Vamos, Rafa! Nadal încheie anul pe primul loc. Cum a devenit Nadal din nou competitiv la nivel înalt

Radu Marina | 1 noiembrie 2017

Va fi pentru a patra oară în cariera lui Rafa când încheie un sezon în calitate de lider, după 2008, 2010 și 2013, egalându-i astfel pe Ivan Lendl, John McEnroe și Novak Djokovic și fiind în spatele lui Roger Federer (5), Jimmy Connors (5) și Pete Sampras (6). De asemenea, este al 14-lea an consecutiv în care un jucător din Big Four termină anul pe primul loc.

Gata, e matematic! Nadal a stat mereu în pole-position din vară încoace, iar după ce Federer s-a retras din turneul de la Paris, doar o surpriză de proporții l-ar mai fi putut opri pe spaniol. Așa că victoria obținută de Rafael Nadal în fața lui Hyeon Chung (7-5, 6-3) garantează că spaniolul va încheia sezonul în calitate de lider. Rafa devine astfel cel mai în vârstă No. 1 year-end și primul jucător de peste 30 de ani care încheie sezonul de pe primul loc.

Va fi pentru a patra oară în cariera lui Rafa când încheie un sezon în calitate de lider, după 2008, 2010 și 2013, egalându-i astfel pe Ivan Lendl, John McEnroe și Novak Djokovic și fiind în spatele lui Roger Federer (5), Jimmy Connors (5) și Pete Sampras (6).

De asemenea, este al 14-lea an consecutiv în care un jucător din Big Four termină anul pe primul loc (2004 – 2007, 2009 Federer; 2008, 2010, 2013, 2017 – Nadal; 2011, 2012, 2014, 2015 – Djokovic; 2016 – Murray).

Cu șase titluri câștigate anul acesta, dintre care două de Slam (Roland Garros și US Open) și două de Masters (Montecarlo și Madrid), cu peste 65 de victorii și doar 10 înfrângeri și cu recordurile stabilite la Paris, Montecarlo și Barcelona (primul jucător din istorie care câștigă un titlu de 10 ori), Nadal mai adaugă puțină greutate acestui an de-a dreptul impresionant.

Contra lui Chung, Rafa nu a excelat, dar nici victoria nu a fost vreun moment în dubiu; nici măcar atunci când a fost egalat de la 5-2 la 5-5 și a salvat o minge de break în primul set. Un meci controlat de Nadal per total, care și-a ridicat nivelul și a accelerat ori de câte ori situația a cerut-o.

Cu această victorie, Nadal devine jucătorul cu cele mai multe meciuri câștigate pe hard  în acest sezon (39), fapt ce confirmă atât forma excelentă din acest an, cât și îmbunătățirile evidente din jocul său, care i-au permis să fie din nou competitiv pe această suprafață. Dacă Rafa încheia anul trecut cu doar 18 victorii pe hard, în 2015 cu 29 și în 2014 cu 21 de victorii, anul acesta are aproape dublu de meciuri câștigate pe hard.

Ce l-a făcut din nou competitiv pe o astfel de suprafață și ce a schimbat pentru a fi din nou sus și a câștiga Slamuri? Toni Nadal a vorbit despre asta chiar în timpul turneului de la Roland Garros: “Anul trecut, când el a decis să închidă sezonul, ne-am întâlnit la academie. Mi-a spus că trebuie să vorbim. Am spus, bine, hai să vorbim, și l-am întrebat ce vrea să facă, ce își dorește pentru anul viitor. Întâi mi-a spus că nu se va întoarce până când nu se va rezolva problema la încheietură. Apoi am stabilit că trebuie să facă niște schimbări: să-și recupereze lovitura de forehand, să lovească mult mai puternic cu ea și să-și îmbunătățească considerabil serviciul”. Tot Toni Nadal continuă: ,,I-am repetat că trebuie să schimbe ceva pentru că circuitul s-a schimbat, jocul e din ce în ce mai rapid, iar dacă va reuși asta, nu va avea niciun motiv să nu fie din nou în top”.  Rafa a revenit în top, într-adevăr. A câștigat din nou Slamuri și e din nou lider mondial, iar dacă ne uităm la acest întreg sezon, schimbările sunt mai mult decât evidente; începând de la serviciu, la rever și forehand și până la retur.

De exemplu, serviciul lui Nadal a fost un element cheie al acestui sezon foarte bun pentru spaniol. Dacă în 2016 avea un procent de 68.5% puncte câștigate cu prima servă, 54.5% puncte câștigate cu al doilea serviciu și o medie de 2 ași/meci, anul acesta are un procent de 74.1% puncte câștigate cu primul serviciu, 61.8% cu al doilea serviciu și o medie de 4 ași/meci. Diferența e uriașă, iar asta i-a ușurat mult munca anul acesta; a putut obține acele free points, s-a putut concentra mult mai bine la jocul din teren, fiind la adăpostul unui serviciu mai eficient și a reacționat excelent atunci când a trebuit să salveze mingi de break. Am văzut asta și în meciul de astăzi cu Chung, când a salvat o minge de break la 5-5 în primul set cu un serviciu  câștigător.

Nadal. Mingi de break salvate cu primul serviciu

  • 2017 = 70.6% (108/153)
  • 2016 = 68.6% (162/236)
  • 2015 = 67.8% (202/298)

Nadal. Mingi de break salvate cu al doilea serviciu

  • 2017 = 64.2% (34/53)
  • 2016 = 52.5% (32/61)
  • 2015 = 48.8% (62/127)

(sursa: www.atpworldtour.com; ATP Stats)

Returul, de asemenea, i-a adus multe puncte; a reușit constant să își creeze un avantaj cu acele retururi mai incisive și luate devreme, preluând controlul punctului încă de la retur. Anul acesta, dintre toți jucători, Rafa a câștigat cele mai multe puncte după ce a returnat primul serviciu al adversarilor săi. Cât despre returul pe serviciul doi, am văzut și astăzi cu Chung (și nu numai) că încearcă să facă tot timpul pasul în față și să lovească din ce în ce mai agresiv din interiorul terenului. La un moment în meciul de azi, toate retururile pe serviciul doi al lui Chung erau lovite din interiorul terenului.

Ca plus de agresivitate, Nadal a crescut mult. Am văzut asta recent la Shanghai, când s-a comparat viteza medie a reverului din 2014 și 2017. Dacă în 2014 viteza medie a reverului era de 119 km/h, anul acesta are o viteză medie de 130 km/h. Iar cu forehand-ul reușește să își deschidă mult mai bine terenul, să dicteze și lovește mai plin, lovitura având greutate.

Sigur, trăgând linie, în mod categoric vorbim de un Nadal care a dominat acest sezon, a câștigat mult, a revenit pe locul 1, a progresat. Singura umbră, singurul semn de întrebare la care trebuie să găsească acum răspuns? 2017 e, în același timp, un an în care a pierdut de 4 ori cu Federer, dintre care de trei ori în finale. După finala de la Australian Open  nu a mai reușit să îi ia niciun set sau măcar să-și procure o minge de break și a părut în multe momente fără soluții. Acesta rămâne un aspect la care Nadal trebuie să găsească răspunsuri și să caute să schimbe ce nu merge: paradoxal, după toți acești ani, într-un sezon atât de bun, Federer a devenit problema sa nerezolvată. Și probabil că o va face, mai ales că întotdeauna a spus că Federer e unul din jucătorii care l-au obligat să progreseze și să fie mai bun.

După victoria de azi, Rafa a spus că e foarte fericit că va încheia anul pe primul loc, că e fericit pentru tot, și că anul trecut nici măcar nu visa că va mai fi vreodată numărul 1 la finalul sezonului, iar asta înseamnă mult pentru el. Mai spunea că titlul cu numărul 10 obținut la Paris rămâne cea mai mare realizare și cel mai important moment pentru el anul acesta, și că se bucură că asigurarea locului 1 a venit tot la Paris.

 

***

Fan Rafa? Mai jos ai o surpriză.

Arată-ți atașamentul cu „30-0 Vam10s”. Ia-l acum din Shop, separat, sau împreună cu revista 30-0 Pe Curat, în care găsești două articole inspirate de Nadal, plus „Versus”, o ilustrație grafică despre ce înseamnă să joci contra unora dintre cei mai dificili adversari din circuitele profesioniste de tenis. Cu Rafa inclus, bineînțeles.

Nu că alte două tricouri nu i s-ar potrivi în egală măsură. Spaniolul poate spune iar că „My Forehand is better than yours” și e cel mai potrivit pentru „Play hard, get dirty”, pentru că nu se dă niciodată înapoi de la munca grea.

Bonus: ca să marcăm performanța de final de an a lui Nadal, ai o surpriză limitată ca timp: 20 la sută reducere la oricare dintre cele trei tricouri din fotografie (Vam10s, My Forehand, Play Hard) și pachetul tricou Vam10s + revistă 30-0 Pe Curat.

Le găsești pe toate în Shop, AICI.

Ca să beneficiezi de ofertă, trebuie să introduci codul „Vam10sRafa30” în pagina de checkout.

Oferta e valabilă timp de 28 de ore, până joi, 2 noiembrie, ora 23:59.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi