US Open a pornit: tot ce a fost interesant în ziua inaugurală

Treizecizero | 1 septembrie 2020

Controverse după cazul lui Paire și puține surprize: așa poate fi descrisă ziua inaugurală a US Open 2020. Toată lumea, de la jucători până la oamenii de acasă, încearcă încă să se acomodeze cu acest Slam neobișnuit de silențios.

US Open este oferit de

– Novak Djokovic are acum un bilanț de 24-0 în 2020;
– Victorii în cinci seturi, în tiebreak-ul decisiv: Johnson cu Isner, Sock cu Cuevas;
– Rezultatul zilei: Cameron Norrie l-a întors pe favoritul 9, Diego Schwartzman, de la 0-2 la seturi și mingi de meci;
– Controversa zilei: 11 jucători care ar fi intrat în contact cu Benoit Paire au fost lăsați să înceapă turneul;
– Victorii notabile: Sevastova cu Gauff, Pegula cu Bouzkova, Kontaveit cu Collins;
– Cifra zilei: capii de serie de pe tabloul feminin au avut un bilanț de 15-1.
– Ziua a doua: Sorana Cîrstea – Christina McHale, Mihaela Buzărnescu – Sloane Stephens, Patricia Țig – Kurumi Nara. Plus Murray, Thiem, Medvedev, Serena. Meciul zilei: Clijsters – Alexandrova.


Prima surpriză a turneului a constat în eliminarea favoritului 9, Diego Schwartzman, fost sfertfinalist la US Open. Sare pe rană, Diego a pierdut după ce a condus cu 2-0 la seturi, a avut 5-3 în decisiv și a beneficiat și de două mingi de meci, fiind întors de britanicul Cameron Norrie, în condițiile în care sud-americanul a rămas fără puteri în ultimele game-uri ale meciului: 3-6, 4-6, 6-2, 6-1, 7-5. Schwartzman abia dacă a mai putut împinge în picioare în ultimele game-uri și a lovit mai mult din șolduri. N-a fost cea mai reușită mostră de tenis: meciul a totalizat 57 de șanse de break și 19 break-uri.

*

Sasha Zverev și-a ținut (deocamdată) dublele greșeli în control, într-o victorie contra unui fost finalist la US Open, dar acum într-o lentă și prelungită revenire după accidentări, Kevin Anderson. Zverev a izbândit, 7-6 (2), 5-7, 6-3, 7-5, dar va trebuit să fie în gardă în turul următor, când îl primește pe talentatul american Brandon Nakashima (19 ani), cu câteva evoluții interesante în acest an. Zverev a fost și unul dintre primii care au testat una dintre inovațiile organizatorilor în acest Open diferit, e vorba de un virtual player box, jucătorul putând interacționa cu un membru al echipei care n-a putut face deplasarea. Sasha a schimbat amabilități cu Misha, fratele său. O idee bună? Ciudățică? Hm, mai vedem.

https://twitter.com/doublefault28/status/1300536366552543232?s=20

*

„Fake bubble”. E o confuzie generală după ce, aparent, USTA a schimbat din mers regulile, permițând unui număr de 11 jucători și jucătoare care au intrat în contact cu Benoit Paire, care a contractat coronavirusul, să înceapă totuși turneul, după ce au semnat alte documente. Respectivii au intrat într-un soi de „bubble in the bubble”, fiind izolați de restul jucătorilor. Kristina Mladenovic, una dintre grupul de 11, a și câștigat azi, trecând de americanca Baptiste (7-5, 6-2), dar ușor nu i-a fost. „Simplificat, lucrurile sunt așa: pot să joc meciuri, nu pot să fac nimic altceva. Nu mi se permite să fac fitness, nimic în public. Nu am voie la restul facilităților pentru jucători. Mental, e tare greu. Trebuie să găsesc o cale”, a spus Mladenovic.

Adrian Mannarino, de asemenea din 11-lea lui Paire, a câștigat și el, 6-1, 6-4, 2-6, 6-3 cu Lorenzo Sonego. „Nu prea am dormit mult. N-am avut nicio idee dacă o să fiu scos din turneu, dacă o să pot juca, și dacă da, care vor fi condițiile”.

Zverev s-a făcut util cu două dezinformări, în interviul pe care l-a acordat la Eurosport. Pe de o parte, i-a criticat pe organizatori pentru că nu i-au informat pe jucători despre cazul celor 11: „Am aflat de la jurnaliști și de pe Twitter, ceea ce e inacceptabil. O prioritate pentru organizatori ar fi să îi informeze pe jucători”. Însă, aparent, jucătorii au fost anunțați de rezultatul testelor lui Paire cu o zi înainte de public, într-un whatsapp privat. Pe de altă parte, Zverev l-a enumerat pe Medvedev drept unul dintre cei 11 în izolare, dar rusul a negat că ar fi vorba de așa ceva.

Cât despre Benoit, francezul a scris pe Instagram că nu are simptome și că se abține să spună deocamdată mai multe despre cum stau lucrurile „cu adevărat în această bulă falsă”.

*

Capii de serie și foștii campioni au primit câte o cameră pe Ashe, unde-și pot petrece timpul, spații care altminteri ar fi fost destinate sponsorilor sau altor categorii de parteneri și public. Andy Murray ne introduce un pic în atmosferă:

*

Unul dintre punctele zilei a fost reușit de Pablo Cuevas, un artist al loviturilor aproape imposibile. Uruguayanul a servit pentru meci în setul cinci cu Jack Sock, dar americanul a întors și s-a strecurat cu victoria. Sock a găsit o soluție bună ca să nu mai alerge după prosop. Și l-a băgat în șort, pe sub tricou, și a jucat cu el așa.

*

Într-unul dintre meciurile tari ale primei zile, Anastasija Sevastova a eliminat-o pe Coco Gauff, 6-3, 5-7, 6-4. Sevastova are obiceiul de a juca mereu foarte bine la câteva turnee pe care le place în mod deosebit, iar US Open, unde a jucat semifinale acum doi ani (plus alte două apariții în sferturile de finală), se numără printre ele. „Chiar și în bubble, tot îmi place aici”, a spus ea. Gauff, care nu a mai regăsit, la reluarea circuitului, forma bună de la început de an, se descurcă aparent mai bine contra jucătoarelor care lovesc puternic, cu care intră în full counterpuncher mode, spre deosebire de jucătoarele mult mai creative, care pot rupe ritmul, așa cum o face Sevastova.

Ambele au părut stresate de ocazie, cu multe erori neforțate (42 Sevastova, 41 Gauff, câte 27 de winners de căciulă); în decisiv s-a mers cap la cap până când Gauff, care are și probleme cu serviciul recent, a clipit la 4-5, la a patra minge de meci. E abia a doua victorie în acest an pentru letonă. Cealaltă? Cu Serena. „Aș fi vrut să joc eu ca ea la 16 ani. Se mișcă atât de bine, e greu să închizi punctul cu ea. Vede bine mingea și are un rever fantastic. Dreapta ar putea fi mai bună, dar nu ești în apele tale să joci cu ea”, a remarcat câștigătoarea. A fost prima oară când Gauff e eliminată în primul tur al unui Slam.

Pe Anastasija o așteaptă o altă tânără foarte promițătoare, ucraineanca Marta Kostyuk.

*

Dintre numele de top (care s-au descurcat per total excelent în această primă zi în turneul feminin: capii de serie au avut un bilanț de 15-1), e notabilă victoria lui Angelique Kerber, la primul meci oficial de la Australian Open încoace. Kerber, care s-a reunit cu antrenorul Torben Beltz, cu care a câștigat titlul la US Open în 2016. Kerber, în cădere înainte de întrerupere, ar putea să fie una dintre surprizele plăcute la acest Open; sunt toate șansele ca lunga pauză să îi fi prins bine și să o ajute să iasă din pana de formă și de inspirație în care se găsea.

https://twitter.com/tennis_gifs/status/1300462035411501057?s=20

*

Afară de câteva momente în care a părut tensionat în setul al doilea, parcă specifice oamenilor obosiți, Djokovic n-a dat niciun semn că ar avea de gând să încetinească prea curând: a fost unplayable în primul și al treilea set cu bosniacul Dzumhur (6-1, 6-4, 6-1), în drum spre a 24-a sa victorie din acest an. Djokovic va avea un test ceva mai solicitant, în teorie, în turul al doilea, unde se va confrunta cu britanicul Kyle Edmund.

La rândul ei programată, ca și Djokovic, în prima zi a US Open, după parcursul lung de la Cincinnati, Naomi Osaka i-a urmat sârbului în sesiunea de noapte de pe Arthur Ashe, trecând de conaționala ei, Misaki Doi, însă a avut nevoie de trei seturi pentru asta. Doi, o jucătoare care-și vinde mereu scump pielea, a luat setul secund la 5, însă Osaka s-a redresat și a încheiat decisivul cu același scor cu care luase și primul set: 6-2.

Naomi o va întâlni în turul următor pe Camila Giorgi, care a trecut, 7-5 în decisiv, de Alison Van Uytvanck.

Alte favorite au trecut în siguranță în meciurile de noapte: Rybakina a cedat doar trei game-uri cu Zavatska, iar Brady a trecut, la 3 și la 2, de Blinkova. Două meciuri au necesitat însă tiebreak în decisiv: Yastremska a rezolvat cu dificultate replica dată de australianca Sharma, în vreme ce, într-un meci tare dintre două jucătoare în formă în ultimele săptămâni, Jessica Pegula a câștigat cu Marie Bouzkova, 3-6, 6-2, 7-6 (3).

Remarcabilă și victoria, într-un alt meci tare, reușită de Anett Kontaveit, care a eliminat-o pe Danielle Collins.

Best of the rest

https://twitter.com/Tsitsi_smile/status/1300571505542262786?s=20
https://twitter.com/doublefault28/status/1300604004792057856?s=20

https://twitter.com/Alex_Boroch/status/1300542981817147395?s=20

https://twitter.com/usopen/status/1300594065642270720?s=20

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi