US Open, ziua a opta | Horia revine în semi la NY. Serena și Pironkova se întâlnesc într-un sfert inedit. Thiem începe să crească nivelul

Treizecizero | 8 septembrie 2020

Pironkova e povestea frumoasă a turneului, reușind prima ei calificare în sferturi, la cea de-a 12-a apariție la US Open. Într-un duel a două mame, Tsvetana se va confrunta cu Serena Williams în sferturi.

US Open este oferit de

Bucură-te de US Open așa cum se cuvine, echipat corespunzător! Pe durata US Open, ai parte de o reducere grozavă în Shop-ul 30-0, valabilă la șosetele colorate! Primești 40 la sută discount dacă folosești codul de voucher MUSTHAVESOCKS.

Plasează-ți comanda AICI.

– Sferturile feminine: Brady – Putintseva, Osaka – Rogers; Pironkova – Serena, Azarenka – Mertens;
– Sferturile masculine: Carreno Busta – Shapovalov, Coric – Zverev; Rublev – Medvedev, De Minaur – Thiem.
– Horia Tecău va juca a noua sa semifinală de Grand Slam.

– În alte știri, Ashleigh Barty a anunțat că nu va călători în Europa și nu-și va apăra titlul la Roland Garros (tweet-ul cu mesajul ei, la finalul articolului); Serena Williams a spus că nu știe încă dacă va merge la RG, în contextul în care jucătorii nu vor avea voie să folosească locuințe private;
– Iar Novak Djokovic le-a cerut, în două tweet-uri, fanilor săi să arate susținere față de arbitrul de linie lovită de minge în incidentul de aseară, care a dus la descalificarea din turneu a numărului 1 mondial. Femeia a fost abuzată în social media de comentatori nemulțumiți de cele întâmplate.

Horia Tecău și Jean Julien Rojer au făcut un nou meci foarte solid la New York, reușind să-i învingă pe Rohan Bopanna și Denis Shapovalov, 7-5, 7-5. Horia și Juls revin astfel în semifinale la US Open pentru prima oară de la titlul câștigat în 2017.

După victoria excelentă din sferturi contra favoriților 1, campionii en-titre Cabal/Farah, perechea româno-olandeză au avut grijă să nu aibă un moment de cădere, genul de situație care se mai întâmplă după victoriile cu semnificație aparte. Au întâlnit o echipă periculoasă, formată dintr-un jucător cu mare experiență la dublu, pe care Tecău și Rojer l-au întâlnit de multe ori de-a lungul anilor, și un jucător de clasă de simplu – mereu un pericol pentru specialiștii de dublu. E remarcabil cum Shapovalov, după un maraton cu Fritz și un alt meci intens cu Goffin, a continuat să se dedice și la dublu, cu o zi înainte de primul său sfert de finală de Slam la simplu, vs Carreno Busta.

Horia și Juls au fost însă foarte puternici azi, impecabili pe propriul serviciu, oferind o singură oportunitate de break adversarilor în tot meciul, și aceea salvată. Cu 79 la sută puncte câștigate pe primul și 70 pe al doilea și menținând erorile neforțate foarte jos (doar 8), Tecău și Rojer și-au așteptat răbdători oportunitățile pe serviciul advers. Care au venit în ambele seturi de fiecare dată când dublul indiano-canadian servea ca să forțeze tiebreak-ul.

În semifinale, pe Tecău și Rojer îi așteaptă un alt meci cu o pereche puternică, e vorba de Mate Pavic și Bruno Soares, care i-au învins, 6-2, 7-5, pe Murray/Skupski. Va fi a treia întâlnire între aceste perechi, ambele confruntări anterioare petrecându-se anul trecut, iar scorul fiind egal, 1-1.

Este a noua semifinală de Grand Slam la dublu pentru Horia (2 la AO, 1 la RG, 4 la W, 2 la USO).

https://twitter.com/usopen/status/1303100231186296833?s=20

Serena obține o nouă victorie semnificativă

Serena Williams s-a calificat pentru a 53-a (!) oară într-un sfert de finală de Grand Slam, menținându-și viu visul unui nou titlu de Grand Slam. A făcut-o trecând de un nou adversar de calitate, Maria Sakkari (6-3, 6-7, 6-3). Sunt două victorii consecutive concludente pentru Serena, care adună puncte serioase la capitolul încredere. Nici azi nu au lipsit emoțiile: în setul doi nu și-a putut crea nicio șansă de break, iar în tiebreak-ul ce a urmat a făcut câteva greșeli care au costat-o. În startul decisivului, a rămas rapid în urma grecoaicei, fiind condusă cu un break, iar în acele momente, limbajul corpului și, mai important, felul în care arăta dinamica jocului nu erau deloc încurajatoare. Sakkari era în pole-position, așa cum fusese și Sloane Stephens cu un tur înainte. Dar, după un hold relativ sigur, Serena s-a adunat și a început să pună presiune pe serviciul doi advers în game-ul ce a urmat. Asta a contribuit la cele două duble greșeli făcute de Maria la 2-1; americanca a început să alerge considerabil și în defensivă, transmițând un mesaj dincolo de fileu. Serena a pus cireașa pe tort cu un passing splendid, iar odată revenită în meci, avea curând să preia și controlul. Asul autoritar pe care l-a servit la 3-3, 30-30, într-un moment în care meciul stătea în balanță, a anunțat break-ul pe care Serena l-a obținut imediat după, în drum spre victoria cu numărul 100 pe Arthur Ashe.

Două victorii contra unor jucătoare bune, care au și avut controlul la un moment dat, iar una dintre ele o învinsese în turneul premergător într-un meci care sigur i-a lăsat lui Williams un gust amar. Trebuie că Serena se simte mult mai bine față de începutul turneului. Fizic nu pare să fie vreo problemă, dovadă că este la al șaptelea meci din nouă jucate de la reluarea circuitului în care stă pe teren trei seturi. „Sunt cu siguranță match-fit”, a spus ea. „Nu-s doar match-fit, sunt fit, fit”.

Sunt semne promițătoare pentru ea, însă, pe măsură ce ne îndreptăm spre linia dreaptă, adică acolo unde a avut cele mai mari emoții în ultimii ani în Slamuri, mai e mult de muncă. Poate că în sferturi o va ajuta faptul că primește o adversară cu care n-a avut emoții de-a lungul întâlnirilor anterioare (4-0 cu Pironkova, între 2007 și 2015), care adversară s-ar putea să fie și un pic ostenită după tot efortul depus până acum. Însă, câtă vreme în turneu mai este Osaka, care se profilează drept adversarul numărul 1 pentru Serena, drumul către titlul 24 rămâne în continuare foarte dificil. Va fi nevoie de o performanță cu adevărat specială, și va fi fascinant să o urmărim încercând să urce și acest munte.

https://twitter.com/usopen/status/1303040649818779648?s=20

Viitoarea adversară a Serenei va fi o altă mamă care face rezultate splendide la revenirea în circuit. Începe să se profileze un turneu ca-n povești pentru Pironkova, iar tot ce se întâmplă de aici înainte e un bonus. De fiecare dată e nevoie să repetăm această idee pentru că traseul ei e atât de remarcabil: dar Tsvetana este la primul turneu pe care-l joacă din iulie 2017 încoace. Între timp, a dat naștere unui băiețel, apoi a decis să se întoarcă, în primăvara acestui an; abia își anunțase revenirea, când turneele au început să pice, unul câte unul.

După trei victorii dominante, Pironkova a dat peste o veche rivală, o adversară grea pentru absolut oricine. Alize Cornet se pricepe oricând și oricum să-ți facă viața mizerabilă pe teren, într-un sens lăudabil, firește, iar acest meci nu a făcut excepție. Jucătoarea din Bulgaria a avut minge de meci și a servit de două ori pentru meci în setul al doilea, însă Cornet s-a agățat cu disperare de meci, în stilul caracteristic ei. Meciul avea să devină curând unul fizic, cu raliuri istovitoare și o viteză de joc scăzută; după unul de 40 de schimburi, Pironkova s-a așezat pe reclamele de la marginea terenului, ca să-și tragă sufletul. Dar bulgăroaica și-a asumat riscuri și atacurile ei au scuturat-o, în cele din urmă, pe o Alize care nu s-a mai putut apăra de la trei metri din spatele baseline-ului, cu un serviciu doi tot mai vulnerabil și cu resurse fizice împuținate.

https://twitter.com/usopen/status/1303071688767057920?s=20

Fără clasament în acest moment, Pironkova va juca în al patrulea ei sfert de Grand Slam al carierei (două la Wimbledon, în 2010 și 2011, și unul relativ recent la Roland Garros, în 2016). Oamenii buni de pe Twitter au săpat în arhive și au descoperit că ultima oară când Pironkova a câștigat patru meciuri la rând pe hard s-a întâmplat tocmai în 2014, la Sydney, când a venit din calificări. Mai apoi a câștigat turneul.

„E cu adevărat incredibil că am ajuns atât de departe, că am putut câștiga patru meciuri, în special ultimul, care cred că a durat trei ore. E o realizare pentru mine. Abia aștept meciul cu Serena; contra unei legende a sportului știu că va fi cu totul special”.

Thiem, Rublev, Medvedev, De Minaur merg în sferturi

Primele meciuri ale zilei de pe tabloul masculin au însemnat victorii clare, în minimum de seturi, în niște match-up-uri avantajoase pentru învingători. Alex De Minaur a pus capăt traseului lui Vasek Pospisil, 7-6, 6-3, 6-2, apoi a oferit o declarație cât se poate de cinstită despre stilul său: „Ei bine, dacă aș putea să spulber oamenii de pe teren, aș face-o. Aș prefera asta, credeți-mă. Treaba asta cu alergatul devine obositoare”, a râs el. „Dar trebuie să mă descurc cu ce mi-a dat Dumnezeu. Nu mi-a dat cel mai bun fizic. Nu-s atât de puternic sau înalt precum alți jucători, așa că trebuie să găsesc moduri de a câștiga. Așa câștig eu. Și sigur că mă mândresc cu asta, cu felul meu de a juca tenis, vreau ca asta să mă reprezinte. Și vreau ca băieții din vestiar să știe că, dacă e să mă bată, trebuie să treacă peste mine”.

De Minaur va trebui să găsească un mod și contra lui Dominic Thiem, cel mai bine clasat jucător rămas pe tablou după dramatica ieșire din concurs a lui Novak Djokovic. Nu a prea avut succes în trecut cu Thiem, după cum nu a avut nici Felix Auger-Aliassime azi. La prima sa aventură atât de departe într-un Slam, tânărul canadian a trebuit să accepte superioritatea lui Thiem. După un set inaugural echilibrat, dar al cărui câștigător n-a prea părut că e neapărat în dubiu, Aliassime n-a mai putut ține pasul în rest (7-6, 6-1, 6-1).

În vreme ce Felix a observat, la conferința de presă, câte ceva despre cât de diferită e experiența de a întâlni un jucător de Top 5 în fazele avansate ale unui Slam, austriacul l-a lăudat pe tânărul său oponent. „Întâi de toate, e deja foarte bun acum. Doi la mână, are multe lucruri de îmbunătățit, ceea ce-l face și mai periculos, pentru că are atât de mult potențial în fiecare lovitură”.

Thiem încă n-a trecut de sferturi la US Open în precedentele sale apariții în turneu, însă toată lumea îl vede principalul favorit la câștigarea titlului, în noul context al tabloului. „Pentru mine, personal, nu contează. Mereu încerc să mă concentrez la următorul meci. Focusul meu e același, nu contează dacă joc cu unul din Big 3 sau cu altcineva. Ce s-a întâmplat, s-a întâmplat, nu a avut nimeni vreo influență asupra evenimentelor de aseară. Dar cei care am rămas trebuie să ne concentrăm pe jocul nostru. Sigur, poate că e o șansă un pic mai mare acum, dar în esență pentru mine lucrurile nu s-au schimbat prea mult”, a spus Thiem.

Admirabilă evoluția lui Andrey Rublev cu Matteo Berrettini (4-6, 6-3, 6-3, 6-2), rusul răzbunând înfrângerea de anul trecut cu Berrettini de la US Open. De altfel, italianul conducea cu 3-1 în h2h și a început meciul de azi părând că își va mări avantajul. Dar Rublev a făcut o treabă excelentă începând cu setul secund, ridicându-și mult nivelul retururilor, crescând viteza la serviciu și găsind soluții ca să se ferească de slice-urile italianului, care au provocat destule stricăciuni anterior. Berrettini, care nu-și pierduse deloc serviciul în turneu până azi (cu 50 de game-uri câștigate la rând, era ultimul jucător căruia nu i se făcuse break), a părut că-și pierde un pic busola după ce și-a pierdut prima dată serviciul.

Este al doilea sfert de finală într-un turneu de Grand Slam pentru Rublev, precedentul, acum trei ani, fiind reușit tot la New York. Un rezultat care confirmă, sau premiază, forma foarte bună pe care o avea rusul la startul acestui sezon. El îl va întâlni pe Daniil Medvedev, care a trecut, în spiritul zilei – la scor de Frances Tiafoe, 6-4, 6-1, 6-0. Medvedev îl conduce pe Rublev cu 3-0 în H2H.

Articol în curs de actualizare

Alte știri și reacții de pe Twitter

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi