Venus își continuă anul extraordinar, ajunge într-o nouă finală importantă. Iar Caroline Garcia e de urmărit

Radu Marina | 28 octombrie 2017
Venus - Caro e finala Singapore 2017

La 8 ani distanță de la ultima ei prezență în ultimul act al WTA Finals, Venus Williams revine și se califică într-o nouă finală, după o victorie în trei seturi (6-7, 6-2, 6-3) împotriva Carolinei Garcia. Caroline își vede oprit parcursul excelent din această săptămână. Cu această victorie, Venus completează anul absolut impresionant pe care l-a avut și îl încheie așa cum l-a început: cu încă o finală.

Meciul de astăzi mi-a adus aminte, mai mult sau mai puțin, de meciul jucat de Venus cu Coco Vandeweghe la Australian Open. După un set foarte echilibrat, pierdut pe muchie de cuțit, Venus și-a ajustat rapid loviturile, a schimbat tactica și a reușit să își adapteze foarte bine jocul, pentru a reuși să facă față unei adversare în formă, motivată și care ajunsese la un nivel de încredere impresionant după rezultatele recente.

A fost nevoie de răbdare și de multă experiență pentru victoria asta. Dacă primul set a fost foarte disputat, iar în tiebreak diferența a fost făcută de câteva lovituri curajoase ale lui Garcia și de serviciul slab al lui Venus (două duble consecutive, niciun punct cu serviciul în tiebreak), în urmatoarele seturi lucrurile s-au schimbat complet.

De data asta, Garcia nu a mai fost în situația din ultimele două meciuri când a trebuit să revină, să recupereze și să joace complet eliberat pentru că nu mai avea nimic de pierdut, așa cum a fost cazul cu Svitolina și cu Wozniacki. Acum trebuia să reziste, să confirme. Acum avea ce pierde, mai ales după setul câștigat la mare luptă. Așa că treptat au apărut ezitările, crisparea și presiunea (așa cum s-a mai întâmplat în această săptămână când a condus). Venus a simțit imediat asta și a profitat de portița deschisă de Garcia, făcând din primul game al setului doi break-ul, iar până la finalul setului nu l-a mai cedat. În decisiv, Caroline a început mai bine, a căutat să joace mai mult pe centru pentru a închide unghiurile și a intrat câțiva metri buni pe serviciul doi al lui Venus la retur. Pe moment a părut că îi iese, pentru că Venus a fost surprinsă în câteva rânduri de acele mingi puternice și pe centru, dar deja americanca era conectată la meci, simțea foarte bine mingea și își recuperase ritmul la serviciu.

Pe lângă serviciu, forehand-ul cross și reverul în cross scurt au fost loviturile de bază azi pentru Venus. Acel forehand cross lovit foarte plat și lung i-a adus multe puncte (a reușit să salveze și o minge de set la 4-5 în primul set) și a părut foarte sigură ori de câte ori Garcia a insistat să joace în cross (și ea cu lovituri excelente in cross).

Un moment în care Venus a jucat impecabil și a fost de fapt momentul cheie al meciului a fost la 4-3. E de revăzut acel game, pentru că ea a lovit brutal de-a dreptul, iar foarte multe lucruri nu i se pot reproșa franțuzoaicei. Sau, eventual, ar putea să-și reproșeze faptul că a fost previzibilă cu serviciul (în acel game a servit preponderent la T, iar Venus a ghicit de fiecare dată și știa cam unde urmeaza să vina serviciul). Însă, chiar și așa, multe de făcut nu prea a avut la super loviturile americancei. Deși cu serviciul pierdut la 4-3, Garcia a avut șanse de a recupera break-ul, la fel ca în ultimele 2 meciuri jucate aici. Dar a rămas doar senzația de deja-vu. A avut 3 mingi consecutive de a recupera break-ul, dar la fiecare astfel de minge Venus a răspuns impecabil cu servicii câștigatoare sau cu ași.

Deși învinsă, Caroline Garcia rămâne marea supriză a acestui final de an. Tenisul jucat de ea în Asia nu e întâmplător, nu poate fi vorba doar de un segment întâmplător, pentru că progresul ei de-a lungul anului a fost evident. Dacă va continua pe aceeași linie e aproape imposibil de crezut că franțuzoaica nu va fi un factor în Top 10 la anul și chiar capabilă să se amestece în lupta pentru titlurile foarte mari.

Venus își continuă astfel povestea. Când o jucătoare care a trecut peste atâtea probleme, nu a renunțat și a crezut în permanență că poate reveni în locul în care a fost acum mulți ani, reușește astfel de performanțe la 37 de ani, e pur și simplu remarcabil și nu are cum să nu te miște. Tot acest drum al lui Venus e fascinant; pentru că vine de foarte departe, pentru că a trecut peste momente grele, pentru a acceptat cu demnitate fiecare înfrângere și cădere (iar multe dintre ele au fost dure, foarte dure). Și, într-un final, pentru că nu a încetat să își mai dea șanse. Condiția supremă în sport și nu numai.

Michael Steinberger, jurnalist la Tennis Channel, spunea despre Venus recent: “mi-am dat seama că probabil persoana din tenis care îmi va lipsi cel mai mult după ce se va retrage e Venus. Admir foarte mult rezistența ei, are o dispoziție veselă și însorită și, deși poate ar părea ciudat, cel mai mult îmi place caracterul ei enigmatic. Deși uneori e foarte caldă, lasă tot timpul senzația că e greu să ajungi la ea și pune mereu un zid între ea și restul. Nu știm niciodată ce gânduri sau emoții se află cu adevărat în spatele ei. Și o mai admir pentru că deși a fost nevoită să se lupte cu o boală autoimună, tot timpul a reacționat cu grație, nu a existat nicio urmă de resentimente, amărăciune sau milă.”

În finală, Venus se întâlnește cu Caroline Wozniacki, o jucătoare pe care o cunoaște foarte bine și știe ce trebuie jucat împotriva ei. Dar, pe lângă matchupul favorabil lui Venus și H2H-ul dezechilibrat (7-0), avem de luat în calcul și forma impresionantă a danezei de aici și condițiile de joc avantajoase ei. Semn că ne așteaptă o finală cel puțin interesantă.

Foto: Jimmie48Photography

***

Sărbătorește locul 1 cu tricourile 30-0 Onederful

Tricourile care sărbătoresc un moment istoric pentru tenisul românesc sunt în Shop, așa cum au fost votate de cititorii 30-0.

Ia-ți „Onederful” – preferatul publicului – și „Onederful Black”

Onederful 

Onederful Black

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi