Victorie! Horia și Max, reviriment fix la timp. Iar românii au ajuns la 10 titluri în 2013!

Adrian Țoca | 6 octombrie 2013

Trofeul reușit de Horia Tecău la Beijing ridică totalul turneelor câștigate de jucătorii români în acest sezon la o incredibilă cifră 10: Simona – 4, Horia – 3, Monica, Irina și Raluca – 1.

Niciodată nu e prea târziu. Nici măcar atunci când deciziile pentru viitor sunt luate, iar prezentul pare doar un capitol închis din resemnare. Numai că niciodată nu trebuie să existe resemnare în tenis, iar Horia și Max au demonstrat de ce aparenta expresie de lemn de mai sus este cât se poate de valabilă.

Colaborarea celor doi n-a fost niciodată pe teren la nivelul așteptărilor puse în ea mai ales de Horia. După despărțirea de Lindstedt, românul s-a orientat către și mai experimentatul și valorosul campion bielorus, cu speranța că mixul va produce trofee numeroase, îndeosebi din acelea cele mai strălucitoare. Dar calculele de pe hârtie n-au rezonat deloc cu realitatea din teren, iar Horia a trebuit să facă față unei alte realități, diametral opuse celei plănuite: coborârea abruptă în clasament.

Finalul de sezon promite însă să șteargă cu buretele momentele mai puțin plăcute din timpul anului. Cei doi și-au relansat astăzi candidatura pentru o spectaculoasă calificare pe ultima sută de metri la Turneul Campionilor de la Londra, câștigând cel mai prețios trofeu al anului, cel de la Beijing. A fost un 6-4, 6-2 niciodată sub semnul îndoielii cu perechea Fognini/Seppi, chit că Tecău și Mirnyi au salvat opt mingi de break din nouă, dar victoriile cele mai grele și mai muncite veniseră în primele două tururi. Când, în semifinale, walkover-ul dat de Djokovic/Wawrinka le-a facilitat calificarea în finală, celor doi li s-a deschis poarta către o performanță pe care puțini o mai așteptau, mai ales că e deja știut faptul că Max și Horia nu vor mai forma un dublu și din sezonul viitor. Până atunci însă, mai e tenis de jucat anul acesta. Horia poate să mai adune puncte prețioase, cu care să revină acolo unde îi e locul, adică în Top 10 și la adăpostul cărora să atace cu forțe noi anul următor.

Cu cele 500 de puncte obținute la Beijing, Horia și Max vor urca pe locul 9 în Race to London, cu șanse bune să recupereze deficitul față de ultimul loc care asigură calificarea la Turneul Campionilor.

A fost al treilea titlu al anului pentru cei doi, după cele câștigate la București, pe zgură, și la Hertogenbosch, pe iarbă. Horia își îmbunătățește palmaresul, ajuns acum la 16 titluri, în vreme ce Max a ajuns la 48.

Pentru noi este încă un motiv de bucurie, pentru că titlul lui Horia îmbogățește o zestre fascinantă adusă de români anul acesta. E greu de spus dacă există cineva care a îndrăznit să spere la începutul anului la 10 trofee ATP + WTA, cert e că le avem. Simona Halep a câștigat patru dintre ele, Horia Tecău, alte trei, iar Monica Niculescu, Raluca Olaru și Irina Begu întregesc un bilanț la care mai putem adăuga alte șase finale.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi