Următorul obiectiv pentru Nadal: înapoi pe locul 1?

Adrian Țoca | 10 iunie 2013

Nadal va fi însă cap de serie 5 la Wimbledon, ceea ce înseamnă că el, Djokovic șiFederer pot nimeri, teoretic, pe același sfert de tablou.

Roland Garros este oferit de

Imediat după ce a câștigat Roland Garros, Rafa a coborât de fapt un loc, de pe 4 pe 5, dar asta e mai degrabă doar o situație conjuncturală, una dintre situațiile paradoxale pe care ni le mai oferă clasamentele din când în când. Adevărul e că, în Race to London, spaniolul conduce cu autoritate, cu aproape 2.000 de puncte avans față de sârbul Djokovic, al doilea clasat. Spuneam în articolul despre finală că Rafa a adunat 7.000 de puncte în acest sezon din cele 7.500 pe care le-ar fi putut obține maxim, o performanță care îl pune pe spaniol într-o postură foarte avantajoasă pentru restul sezonului. 

Practic, începând de azi, Rafa nu mai are aproape nimic de apărat (cele 45 de puncte pentru turul 2 de la Wimbledon sunt singurele în chestiune), ceea ce înseamnă că tot ce va aduce de aici încolo e pe plus. Plasat pe locul 5 la general cu doar o jumătate de sezon jucată, Nadal se prezintă drept un candidat serios pentru primul loc. 

„Fără să joc Australia, fără să joc Miami, azi am mai multe puncte decât aș fi visat. Totul a mers mult mai bine decât aș fi crezut, așa că sunt în poziția în care, dacă fac totul bine în continuare, aș putea termina anul pe un loc foarte bun. Dar ca să fii numărul 1 în această eră, trebuie să joci bine tot sezonul, pentru că restul jucătorilor sunt foarte competitivi”, a spus Nadal.

Rafa spune că nu dă, totuși, o importanță prea mare acestui aspect. „În viața unui sportiv sunt multe suișuri și coborâșuri. Sigur, am un avantaj în ce privește primul loc, dar nu unul prea mare. Aș putea fi din nou numărul 1 dacă voi continua la acest nivel, dacă nu mă accidentez, dar asta nu este 100 la sută sigur”.

Apropo de accidentări, Rafa a vorbit pentru prima oară după multe săptămâni despre cum s-a simțit în ce privește genunchii. „La Barcelona m-am simțit foarte rău. Apoi, la Roma, lucrurile s-au îmbunătățit. Am jucat două meciuri grele unul după altul, cu Gulbis și cu Ferrer, fără să mă resimt. De asemenea aici, după meciul cu Djokovic m-am simțit bine a doua zi, ceea ce înseamnă mult pentru mine”.

Manolo Santana este doar ultima voce care spune despre Rafa că poate depăși recordul lui Roger Federer (aici este tema dezbaterii pe Treizecizero.ro: poate Rafa să-l întreacă pe Roger?). Rafa, despre asta: „Nu mă entuziasmez despre asta. Să câștig 17 Slamuri, pentru mine asta e la mile distanță. Nici măcar nu mă gândesc la asta. Să fii pe primul loc îți dă mult entuziasm, dar este oare asta cea mai mare bucurie a unui sportiv? Nu. Pentru mine, când joc un meci precum cel de azi mă face mult mai fericit. Când ajung la un turneu știind că sunt capabil fizic să joc cu orice adversar, asta mă face fericit. Restul nu mă face mai fericit. Sigur că toată lumea preferă să fie mai degrabă locul 1 decât 3 sau 4. Dar nu mă trezeam mai fericit când eram primul decât acum”.

Nadal a fost ultima oară pe primul loc în 2011, fiind depășit de Novak Djokovic după finala pierdută în fața acestuia la Wimbledon. Sârbul a condus apoi ierarhia ATP până în vara anului trecut, când, tot la Wimbledon, a fost depășit de Roger Federer. După ce elvețianul a trecut de 300 de săptămâni pe primul loc, Nole a reintrat în posesia acestuia, înainte de ATP World Tour Finals, menținându-l până acum.

Interesant, pe termen scurt, este alt aspect. În cazul în care Wimbledon nu decide să schimbe asta, Nadal va intra în al treilea Slam al anului din postura de favorit 5. Adică ne găsim din nou în situația despre care s-a vorbit atât de mult înainte de Roland Garros: sunt 25 la sută șanse ca Nadal, Djokovic și Federer să nimerească pe același sfert de tablou. 

Tot legat de calcule, indiferent de ce se va întâmpla la Wimbledon, Djokovic e sigur că-și va păstra primul loc și după acest turneu.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi