Vești proaste pentru Nole după victoria 500 a carierei

Adrian Țoca | 1 iunie 2013

Sârbul l-a învins cu autoritate pe Grigor Dimitrov, răzbunând eșecul de la Madrid.

Roland Garros este oferit de

În ultimul meci al zilei spectacolul și echilibrul a lipsit cu desăvârșire, în pofida așteptărilor mari puse în Novak – Grigor, reeditarea întâlnirii de la Madrid, unde bulgarul a produs surpriza. Și asta pentru că Novak Djokovic a intrat pe teren ca un om care are ceva de demonstrat. Cum aminteam și acum câteva zile, sârbul a lăsat să se înțeleagă printre rânduri că îl are pe listă pe Dimitrov și că va face totul pentru a răzbuna acel eșec amintit mai sus. Iar azi a jucat ca atare. Meciul n-a avut, practic, istoric, fiind dominat de la un cap la altul de Nole: 6-2, 6-2, 6-3 în o oră și 44 de minute, durată care ar fi putut fi chiar mai scurtă, dacă Djokovic n-ar fi avut nevoie de îngrijiri medicale la umăr pe final de set trei. Încercările lui Dimitrov de a-l jena pe sârb de pe fundul terenului au fost neutralizate cu o ușurință remarcabilă de Novak, care a mâncat pe pâine numeroasele slice-uri folosite de bulgar. E drept că Grigor a prins o zi slabă, însă Djokovic și-a dat tot concursul la asta, punând presiune pe adversar non-stop. Nole a servit iarăși bine în momentele-cheie și a returnat în nota obișnuită. În plus, a jucat cu o determinare pe care n-am mai văzut-o de luni bune la el. Una peste alta, Novak arată foarte bine la acest turneu, iar atunci când e motivat în particular, e și mai impresionant. A fost victoria cu numărul 500 a carierei sârbului, al 40-lea jucător din istorie care ajunge la această bornă. Și o lecție predată cu asprime pentru Dimitrov, care întârzie să se facă remarcat într-un Slam printr-un parcus mai lung. 

Ei îi datorează totul

Spuneam, în varianta inițială a articolului, de vestea tragică primită de sârb, pierderea unei persoane importante pentru el. Ulterior s-a aflat că staff-ul liderului mondial l-a ferit pe Nole, lăsându-l să se pregătească în liniște pentru meci. Abia după succesul cu Dimitrov a fost informat de trecerea în neființă a Jelenei Gengic, cea care i-a ghidat primii pași în tenis actualului număr 1 și care are un merit major în formarea lui ca jucător și ca om. Ea a fost primul pedagog pentru Novak, se bucura de un uriaș respect din partea acestuia, cei doi păstrând o relație de suflet. Jucătorul o vizita la Belgrad de câte ori avea ocazia, iar când a câștigat Wimbledonul a mers cu trofeul la ea acasă.

„Tot ceea ce știu să fac pe teren îi datorez ei”, spunea, într-o declarație mai veche, Novak Djokovic despre Gencic, care a mai lucrat și cu Monica Seles sau Goran Ivanisevic. „A treia zi după ce l-am cunoscut, le-am spus părinților lui că au un copil de aur”, spunea și Jelena. Asigurarea reputatei antrenoare a servit ca un cec în alb pentru familia sârbului, care a avut încredere să continue să investească în Nole, într-o perioadă deloc grozavă pentru Serbia.

Îndurerat, sârbul și-a anulat instantaneu conferința de presă de după meci, el închizându-se în vestiar pentru a-și potoli lacrimile. E de urmărit în ce măsură va fi el afectat în meciurile care urmează sau dacă va transforma acest episod tragic într-o nouă sursă de motivație. Novak a mai trecut relativ recent printr-o situație similară, la turneul de la Monte Carlo de anul trecut, atunci când i-a murit bunicul. Deși a făcut finala acolo, sârbul nu a fost deloc în apele lui. De văzut în ce fel va reacționa acum.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi