US Open, ziua a 5-a: Coric îl întoarce pe Tsitsipas dintr-o situație disperată, salvând șase mingi de meci! Shapovalov reapare în prim-plan cu o altă revenire spectaculoasă

Treizecizero | 5 septembrie 2020

Turneul a întâmpinat un nou obstacol major, după ce lui Adrian Mannarino i-a fost interzis de către statul New York să iasă din cameră, în urma faptului că a fost expus unui caz de Covid-19. Până la urmă, Mannarino a putut ajunge pe teren pentru meciul din turul al treilea cu Sasha Zverev.

US Open este oferit de

Bucură-te de US Open așa cum se cuvine, echipat corespunzător! Pe durata US Open, ai parte de o reducere grozavă în Shop-ul 30-0, valabilă la șosetele colorate! Primești 40 la sută discount dacă folosești codul de voucher MUSTHAVESOCKS.

Plasează-ți comanda AICI.

Au fost câteva reveniri din situații disperate la ediția din acest an a US Open, unele (Gracheva în meciul cu Mladenovic) la limita improbabilului. Ziua a cincea a mai adăugat alte două.

Borna Coric s-ar putea s-o fi reușit pe cea mai importantă: într-un duel mult anticipat al noii generații, croatul l-a învins pe Stefanos Tsitsipas într-un meci dramatic, terminat târziu după 1 noaptea la New York, 6-7, 6-4, 4-6, 7-5, 7-6 (4). Patru ore și 36 de minute de tenis de înalt nivel.

Până să se ajungă însă în tiebreak-ul decisivului, Tsitsipas a avut multiple oportunități de a închide meciul. A condus cu 5-1 în setul patru, la 2-1 la seturi pentru el. A avut șase (!) mingi de meci, toate în setul patru, incluzând aici un 40-0 pe propriul serviciu, la 5-4. Și de parcă astea nu erau de ajuns, tot el a făcut primul break și în decisiv (dar l-a cedat imediat înapoi). Iar la 4-4 în setul cinci a avut alte trei șanse pentru un alt break, care i-ar mai fi dat o oportunitate să servească pentru victorie.

E o răsturnare de situație care s-ar putea să-l apese destul de serios pe Stefanos (așa cum l-a apăsat, spre exemplu, eșecul suferit anul trecut, într-un epic cu Wawrinka la Roland Garros), deși grecul e tânăr, iar o astfel de experiență ar trebui mai degrabă să-l formeze, nu să-l ruineze. Însă, fără ca asta să-i scadă cu nimic din merite lui Coric, care a făcut un meci colosal și și-a păstrat calmul și luciditatea în cele mai dificile dintre momente, grecul a lăsat această victorie să-i scape printre degete, gestionând tare neinspirat momentele de închidere a meciului. La niciuna din mingile de meci Stefanos nu a jucat la fel de bine cum o făcuse în restul meciului până atunci.


Trei sferturi de meci, Tsitsipas a fost omul care a făcut și a desfăcut, obligându-l pe Coric să stea mai mereu în postura celui care încearcă să răspundă. De la 5-1 în setul patru însă, Stefanos a trecut printr-o adevărată agonie, pierzând șapte game-uri la rând, până când s-a redresat și a reintrat în luptă, într-un decisiv care a mers cap la cap până în ultimele secunde. În tiebreak, Tsitsipas a făcut două duble greșeli cruciale, care au înclinat masiv balanța în favoarea lui Coric. Agonizant, meciul s-a încheiat cu un shank al lui Tsitsipas la minge de meci, care spune multe despre cât de încărcat emoțional era în acel moment.

https://twitter.com/doublefault28/status/1302090610850107393?s=20

Coric a făcut însă mai mult decât doar să culeagă roadele prăbușirii lui Tsitsipas. Croatul arată diferit de la reluarea circuitului – pare să-și fi asumat un joc mai ofensiv, mai dispus la riscuri și mai puțin înțepenit. A avut și noroc, firește – cum singur a recunoscut după meci – însă odată ce a primit o nouă viață în decisiv, a știut ce să facă cu ea. De văzut ce va ști să facă și cu acest succes, cum îl va folosi de aici înainte ca să facă încă un salt valoric, pentru că potențialul există; victoriile lui precedente la jucători din Big Four au arătat-o deja.

Coric îl va primi acum pe australianul Jordan Thompson, calificat prima dată într-o astfel de fază la un Slam, și pare bine poziționat pentru a-și continua aventura la US Open spre un posibil sfert de finală cu Sasha Zverev.

Câteva dintre cele mai spectaculoase reveniri de la acest Open:

Borna Coric: victorie în cinci seturi cu Tsitsipas, după ce a fost condus cu 2-1 la seturi și cu 5-1 în setul patru. Șase mingi de meci salvate.
Varvara Gracheva: victorie în trei seturi cu Kristina Mladenovic, după ce a fost condusă cu 6-1, 5-1. Patru mingi de meci salvate. Gracheva a luat decisivul cu 6-0.
Andy Murray: victorie în cinci seturi cu Yoshihito Nishioka, după ce a fost condus cu 2-0 la seturi și break în al treilea. O minge de meci salvată.
Cameron Norrie: victorie în cinci seturi cu Diego Schwartzman, după ce a fost condus cu 2-0 la seturi și 5-3 în setul cinci. Două mingi de meci salvate.
Denis Shapovalov, victorie în cinci seturi cu Taylor Fritz, după ce a fost condus cu 2-0 la seturi și 5-2 în setul patru.

La trei ani după ce și-a făcut un nume, calificându-se prima dată în optimi la US Open, Denis Shapovalov revine pentru prima dată într-o astfel de fază la un Grand Slam, după ce s-a extras dintr-o situație complicată în meciul cu Taylor Fritz. Americanul a condus cu 2-1 la seturi și 5-2 în setul al patrulea, iar în condițiile în care Fritz are un serviciu mai mult decât redutabil, părea că va fi suficient. Dar Shapovalov a făcut un game excelent de retur la 5-3, cuplat cu ceva emoții din partea lui Taylor, revenind în meci. Dennis a luat tiebreak-ul la cea mai mică dintre diferențe, iar acolo practic s-a decis lupta celor doi, pentru că Shapovalov s-a urcat pe valul câștigării setului patru și a făcut un decisiv excelent, lăsându-l în urmă pe Fritz: 3-6, 6-3, 4-6, 7-6 (5), 6-2, într-un meci de bună calitate.

Altminteri, de apreciat declarația lui Shapo, care și-a lăudat adversarul: „Aplauze pentru Taylor, a jucat incredibil. Amândoi meritam să câștigăm azi”. Dincolo, Fritz n-a fost însă la fel de pozitiv cu el însuși, spunând că „am muncit mult pentru acest meci, și apoi am dat cu piciorul victoriei”.

Canadianul îl va întâlni acum pe David Goffin, care a trecut într-un meci oarecum neașteptat de dezechilibrat, de Filip Krajinovic; Goffin și Krajinovic au ceva istorie, după ce Thomas Johansson, actualul antrenor al lui Goffin, l-a părăsit în plin sezon, pe nepusă masă, pe sârb, pentru a-l prelua pe David.

Shapovalov și Goffin sunt pe partea de tablou a lui Novak Djokovic, care a traversat netulburat și meciul cu Struff (6-3, 6-1, 6-1), în drum spre a 26-a victorie consecutivă în acest sezon și a 150-a reușită pe hard în turneele de Grand Slam. După setul pierdut cu Edmund, Djokovic a bifat turul al treilea în condiții ideale, cu un minim de efort și de opoziție, contra unui adversar ale cărui arme nu îl rănesc cu nimic pe Djokovic.

Evenimentul ciudat al serii s-a întâmplat înainte de meciul dintre Zverev și Mannarino, care a fost întârziat cu mai bine de două ore și jumătate, fără ca un motiv bun să fie făcut public. În vreme ce Zverev stătea relaxat în loja sa de pe Arthur Ashe, butonând telefonul și așteptând un semn despre ce se va întâmpla cu meciul, pe Twitter speculațiile zburdau libere despre ce s-ar fi putut întâmpla cu Mannarino, unul dintre jucătorii care au intrat în contact cu Benoit Paire (caz de Covid-19 înainte de startul turneului) și care sunt supuși unor condiții mult mai stricte. USTA a venit, într-un final, cu un comunicat de presă care n-a lămurit nimic, dar jurnaliștii francezi au aflat primii că oficialii departamentului american de sănătate ar fi decis că Mannarino nu poate părăsi hotelul, și a fost nevoie de o aprobare specială din partea Guvernatorului statului New York, Andrew Cuomo, pentru ca francezul să poată ajunge pe teren. Când meciul a început până la urmă, Adrian a dat o replică bună timp de un set și jumătate, având chiar o minge de break în setul secund după ce l-a câștigat pe primul la tiebreak, dar n-a avut resurse de mai mult, iar treptat Zverev a preluat controlul, câștigând 6-7, 6-4, 6-2, 6-2.

După meci, Mannarino a explicat detaliat cum au stat lucrurile. În rezumat, dacă oficialitățile locale i-au permis să joace până acum în turneu chiar și în condițiile în care este supus unor reguli mai stricte, această decizie a fost suprascrisă azi de oficialitățile statului New York, care au decis că Mannarino, fiind expus unui caz de Covid, ar trebui să rămână în cameră, în carantină. Francezul a încercat să rămână concentrat pentru eventualitatea în care ar fi primit dreptul să joace și a apreciat eforturile depuse de organizatori ca el să poată intra pe teren.

https://twitter.com/BellshawGeorge/status/1302047097424883712?s=20


Germanul îl va primi în optimi pe spaniolul Alejandro Davidovich Fokina. În vârstă de 21 de ani, explozivul campion de juniori de la Wimbledon 2017 e mai mult decât un nume complicat. La cea mai bună performanță într-un Slam, spaniolul spune că a lucrat mult să-și mai tempereze ieșirile de pe teren și să-și folosească energia în scopuri mai eficiente. Descris de Carreno Busta drept „un pic nebun, dar nebunia aia îl ajută să fie agresiv în momente grele pe teren”, și cunoscut și pentru alegerile de lovituri mai puțin ortodoxe, Fokina s-a antrenat cu Djokovic în pauza provocată de pandemie și spune că vrea mai multă consistență, nu doar lovituri sclipitoare. Fokina l-a bătut pe Cameron Norrie, 7-6 (2), 4-6, 6-2, 6-1.

Jumătatea de sus a tabloului feminin ține bine de puținele favorite pe care le mai are. Cea mai mare dintre toate, Naomi Osaka, a avut de tras cu tânăra Marta Kostyuk, dar după ce a salvat cinci mingi de break la 1-2 în decisiv, Osaka a sprintat cu alte patru game-uri la rând. Naomi se revede acum cu Anett Kontaveit, pe care a învins-o greu într-un meci foarte strâns săptămâna anterioară, la Cincinnati (7-5 în decisiv), dar pe care o conduce cu 4-0 în h2h.

Kontaveit, la fel ca și Brady, Kerber, Mertens sau Martic, a reușit o victorie relativ lipsită de emoții, într-o zi calmă pe tabloul feminin, în care unica surpriză a fost produsă de tânăra de 18 ani Caty McNally. Americanca a oprit-o pe Ekaterina Alexandrova, 4-6, 6-3, 7-6 (2), cea mai importantă victorie a carierei lui McNally, o tânără al cărei joc pune adesea în dificultate oponentele cu venirile la fileu.

În condițiile astea, duelul dintre Brady și Kerber din optimi candidează la titlul de cel mai interesant meci al turneului de până acum pe hârtie, fiind poate prima întâlnire între două jucătoare care au arătat că pot merge până la capăt în acest turneu. Va fi și o ciocnire de stiluri care promite un meci bun, cu atât mai mult cu cât e prima lor întâlnire în circuit; Kerber revine în optimi la US Open pentru prima oară de când a câștigat titlul în 2016. Dincolo, Brady, care n-a pierdut în niciun set mai mult de trei game-uri până acum, e în săptămâna a doua la New York pentru a doua oară în carieră.

Optimi, feminin: 

Brady – Kerber
Putintseva – Martic
Osaka – Kontaveit
Rogers – Kvitova
Keys/Cornet -Vekic/Pironkova
Sakkari/Anisimova – Sloane Stephens/Serena
Azarenka/Swiatek – Muchova/Sorana Cîrstea
Mertens/McNally – Jabeur/Kenin.

Optimi, masculin: 

Djokovic – Carreno Busta
Shapovalov – Goffin
Coric – Thompson
Davidovich – Zverev
Berrettini/Ruud – Caruso/Rublev
Fucsovic/Tiafoe – Wolf/Medvedev
Bautista/Pospisil – De Minaur/Khachanov
Auger Aliassime/Moutet – Cilic/Thiem.

Articol în curs de actualizare

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi