Vremuri frumoase: şase românce în top 100

Adrian Țoca | 27 februarie 2012

Vremuri frumoase: şase românce în top 100

În urmă cu câteva zile, am pus o întrebare pe pagina de Facebook a Treizecizero: Care va fi prima jucătoare româncă învingătoare într-un turneu WTA în 2012? Un pretext bun de a realiza, încă o dată, cât de multe opţiuni avem în această clipă. La momentul respectiv, nimeni nu s-a gândit să răspundă Alexandra Cadanţu, şi iată că ea a fost cât pe ce să provoace marea surpriză. Cadanţu a pierdut însă finala de la Monterrey, prima ei finală din carieră, depăşită de forţa unguroaicei Timea Babos (4-6, 4-6), dar asta nu-i scade deloc din meritele ultimei venite în grupul româncelor prezente în elita mondială. Avem şase jucătoare în primele o sută din lume, o performanţă absolut remarcabilă pentru tenisul feminin românesc, şi nu rămâne decât să reluăm întrebarea, cu speranţa că, la finele sezonului, vom număra cât mai multe victorii româneşti:

Locul 28 – Monica Niculescu. Monica ocupă, în această săptămână, cea mai bună poziţie a ei din carieră şi, graţie rezultatelor foarte bune din partea a doua a sezonului trecut, “ameninţă” să se păstreze în această zonă a clasamentului pentru mult timp. Niculescu are turul 4 de la US Open, semifinala de la Beijing şi finala de la Luxembourg printre reuşitele finalului de 2011, dar nici 2012 n-a început prea rău pentru ea, turul 3 la Australian Open şi un sfert la Doha fiind cele mai bune rezultate de până acum.

Locul 48 – Sorana Cîrstea. Revenită în top 50 după un început de an mai bun, Sorana aleargă în căutarea unui rezultat care s-o urce şi mai mult în clasament şi s-o transforme din speranţă în certitudine. Semnele sunt promiţătoare. Victoria cu Stosur, de la AO, i-a dat mai mult curaj Soranei, care a plusat apoi cu o semifinală la Pattaya City.

Locul 50 – Simona Halep. Nici începutul de an al Simonei n-a fost rău. Halep dă senzaţia că e “acolo”, că-i lipseşte foarte puţin pentru a face pasul decisiv. Un sfert de finală la Hobart e cel mai bun rezultat al ei, alături de o victorie frumoasă la Hantuchova, la Doha. A avut (ne)şansa de a întâlni multe adversare foarte puternice. În doar şase turnee, le-a întâlnit deja pe Clijsters, Azarenka sau Wozniacki.

Locul 53 – Irina Begu. A jucat puţin în 2012, abordând o altă tactică faţă de anul trecut, când, în aceeaşi perioadă, avea deja un challenger câştigat, cel de la Cali. Irina va miza, probabil, mai mult pe turneele mai mari şi e bine aşa. Uşoara scădere din clasament nu înseamnă nimic, per ansamblu, Irina rămânând o jucătoare cu un potenţial foarte mare.

Locul 57 – Alexandra Dulgheru. Fosta “lideră” a grupului jucătoarelor românce din WTA, Alexandra e ceva mai inconstantă în ultima perioadă, alternând rezultatele reuşite (challengerul câştigat la Cali) cu eliminările din primul tur. Rămâne în căutarea formei din 2010, anul ei de glorie (35 de victorii).

Locul 82 – Alexandra Cadanţu. Ultima venită şi marea surpriză a săptămânii anterioare, când s-a dus direct în finala de la Monterrey, amintind de reuşitele similare ale lui Dulgheru sau Begu, din trecut. Alexandra a urcat de pe 110 pe 82 şi promite un 2012 memorabil, anul saltului decisiv pentru ea. A arătat multă stăpânire de sine la Monterrey şi un joc variat, cu destule soluţii şi sclipiri.

Următoarele clasate: Edina Gallovits-Hall (103), Mihaela Buzărnescu (148), Elena Bogdan (204), Mădălina Gojnea (208), Cristina Dinu (297).

Ce jucătoare va reuşi cele mai bune rezultate în 2012 şi de ce?

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi