US Open intenționează să meargă înainte conform planului. Întrebarea e: cu ce jucători?

Treizecizero | 15 iunie 2020

US Open va avea loc la datele programate inițial, 31 august – 13 septembrie. Dar nimeni nu știe cu ce jucători. După semnele pe care le dau sportivii acum, lista celor care nu vor dori să joace poate fi foarte mare.

US Open este oferit de

Update 16 iunie: USTA a primit, în mod oficial, confirmarea autorităților americane și a anunțat că turneul va avea loc.

USTA (Federația Americană de Tenis), organizatoarea US Open, intenționează să organizeze ediția 2020 a US Open la datele stabilite în calendar, între 31 august – 13 septembrie – conform NY Times și ESPN. NY Times citează patru surse oficiale din cadrul USTA.

Planul USTA, despre care am mai scris aici, așteaptă acum confirmarea oficială a guvernului american, așteptată să vină în această săptămână. După ce confirmarea va veni, se va întâmpla și anunțul oficial, care va certifica organizarea US Open. Firește, desfășurarea propriu-zisă a turneului va depinde, în ultimă instanță, de realitățile de la momentul aproprierii startului; factori precum evoluția pandemiei la nivel global sau restricțiile de călătorie putând influența organizarea.

Sunt patru detalii importante care țin de modul în care urmează să decurgă turneul.

Primul, turneul se va desfășura fără spectatori. Al doilea, tablourile de calificări urmează să fie anulate, pentru a limita pe cât de mult posibil numărul de persoane prezente la turneu. Însă USTA plănuiește să ofere, sub formă de compensații, câte două milioane de dolari pentru sportivii de pe cele două tablouri de simplu care vor fi afectați în mod direct de absența calificărilor.

Al treilea, conform ideilor discutate de săptămânile trecute, USTA intenționează să mute turneul de la Cincinnati la New York, ca un prolog și o pregătire generală pentru US Open, pentru a evita transportul jucătorilor în interiorul Statelor Unite. Ca acest lucru să fie posibil, turneul de la Winston-Salem, care s-ar fi jucat înainte de USO, urmează să fie anulat. Turneul masculin din Canada urmează să fie și el anulat, după ce cel feminin fusese deja anulat cu câteva săptămâni în urmă.

Al patrulea, și cel mai controversat, îl reprezintă lista restricțiilor pregătite pentru jucători. Pe lângă testări frecvente, sportivii urmează să fie cazați în marea lor majoritate la un hotel din afara Manhattanului, și vor avea restricții de deplasare. De asemenea, ei nu vor putea aduce mai mult de o persoană în staff-ul tehnic, fie că e vorba de un antrenor, de un fizioterapeut sau o altă persoană.

Aceste restricții au stârnit cele mai multe nemulțumiri atunci când le-au fost prezentate jucătorilor din ATP într-un call video, săptămâna trecută. De asemenea, staruri precum Novak Djokovic, Rafael Nadal sau Simona Halep și-au exprimat îngrijorarea vizavi de forma în care ar urma să se joace turneul. Marca a scris că, exceptându-i pe jucătorii nord-americani, majoritatea covârșitoare din Top 100 ATP nu e încântată de ideea de a juca US Open în aceste condiții.

Toate aceste declarații au fost făcute însă înaintea unui anunț oficial privind desfășurarea turneului, în discuții pur teoretice. Rămâne de văzut dacă lucrurile se vor schimba cumva în practică.

Declarația lui David Goffin pare să exprime fix asta: „Încă nu știu, e un pic necunoscut pentru mine. Aud multe. Vreau să joc, dar vreau și să mă feresc de virus. Voi aștepta decizia lor, apoi îmi voi lua propria decizie. Nici măcar nu știm un program. După aceea, ar urma zgura. S-ar putea să nu putem juca tot”.

Richard Gasquet, care participă zilele acestea la primul turneu din seria experimentală UTS, organizată de Patrick Mouratoglou la Nisa, spune că e „dificil de imaginat” desfășurarea US Open. „Nimeni nu poate fi sigur. Mai sunt două luni. Condițiile sunt dificile, dar e plauzibil. Orice e posibil”.

Citat de L’Equipe, Gasquet nu are neapărat o problemă cu restricțiile, precum alți jucători. „Ajungi acolo, mergi la hotel, stai în camera ta. Nu e nimic de discutat aici, e normal, te protejezi pe tine și îi protejezi pe alții”. Nici în limitările de staff nu vede un necaz, adăugând că nu e așa o mare problemă de nesurmontat faptul că nu poți aduce mai mult de o persoană:

„Nu e ceva catastrofal, viața e lungă. Când am intrat în circuit, n-aveai șase persoane lângă tine ca acum. Ce e important e ca toată lumea să poată juca, de la locul 1 la locul 300”.

Dar francezul, care vede o problemă în sosirea jucătorilor din zone unde virusul e încă mai puțin controlat, crede că „ori jucăm toți, ori nu joacă nimeni. Așa e natura tenisului. Nu putem să jucăm doar unii. Dacă jucătorii sud-americani nu pot veni, de exemplu, asta e o problemă. Înțeleg postura în care se află US Open, dar nu pare să fie corect pentru toți jucătorii, asta e ce mă îngrijorează”.

La rândul său, Lucas Pouille crede că o lămurire a situației trebuie făcută cât mai repede. „Așteptăm cu nerăbdare decizia, pentru că trebuie să știm unde mergem. Trebuie să te reobișnuiești cu intensitatea mentală, cu antrenamentele, să te întorci la starea de competiție la nivel înalt. Azi ne antrenăm, dar fără obiectiv”. Orice introducere de carantină, la dus sau la întors, compromite în întregime ideea turneului, spune Pouille, care observă și celelalte temeri, discutate aceste zile de lumea tenisului:

„Dacă cei mai buni nu joacă turneul, va avea de suferit prestigiul acestuia? Dacă nu-s calificări, e corect ca noi să putem juca și să câștigăm puncte, iar ei, nu? Cât timp va rămâne oprit circuitul Challenger?”.

În schimb, un nume important care pare gata să joace US Open și în aceste condiții este Andy Murray, potrivit lui Feliciano Lopez, spaniolul simultan jucător activ și director al turneului de la Madrid. Lopez spune că Murray, care nu a mai jucat de la Cupa Davis de anul trecut, este foarte interesat de ideea de a juca și că a revenit la antrenamente, iar șoldul ar fi bine, dătător de optimism.

Lista competițiilor sportive majore reluate cu succes până la acest moment include Bundesliga, campionatul german de fotbal, care și-a asumat rolul de a sparge gheața. Între timp, competițiile interne de fotbal din Italia și Spania sunt și ele în desfășurare, iar cea din Anglia urmează. În alte locuri, Noua Zeelandă, țara care nu mai are niciun caz de coronavirus, a permis și revenirea fanilor în tribune, la reluarea competiției interne de rugby.

Foto: Jimmie48Photography

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi