadal îl va primi, cel mai probabil, pe învingătorul dintre germanii Kohlschreiber și Haas. În fața primului a cedat, recent, pe iarba de la Halle, în vreme ce Haas rămâne un jucător complex și greu de depășit de oricine. Indiferent de problemele pe care cei doi le-ar putea crea, e greu de crezut că-l vor putea bate pe Nadal în sistemul trei din cinci seturi.

[Întrebarea 4: Va reuși Nadal să ajungă în a șasea finală consecutivă la Wimbledon, din tot atâtea apariții?]

Turul patru l-ar putea propune ca adversar pentru Nadal pe unul dintre Feliciano Lopez, relevant pe iarbă, atunci când vrea, Alexandr Dolgopolov, sau, de ce nu, americanul Brian Baker. Păstrând calculul hârtiei, sferturile de finală l-ar putea aduce în fața lui Nadal pe Jo-Wilfried Tsonga, francezul care l-a mai învins pe Nadal pe suprafețe rapide, inclusiv pe iarbă. Anul trecut, Tsonga reușea acea victorie senzațională cu Federer, în care a revenit de la 0-2 la seturi, iar Jo rămâne, într-o zi de grație, în care serviciul îi funcționează, un adversar de coșmar pentru oricine.

[Întrebarea 5: Nole, al doilea Wimbledon la rând și dominație confirmată, Federer, Slamul 17, Murray, primul Slam sau Rafa, Slamul 12?]

Feminin | Totul indică spre o finală Sharapova – Serena. Dar când au fost fetele așa de previzibile?

Aproape nimeni nu îndrăznește să pronosticheze altceva. Sharapova pare a fi intrat într-o zonă în care orice face se traduce prin apariții în finale, iar dacă a câștigat pe zgură, la Paris, acolo unde puțini îi dădeau șanse, atunci trebuie să presupunem că pe iarbă, suprafața unde a câștigat primul ei Slam, îi va fi și mai la îndemână. De partea cealaltă, Serena are niște polițe de plătit după eliminarea timpurie de la Roland Garros, și, cum a trecut ceva vreme de la ultimul ei Slam, e de așteptat că Williams va juca la Wimbledon cu o determinare în plus, mai ales dat fiind recordul excelent pe care îl are la turneul londonez.

Premiul Sharapovei pentru revenirea pe primul loc în ATP este, fără doar și poate, faptul că a driblat-o, la tragerea la sorți, pe Serena, care a nimerit în cealaltă jumătate. Rusoaica ar putea avea, însă, un test timpuriu, în turul 2, acolo unde ar putea da peste bulgăroaica Pironkova. De ce e asta o problemă? Pentru că Pironkova pare într-o relație cu totul și cu totul specială cu Wimbledon, fiind, practic, singurul turneu la care își desfășoară potențialul. Aproape o anonimă în rest, jucătoarea din Bulgaria are în cont o semifinală și un sfert de finală în ultimele două apariții la Wimbledon. 

[Întrebarea 6: Cine o oprește pe Sharapova? Sau o oprește cineva?]

Dacă va trece cu bine de acest potențial prim hop, Sharapova ar putea-o reîntâlni, în turul 4, pe Sabine Lisicki, într-o reeditare a semifinalei de anul trecut. Iar în sferturi, Masha ar putea da peste Kim Clijsters, dacă marea campioană belgiană, intrată pe tablou fără avantajul de a fi cap de serie, va ajunge cu bine până acolo. Kim este, cu siguranță, la ultimul Wimbledon, și e interesant de urmărit cum va fi această ultimă apariție a ei pe iarbă, în condițiile în care Clijsters și-a prioritizat aparițiile la Slam-ul găzduit de Londra, respectiv, la Jocurile Olimpice din același oraș.

[Întrebarea 7: E ultimul Wimbledon pentru Kim, un turneu pe care, deși și l-a dorit mult, nu l-a câștigat niciodată. O va face la despărțire?]

În aceeași parte de tablou mai sunt alte două nume importante, care, culmea, ar putea să se întâlnească încă din turul 2. Este vorba de Agnieszka Radwanska, favorita 3, și Venus Williams, fosta mare campioană a acestui turneu, aflată la una dintre ultimele ei încercări de a mai triumfa la turneul ei preferat. În mod normal, cele două vor reedita meciul de la Roland Garros, acolo unde Aga s-a impus fără probleme.

[Întrebarea 8: S-a închis ușa pentru Venus? Sau multipla câștigătoare de Slamuri își va redescoperi știința de a câștiga trofee la Wimbledon?]

Sam Stosur, Angelique Kerber, Daniela Hantuchova, Nadia Petrova, Mona Barthel, Na Li și, de ce nu, Sorana Cîrstea sunt alte nume care ar putea face ceva valuri în această parte a tabloului fetelor.

Deși nu e favorita 2, Serena aproape că o eclipsează pe Victoria Azarenka în jumătatea inferioară a tabloului, aproape nimeni necotând-o cu șanse serioase la titlu pe bielorusa detronată de Maria Sharapova după Roland Garros. Până să ajungă însă într-o bătălie pe cinste cu Aza, Serena va trebui să treacă de prima amenințare majoră din sfertul ei de tablou: Petra Kvitova e acolo, campioana-surpriză de anul trecut, jucătoarea pe care mulți o văd drept construită pentru jocul pe iarbă.

Orice alt sfert de finală în afară de o întâlnire dintre cele două ar fi o mare surpriză, dat fiind faptul că, în această zonă a tabloului, se găsesc “doar” Schiavone, Errani, Safarova sau Cibulkova.

[Întrebarea 9: Serena, Kvitova sau Aza în finală, nu există altă variantă. Nu?]

E foarte interesant, în schimb, de văzut cum va reacționa Victoria Azarenka după Roland Garros și din “noua” ei postură de loc 2 în lume. Bielorusa are, totuși, un an excepțional, așa că poate ar trebui să primească mai mult credit la Wimbledon. Cele mai puternice adversare din partea ei de tablou sunt Julia Goerges, Marion Bartoli, mereu periculoasă pe iarbă, Ana Ivanovic și Svetlana Kuznetsova.  Am lăsat-o la urmă pe Caroline Wozniacki, despre care e greu de spus ceva elogios în acest sezon. Daneza, favorită 7, are motive să-și facă griji chiar și pentru primul tur, acolo unde va da piept cu austriaca Tamira Paszek, o jucătoare extrem de puternică atunci când prinde o formă bună. Și dacă titlul câștigat la Eastbourne de eleva lui Andrei Pavel e o indicație, austriaca tocmai ce și-a găsit forma, spre ghinionul lui Wozniacki.  

[Întrebarea 10: Dintr-un tablou cu atâtea variante, cine va fi regina fetelor?]

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi