Trei din cinci la debutul în circuitul asiatic: Simona, Monica și Irina câștigă, Andreea și Alexandra sunt eliminate

Andrei Năstase | 22 septembrie 2015

Vești amestecate din Asia: în China, Monica Niculescu revine spectaculos cu Putintseva, iar Simona Halep trece simplu de croata Martic; la Seul, în Coreea de Sud, Alexandra Dulgheru pierde, la fel ca Andreea Mitu, în primul tur. Dar Irina Begu face pozitiv bilanțul româncelor, calificându-se și ea în turul secund.

Monica Niculescu câștigă cinci game-uri la rând în fața Yuliei Putintseva pentru a întoarce un meci care părea pierdut, iar Simona Halep – obosită sau nu – își aduce în Asia jocul bun arătat în circuitul nord-american.

Seria de turnee asiatice a câștigat relevanță în ultimii ani, când tot mai multe jucătoare de top au ales să joace concursurile din China, Coreea de Sud sau Japonia, dar chiar și așa, la ora primelor jocuri de azi, frumoasele arene ale complexului din Guangzhou erau goale. În fața puținilor spectatori prezenți să o vadă la lucru, Monica Niculescu, campioana en-titre, a arătat din nou că este una dintre serioasele luptătoare din circuit: românca a câștigat la tiebreak primul set, după care a cedat manșa secundă cu 1-6. Iar când a reușit break-ul pentru 3-1 în setul decisiv, se părea că Putintseva (care pierduse singurele două întâlniri directe în fața Monicăi) este scăpată în câștigătoare. Însă de acolo, Monica a întors jocul spectaculos, a câștigat cinci game-uri la rând și a închis socotelile la a doua minge de meci. Trei ore și 13 minute a durat acesta.

Monica, favorită șase anul acesta, va juca în turul secund contra suedezei Rebbeca Peterson, jucătoare venită din calificări.

Pe central, Simona Halep și Petra Martic au făcut un meci bun, cu o mulțime de schimburi grozave, încheiate, cele mai multe dintre ele, în favoarea româncei. Simona, care ajunge în China după o foarte scurtă vacanță post US Open, pare să joace la fel de bine ca în circuitul nord-american, unde a reușit două finale – Toronto și Cincinnati – și o semifinală la New York.

Halep a început tare, a grăbit-o pe croată încă din primele schimburi și s-a distanțat rapid la 2-0. Au urmat câteva serii de două game-uri pierdute și câștigate la rând: Martic a egalat la doi intrând ceva mai bine în lovituri, Simona s-a desprins din nou la 4-2, luând din nou inițiativa și jucând mai agresiv cu backhand-ul (mai ales în spatele adversarei); la rândul ei, Petra Martic avea să salveze o minge de break la 2-4 și să fructifice șansa apărută, cumva neașteptat, în game-ul opt: se ajungea la 4-4, cu Martic folosindu-și tot mai des reverul slice și forehand-ul în lung de linie, însă senzația era că Simona poate oricând să se desprindă. Într-adevăr, echilibrul se rupea imediat, cu altă serie de două game-uri la rând: 6-4 pentru Simona, care nu avea să o mai primească înapoi în meci pe adversara ei. S-a încheiat 6-4, 6-2 pentru Simona, care o întâlnește în turul următor pe Timea Babos, din Ungaria, în fața căreia are de luat o revanșă după meciul pierdut în Fed Cup, la barajul regional din februarie 2014, după ce Simona a condus cu 6-1, 5-3. La general însă, scorul între cele două este 1-1, românca impunându-se, 7-5, 6-1, tot la Budapesta, dar în 2013, pe zgură.

Rămâne de văzut dacă scurta pauză de după US Open – cinci zile petrecute acasă, cu familia – este de ajuns pentru cele patru turnee asiatice din programul Simonei: Guangzhou, Wuhan și Beijing, apoi Turneul Campioanelor din Singapore.

“Nu am avut prea mult timp să mă relaxez, dar am petrecut cinci zile frumoase acasă, alături de familie și prieteni”, spunea Simona la primul interviu de la Guangzhou.

“Mă simt foarte bine în perioada aceasta. Am învins jucătoare de top și simt că pot câștiga meciurile acelea dure, grele. Sunt încrezătoare și știu că pot juca tenisul meu cel mai bun în următoarele turnee”.

Simona urcă la 38-6 pe hard în 2015, cel mai bun bilanț din WTA pe această suprafață.

Din concursul de la Seul, în Coreea de Sud, nu vin vești grozave. După ce Andreea Mitu a fost eliminată luni, 6-7 în decisiv, de belgianca Alison Van Uytvanck, Alexandra Dulgheru a pierdut astăzi, 3-6, 2-6, în fața Aliaksandrei Sasnovich, locul 136 mondial.

După turneul câștigat la Contrexeville, în Franța, la începutul lunii iulie, Alexandra este chinuită de o accidentare la genunchiul stâng, operat în urmă cu trei ani.

Ziua româncelor în Coreea de Sud a fost salvată însă de Irina Begu. Favorita 1 și-a respectat statutul și a început cu o victorie confortabilă, 6-2, 6-4 cu Katerina Kozlova, meci pe care Irina l-a închis în numai o oră și 14 minute. Irina a salvat trei mingi de break pe primul serviciu, apoi a rupt echilibrul, lansându-se și ea – tema zilei la românce – într-o serie de cinci game-uri consecutive. Setul secund a mers cap la cap cu serviciul până la 3-3, când Irina a făcut unicul break al setului.

În turul următor, Irina o va întâln pe Polona Hercog, pe care a învins-o în ambele meciuri directe, cel mai recent anul acesta, la Washington. 

Ea continuă și la dublu, unde a trecut în sferturi împreună cu Raluca Olaru. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi