Vremea rejucărilor: Djokovic – Murray şi Federer – Del Potro, în semifinale, la Dubai

Adrian Țoca | 1 martie 2012

Vremea rejucărilor: Djokovic – Murray şi Federer – Del Potro, în semifinale, la Dubai

Două semifinale cu repetiţie la Dubai, semifinale pe care calculul hârtiei le anunţa încă din momentul tragerii la sorţi. Ultima oară când s-au întâlnit, la Australian Open, tot în semifinale, Novak Djokovic şi Andy Murray s-au bătut vreme de cinci ore, într-un meci care a oscilat între un început slab şi un final sublim. Nu e prima oară când cei doi oferă un spectacol de calitate, rivalitatea dintre ei începând să crească tot mai mult în interes. Meciul lor de la Roma, de anul trecut, tot în semifinale, a intrat pe locul 5 în ierarhia celor mai frumoase meciuri de tenis din 2011

La rândul lor, Federer şi Del Potro vor fi şi ei la al treilea meci în 2012. Pe precedentele două le-a câştigat elveţianul, de fiecare dată foarte lejer, arătând o motivaţie aparte, dar şi faptul că Del Potro încă nu e la nivelul primilor patru. 

Până la meciurile de mâine, ambele cu o poveste în spate, date fiind întâlnirile anterioare, să vedem ce a fost azi.

Djokovic – Tipsarevic. Un prim set simplu, un al doilea care era să se complice. Novak a mărşăluit prin primul set, câştigându-l cu 6-1. Apoi, în al doilea, s-a mers cu serviciul. În tie-break Tipsarevic s-a temut prea mult de şansele avute. Întâi a condus cu 3-0, având şi două servicii, din care n-a fructificat decât unul. De la 4-1 a început să greşească foarte mult, dar a ajuns totuşi în postura de a servi pentru set la 6-5, graţie unui superb winner de forehand. A făcut însă dublă greşeală, iar de aici şi până la a cincea victorie din şase meciuri pentru Novak n-a fost decât un pas: 6-1, 7-6.

Djokovic a bifat, astfel, a 10-a victorie consecutivă a sezonului. 

Murray – Berdych. Cu Berdych, nu-i niciodată un meci uşor. Asta-i valabil cu atât mai mult când te cheamă Andy Murray. Scoţianul nu l-a bătut decât o singură dată în carieră pe Berdych, iar asta se întâmpla acum şapte ani, în 2005. De atunci, trei înfrângeri la rând pentru ceh, performanţă pe care n-au mai reuşit-o decât Djokovic, Nadal, Federer şi Mardy Fish. E lesne de înţeles preocuparea lui Andy pentru acest meci.

Berdych n-a pus mari probleme în primul set, cedând un break încă din game-ul al doilea: 6-3 pentru Andy. În setul doi, Murray a avut de două ori break în faţă şi l-a pierdut, distanţându-se decisiv în game-ul al 11-lea. Scoţianul s-a complicat la final, având nevoie de şapte mingi de meci ca să închidă ostilităţile, 6-3, 7-5.

Murray e la a treia semifinală a sezonului, an în care bilanţul său arată impresionant: 13-1, singura înfrângere venind chiar la Djokovic.

Semifinala Djokovic – Murray. “E o mare provocare pentru amândoi. O să fie un meci bun, mai ales că vine după acel joc de cinci ore de la Australian Open. Este o rivalitate frumoasă între noi”, a fost reacţia lui Djokovic. “Am avut un meci grozav în Australia, sper că de data aceasta va fi un rezultat diferit”.

Novak conduce cu 7-4 la meciurile directe.

Federer – Youzhny. Anumite lucruri nu se schimbă niciodată, iar tenisul e un sport în care match-up-urile contează fantastic de mult. În condiţiile în care Federer câştigase precedentele 11 meciuri directe, cedând un total de trei seturi, rusul a intrat timorat, oferindu-i cu generozitate şanse elveţianului de a face break-ul mult dorit în ambele seturi. În rest, Federer a valsat cu serviciul, pe care încă nu şi l-a pierdut în turneu, aşa rezultând un 6-3, 6-4 lejer. Lucruri care au impresionat: cele câteva passing-uri câştigătoare cu reverul ale rusului şi serviciul al doilea al lui Federer, foarte înalt, care i-a creat probleme lui Youzhny exact în maniera în care Nadal îi face probleme lui Federer pe rever.

Del Potro – Tsonga. Argentinianul îşi continuă revenirea, şi, după finala câştigată duminică în faţa lui Tsonga, la Marseille, i-a administrat acestuia o nouă înfrângere, pe care Jo n-o poate contesta. Într-un meci dintre actualul număr 5 şi cel despre care majoritatea specialiştilor spune că este viitorul număr 5, s-a mers cu serviciul până în tiebreak-ul primului set, când totul s-a rupt pentru francez. Jo, în continuare fără antrenor de aproape un an de zile, a pierdut tiebreak-ul cu 7-1, apoi a rămas rapid de căruţă în setul 2, în care Delpo s-a dus la 4-0. Final: 7-6, 6-2.

Semifinala Federer  – Del Potro. Unii spun că Federer nu se va sătura prea curând să se tot răzbune pe Del Potro pentru înfrângerea de la US Open 2009, eşec în cinci seturi care a cam însemnat începutul sfârşitului pentru elveţian. Roger l-a învins, de atunci, în trei dintre cele patru meciuri jucate, două dintre ele chiar anul acesta, în sferturi, la Australian Open, în ceea ce a fost meciul 1.000 al elveţianului, şi în finala de la Rotterdam, pe care Treizecizero.ro v-a povestit-o de la faţa locului. De fiecare dată, Federer a arătat o determinare aparte, urcându-se cu totul pentru Del Potro, căruia nu i-a lăsat nicio alternativă. În fapt, în cele cinci seturi jucate anul acesta, Del Potro abia a adunat 14 game-uri. 

Federer conduce cu 9-2 la meciurile directe.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi