US Open | Preview sferturi: Ne îndreptăm către Nole/Andy versus Rafa?

Adrian Țoca | 4 septembrie 2013

Stanislas Wawrinka impresionează, Youzhny surprinde, iar David Ferrer e același monument de constanță. Dar sunt prea puțini fani care văd posibilă altă finală decât una dintre cele două variante din titlu. Tot către o finală clasică ne îndreptăm și la feminin.

US Open este oferit de

Masculin, sferturi de finală

Novak Djokovic – Mikhail Youzhny

Trebuie că l-a supărat cineva sau ceva, pentru că Novak a arătat ca un “man on a mission” împotriva bietului Granollers, în optimi. Sârbul a început meciul câștigând 25 de puncte consecutive pe propriul serviciu și a arătat mai bine ca niciodată la fileu, unde a urcat neobișnuit de mult și de agresiv. Per total, Djokovic a câștigat 28 din 30 de puncte la fileu, într-un meci pe care l-a închis cu o serie de 15 game-uri. E drept, Granollers n-ar fi fost, probabil, un obstacol serios nici dacă era mai proaspăt fizic, dar spaniolul venea după trei meciuri consecutive câștigate în cinci seturi, în sine o performanță, petrecând 13 ore pe teren, față de numai 5 în cazul sârbului.

Cu Youzhny, Novak va juca al 18-a sfert de finală consecutiv la un Grand Slam. Niciun alt jucător nu are o serie activă mai mare de 8 prezențe consecutive. Mișa a recuperat spectaculos contra lui Hewitt, revenind de la 1-2 la seturi și întorcând dezavantajul unui break în fiecare dintre seturile 4 și 5, dar e de văzut ce resurse fizice mai are pentru sferturi. Interesant e că raportul meciurilor directe dintre cei doi nu-i deloc dezechilibrat. Din 8 meciuri jucate, rusul a câștigat trei, toate pe indoor hard, toate echilibrate. Ce-i drept, a trecut ceva vreme de la ultimul succes (2010), însă Youzhny i-a mai luat câte un set lui Nole și la ultimele două dispute directe, cea mai recentă anul acesta, la Monte Carlo. Dacă Youzhny mai are benzină, ar trebui să fie un prim test util pentru actualul lider mondial.


Andy Murray – Stanislas Wawrinka

Andy a mai cedat un set în optimi, cu Istomin, înainte de a întoarce și câștiga în patru seturi, totalizând 11 victorii consecutive pe hardul new-yorkez, iar acum se pregătește de un meci mult mai complicat. Britanicul are, de altfel, cea mai grea misiune dintre cei trei mari favoriți. Și asta pentru că Stanislas Wawrinka este în mod tradițional un adversar care îi pune probleme lui Murray. L-a învins în cinci ocazii de-a lungul carierei, una dintre aceste victorii consemnându-se chiar la US Open, în turul 3 al ediției din 2010, dar și în cel mai recent meci direct, la Monte Carlo.

Stanislas s-a calificat în al patrulea sfert de Slam al carierei (al doilea al anului) după o victorie solidă cu Tomas Berdych și, în cazul în care îl va elimina și pe Murray, ar putea reedita fantastica partidă de la Australian Open cu Novak Djokovic. De altfel, la cum arată pe hârtie meciurile din sferturi, Stan este singurul om care are armele necesare să împiedice cele două meciuri dintre rivalii Big Four: Djokovic – Murray și învingătorul dintre ei vs Nadal.


Richard Gasquet – David Ferrer

Ajuns, în sfârșit, în sferturile unui Slam, după un efort colosal depus în epuizantul meci cu Raonic (printre altele, a salvat o minge de meci în setul 4), Gasquet se va lovi de zidul Ferrer, în fața căruia nu s-a bucurat de prea mult succes la meciurile anterioare. Doar o victorie din nouă meciuri are francezul cu David. Ferru are opt sferturi de finală consecutive în turneele de Slam și mai are și știința jocului contra lui Richard, pe care l-a învins chiar aici, anul trecut în turul 4.

Tommy Robredo – Rafael Nadal

Ca să ajungă într-o improbabilă semifinală, Tommy Robredo ar trebui să-i bată pe Federer și pe Nadal unul după altul, asta după ce, înaintea acestui turneu, nu câștigase niciodată la vreunul dintre cei doi. Succesul cu Federer, pe care l-a trăit intens, riscă să-l lase fără prea multe rezerve emoționale pentru întâlnirea cu Rafa, și chiar dacă n-ar fi așa, iar Robredo ar face meciul vieții, Nadal tot pleacă mare favorit. Nadal a câștigat 24 dintre ultimele 25 de meciuri cu compatrioții săi, are 23 de victorii consecutive pe hard, ultimul eșec datând de la Indian Wells 2012 (vs Federer) și, în general, îl surclasează pe Robredo din toate punctele de vedere, mai ales tactic. În fapt, cea mai bună șansă a lui Tommy ar fi ca Rafa să prindă o zi mizerabilă, însă e greu de crezut că numărul 2 mondial îi va da compatriotului său atâtea șanse precum a făcut-o Roger.


Turneul feminin, sferturi și semifinale

Serena Williams – Na Li

Roberta Vinci – Flavia Pennetta

Daniela Hantuchova – Victoria Azarenka

După testul cu Sloane Stephens, Serena Williams a surclasat-o pe biata Carla Suarez-Navarro, cu un 6-0, 6-0 fără alte comentarii. Semifinala cu Na Li ar trebui să fie un alt tip de test pentru americancă, în condițiile în care Na Li i-a pus mereu probleme în ultimele meciuri directe. Nu a câștigat decât unul cu Serena, însă a fost mereu în joc. Li a făcut un turneu foarte bun până acum, a avut o singură sincopă (tiebreak-ul setului doi cu Makarova) și teoretic are maturitatea și experiența ca să emită pretenții la una dintre marile surprize ale anului.


Pe cealaltă parte de tablou, cea părăsită de Simona, vom ofta cu siguranță la duelul italian dintre Flavia și Roberta Vinci, cu gândul la ce șansă imensă ar fi avut românca. După patru apariții în sferturi, Pennetta pare într-un moment ideal să atingă prima semifinală de Slam din palmares, una pe care ar merita-o fără îndoială, raportat la cum a jucat până acum și la întreaga ei carieră.  Victoria Azarenka rămâne însă cu prima șansă la finală, chiar dacă bielorusa a revenit pentru a doua oară consecutiv de la set pierdut, după Alize Cornet fiind condusă și de Ana Ivanovic. A fost o altă ocazie în care serviciul Vikăi a tremurat din toate încheieturile, ea cedându-l în șapte ocazii, cu ajutorul a nouă duble greșeli. Ceva similar s-a petrecut însă și la Cincy, unde Aza a servit oribil în semifinala cu Jankovic, dar a reușit să-și ridice mult nivelul pentru finala cu Serena. O finală către care ne îndreptăm și la Flushing Meadows.

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi