Vintage Wawrinka. Stan The Man câștigă unul dintre cele mai frumoase meciuri ale anului, îl învinge pe Stefanos Tsitsipas și revine în sferturi la Paris!

Radu Marina | 2 iunie 2019

Un meci formidabil, care ne-a trecut prin toate stările și care i-a lăsat epuizați pe cei doi luptători. Stan Wawrinka a găsit ceva în plus la final ca să-l doboare pe excelentul Stefanos Tsitsipas, după 5 ore și 9 minute de meci de mare calitate.

Roland Garros este oferit de

Stan Wawrinka obține una dintre cele mai frumoase (și importante) victorii de la revenirea în circuit. După cinci ore de joc și cinci seturi, elvețianul îl învinge, 7-6, 5-7, 6-4, 3-6, 8-6, pe favoritul 6, Stefanos Tsitsipas și se întoarce, pentru prima dată din 2017, în sferturile unui turneu de Grand Slam.

Aceasta este cea mai notabilă performanță pe care Wawrinka o reușește după intervenția chirurgicală suferită la genunchi în 2017, ceea ce a determinat o pauză forțată, dar și o cădere în clasament, ieșind, la un moment dat, în afara topului 250. Totodată, este și o confirmare că *acel* tenis special al lui n-a plecat nicăieri. A avut mari dubii că nu va mai putea atinge niciodată nivelul lui cel mai bun, a avut parte de o revenire grea și de înfrângeri frustrante, dar iată-l, din nou, etalând acel tenis feroce și spectaculos care i-a adus trei titluri de Grand Slam.

De oriunde ai privi-o, victoria este imensă. În schimb, pentru oponentul său, înfrângerea de azi e dureroasă pentru că a fost aproape și nu i-a lipsit prea mult să fie el învingătorul. Însă Tsitsipas are timpul de partea sa: tenisul lui e prea bun pentru a nu se pune, din nou, în astfel de poziții.

Azi i-a lipsit acel gram de experiență specifică marilor meciuri – experiență care l-ar fi putut ajuta să depășească momentele pline de tensiune din finalul meciului și pe care o capeți doar trecând prin astfel de momente. Data viitoare când se va afla în aceeași situație, se va putea ajuta de experiența căpătată acum, în acest meci intens și calitativ. Va avea la ce se să întoarcă.

Apropo de calitate, într-un meci de tenis, calitatea apare atunci când ambii jucători reușesc să joace, în același timp, cel mai bun tenis al lor. Astăzi, Tsitsipas și Wawrinka au pus pe masă tot ce au avut mai bun. Timp de cinci ore s-a lovit fulgerător, s-a construit răbdător, s-a venit des la fileu și am avut parte de cele mai spectaculoase dueluri rever-rever. Nu a existat lovitură care să nu fie executată în acest meci maraton – probabil cel mai bun meci de la această ediție a Roland Garros și unul dintre meciurile anului.

A fost tipul de meci pe care-l vezi doar în turneele de Grand Slam: dur, plin de realizări, intens, spectaculos și dramatic până în ultimul moment. Asta se întâmplă, de fapt, când se întâlnesc doi jucători excelenți, cu stiluri relativ similare, într-o fază avansată a unui Slam, cu o miză mare pe masă: iese la suprafață acel tenis bun pe care ți l-ai dori să-l vezi la orice favorit de al tău.

– Dimitrov spusese, după înfrângerea sa la Wawrinka în turul anterior, că nu știe cine l-ar putea bate pe Stan cu jocul acestuia de la acest moment;

– 22 din cele 27 mingi de break înfruntate a salvat Stan în acest meci;

– La 5 ore și 9 minute, e al treilea cel mai lung meci din istoria RG.

– Wawrinka se pregătește acum de un super duel cu Roger Federer; acum patru ani, Stan l-a „zdrobit” pe Federer, în sferturi. „Cred că atunci am zdrobit tot turneul” – a zâmbit Stan, la conferință.

Pentru că ambii au avut grijă să răspundă subtil tuturor provocărilor primite și și-au citit destul de devreme vulnerabilitățile unul altuia, a fost imposibil de prevăzut care va fi direcția în care o va lua meciul și unde se va decide. Totul a fost despre cine clipește primul: în primul set a făcut-o Tsitsipas, care, deși a avut o minge de set în tiebreak, a fost suficient să scadă puțin ritmul pentru a se vedea egalat, întors și cu setul pierdut. În setul doi a fost rândul lui Wawrinka, care deși a revenit de la 3-5, n-a putut duce revenirea la capăt pentru că a fost rapid taxat de grec în game-ul 11 cu un break fulgerător, decisiv pentru setul doi. Aceleași lucruri aveau să se repete și în seturile trei și patru: când șansele s-au ivit, amândoi le-au apucat cu ambele mâini și au început să construiască pe ele.

Un moment extrem de important pentru cursul meciului și care nu trebuie trecut ușor cu vedere s-a petrecut în setul doi. În acest set, Tsitsipas a pornit cu un avantaj clar și a avut, la 5-3, șansa de a egala la seturi. N-a făcut-o, a plusat apoi la retur, dar din nou s-a împotmolit și a scăpat printre degete cinci mingi de set, toate ratate sau anulate impecabil de Wawrinka.

Cu toate astea, deși a primit, în decurs de câteva minute, lovitură după lovitură, din punct de vedere mental, grecul a fost de neclintit: la 5-5 și-a făcut cu ușurință serviciul, iar apoi a aruncat cu tot ce a avut la îndemână înspre Wawrinka, care, deși venea după o perioadă de joc grozavă, n-a putut avea prea multe răspunsuri în fața acelor lovituri de forehand inside out formidabile. Ăsta a fost un moment important, pentru că dacă Tsitsipas nu i-ar fi tăiat elanul lui Stan, meciul ar fi luat-o ușor în direcția elvețianului. Dar pentru că asta nu s-a întâmplat, echilibrul a continuat să domine, astfel că am ajuns în decisiv, un teritoriu necunoscut lui Tsitsipas (acesta a fost doar al doilea său meci de cinci seturi), dar deloc străin lui Wawrinka, al cărui bilanț în meciurile de 5 seturi este acum 26-21.

La cum s-a desfășurat setul decisiv, n-ai fi zis că Tsitsipas a jucat doar un singur meci de cinci seturi în întreaga lui carieră. El a fost primul care a avut șansa de a face break-ul (în primul game al decisivului și la 2-2) și tot el a părut, inițial, că e capabil să preia controlul partidei. Doar că acolo a fost Wawrinka, mai puternic și mult mai experimentat, care l-a blocat de fiecare dată jucând extrem de inteligent: în fiecare moment dificil, Stan și-a pregătit cu atenție atacurile și fiecare fază sau lovitură pe care a pus-o în aplicare a fost bine gândită. Nimic n-a fost întâmplător. De asemenea, faptul că Wawrinka a servit primul și s-a aflat în permanență la conducere a fost un alt mare avantaj de care a știut cum să profite.

Întreg setul decisiv a fost o nebunie. Iar faptul că pe măsură ce s-a avansat în meci, nivelul celor doi a continuat să crească, e un alt motiv pentru care acest meci poate fi considerat, cu certitudine, unul dintre cele mai bune ale anului.

De altfel, precum în primul set, nici în setul decisiv n-a fost niciun break. S-a mers cap la cap, s-a jucat dur la retur, au fost șanse de break, dar niciun jucător nu și-a pierdut serviciul. Asta până la 6-7. Aici, Tsitsipas și-a arătat vârsta reală și lipsa de experiență. Servind pentru a rămâne în meci, cu toată presiunea pe umerii lui, a cedat: a început cu două erori neforțate ușoare, iar asta i-a transmis lui Wawrinka că e momentul oportun să pluseze.

Experimentat, și mult mai obișnuit cu astfel de momente,  Wawrinka a atacat, și a închis meciul în mare stil: cu un passing shot ireal, reușit cu reverul slice. O minge care, așa cum scria un jurnalist pe Twitter, a fost în out până când n-a mai fost.

Un final nebun, pentru un meci nebun.

View this post on Instagram

Life, a situation. What a match! 👏🏻 #RG19 #tennis #rolandgarros

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro) on

https://twitter.com/rolandgarros/status/1135236606070317056?s=20

The Grand Slam Life is the best life!

Îmbracă-te de Roland Garros! Viață de Slam, tricou de Slam!

Comandă acum un tricou Grand Slam Life din 30-0 Shop!

***

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi