Va fi un campion nou la Wimbledon: Grigor Dimitrov elimină campionul en-titre, Federer câștigă duelul elvețian cu Wawrinka

Adrian Țoca | 3 iulie 2014

La aniversarea a 14 ani de la victoria cu Pete Sampras de la Wimbledon, Roger Federer și-a croit drum către o nouă semifinală de Slam, a 35-a a carierei.

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

La aniversarea a 14 ani de la victoria cu Pete Sampras de la Wimbledon, Roger Federer și-a croit drum către o nouă semifinală de Slam, a 35-a a carierei. Un răspuns potrivit pentru criza de anul trecut, când panica se instalase în RF land. La 12 luni după ce-și vedea seria de sferturi întreruptă chiar la turneul său de casă, Federer a repus lucrurile în ordine. Reapariția lui în careul de ași al unui Slam, a doua din 2014, e mult mai promițătoare decât cea din Australia. Rafa Nadal nu mai e în peisaj, iar Federer are de partea sa argumentul istoriei formidabile pe care și-a construit-o la Wimbledon.

Roger a pierdut primul set din turneu cu Stan Wawrinka, un meci despre care a spus că a fost dificil de purtat la nivel mental, în condițiile în care întâlnește un prieten. “Ai nevoie să te motivezi un pic ca să duci lucrurile la capăt. Vrei să câștigi meciul, dar parcă n-ai vrea să-l bați. E un sentiment ciudat și-și joacă rolul în timpul jocului”, a spus Federer, mărturisind că s-a trezit gândind în timpul setului doi: “Oh, joc cu Stan”.

Wawrinka, la rândul său, n-a avut astfel de probleme. În primul set a jucat de parcă își regăsise inspirația din Australia. Stan a fost imposibil de jucat, desenând sublim cu reverul sau bombardând apărarea lui Federer cu lovituri puternice cu dreapta. O calitate extrem de ridicată a meciului care a continuat și în mare parte din setul doi. Federer, care a ajuns până în sferturi la Wimbledon fără să-și piardă serviciul, s-a regrupat însă în jurul aceleiași arme, regăsindu-și cadența pe servă. “A fost greu să-i citesc serviciul pe tot parcursul meciului”, a spus Stan. S-a ajuns în tiebreak, unde diferența a fost la milimetri. Federer a încheiat setul în stil, atacând la fileu pe serviciul doi, pe o minge pretențioasă, și, dintr-o dată, toată adrenalina care îl ajutase pe Stan să mențină acel ritm ridicat din prima parte a meciului s-a întors împotriva lui.

“Pe mine m-a costat multă energie acel prim set”, a spus Wawrinka, încercând să ne explice că frumusețea vine cu un cost pe care trebuie să ți-l permiți. Stan a fost însă unul dintre cei mai afectați de amânările repetate de la Wimbledon, trebuind să joace trei meciuri la rând în tot atâtea zile. Când al treilea dintre ele e cu Federer și ai nevoie de toată prospețimea, efortul te ajunge din urmă. Seturile 3 și 4 au curs confortabil în favoarea lui Federer, care a închis, totuși, meciul cu ceva emoții. Per ansamblu, evoluția lui a fost una foarte curată și promițătoare pentru următorul meci, un matchup complet diferit. Cu Raonic, Federer nu va avea la fel de mult ritm precum azi, dar e genul de tenis pe care, în general, Roger îl manageriază aproape ideal, înfrângerile lui în fața big serverilor fiind mai degrabă accidentale.

În ciuda progresului său evident, Raonic suferă încă la retur și a arătat cu Djokovic la Paris că e încă departe de ziua în care să câștige în trei seturi din cinci contra superstarurilor din fruntea clasamentului. Până una alta, Milos și-a făcut treaba, trimițându-l acasă pe explozivul Nick Kyrgios (în patru seturi). “E încă un pas înainte. Obiectivul e să ajung cel mai bun din lume”, a spus Raonic, la prima semifinală la Wimbledon, în urma căreia va intra în Top 10 de săptămâna viitoare. La rândul său, cu o victorie, Federer nu doar că va reveni într-o finală de Slam după doi ani de absență, dar va urca și pe trei în clasamentul ATP.

Tot în Top 10 își va mai face apariția un newcomer. E vorba de Grigor Dimitrov, care a reușit victoria vieții, un 3-0 scurt și impresionant contra campionului en-titre, Andy Murray. E a doua oară când Andy pierde destul de clar în timpul unui turneu de Grand Slam pe care îl apăra, anul trecut ieșind la fel de neceremonios de la US Open, învins de Wawrinka.

Într-o discuție prelungită cu presa, Andy a spus, printre altele, că simte nevoia să lucreze la jocul său, pentru că simte că a pierdut un tempo. “Cred că am făcut un turneu chiar bun, dar am prins o zi foarte proastă. Am dat poate un winner cu reverul tot meciul, ceea ce nu e normal, în special pe această suprafață. Grigor a fost mai bun din primul minut și până în ultimul. Trebuie să mă îndepărtez un pic și să fac câteva îmbunătățiri. Am pierdut câteva meciuri în Slamuri în trei seturi, jucând pur și simplu prost, de aceea trebuie să îmi îmbunătățesc forma, să muncesc mai mult, pentru că toată lumea se îmbunătățește în jurul meu. Singurul mod prin care pot să câștig din nou astfel de turnee este să îmi cresc nivelul”, a spus Andy, care a mai precizat că și-ar dori să continue colaborarea cu Amelie Mauresmo, dar că vor lua o decizie în zilele următoare.

Murray va coborî până pe locul 10 de luni, depășit chiar de învingătorul său, dar are avantajul că, pentru el, urmează o a doua jumătate de sezon cu puține puncte de apărat.

Dimitrov, la rândul său, s-a păstrat cu picioarele pe pământ: “Încerc să nu arăt cât de bucuros sunt, pentru că turneul continuă pentru mine și trebuie să fiu cât mai echilibrat și modest cu putință. Sper să continue cu alte două meciuri. Azi am simțit că sunt gata, că-s pregătit, ceea ce mi-a dat mult calm, siguranța pe care ți-o dă un plan bine stabilit, când știi ce ai de făcut. E ceva pentru care am muncit mult, să ajung la o astfel de ocazie – Centre Court, contra campionului en-titre – și să câștig”.

Ca să se califice în prima lui finală de Grand Slam, Dimitrov, care-i neînvins pe iarbă în 2014, va trebui să treacă de un Novak Djokovic la doar două victorii distanță de revenirea pe primul loc. Sârbul a avut cel mai greu meci din turneu, contra unui Marin Cilic inspirat, dar până la urmă a manufacturat o revenire destul de confortabilă de la 1-2 la seturi. Novak a fost derutat ba de zgomotul care se auzea dinspre Centre Court (“a fost deranjant, ca să fiu sincer”), ba de pantofii care i-au tot dat emoții în special în setul trei, când sârbul a încasat câteva căzături. I-a schimbat la începutul setului patru, iar mișcarea lui pe teren și-a recăpătat fluiditatea obișnuită. Altfel, e interesant ce a spus Cilic, care a vorbit despre momentul psihologic ratat în setul trei, când Marin a servit la 6-5. Și-a pierdut serviciul și, cu toate că până la urmă a câștigat setul la tiebreak, Cilic a simțit că a pierdut momentumul favorabil și că meciul s-a întors împotriva lui.

Novak este, absolut remarcabil, la a 16-a semifinală de Grand Slam în ultimele 17 turnee jucate, cu singura excepție Australian Open 2014.

Așadar, semifinalele Wimbledon 2014 sunt Djokovic – Dimitrov și Federer – Raonic. Doi membri Big Four, doi pretendenți din noul val. Mr. Wimbledon le-a așezat echitabil, până la urmă.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi