Care e situația în circuitul feminin post-New York? | Trei idei după turneul de la US Open

Adrian Țoca | 11 septembrie 2022

Dacă ultimii ani ne-au învățat ceva e că Top 10 continuă să se reformeze și să ofere, la fiecare 1-2 ani, un nou grup de potențiale contendere. Context în care longevitatea reluată a Simonei Halep în Top 10 rămâne aproape singura constantă.

US Open este oferit de


Sunt toate semnele că Iga e abia la început

După câteva ediții care au deschis larg ușa pentru campioane de Slam în premieră, cu povești precum cele scrise de Bianca Andreescu și Emma Raducanu, US Open a trecut în direcția opusă în ediția din 2022. Campioana e tot una foarte tânără, dar deja consacrată. N-am mai avut o finală neașteptată, ci una cât se poate de standard, conform calculelor hârtiei, atât de rar respectate, cu primele două jucătoare din lume, potrivit clasamentului valabil în prima zi de după turneu.

E al treilea Slam pentru Swiatek, primul al ei pe hard, și, după toate probabilitățile, vor mai urma multe altele. Pentru că Swiatek și-a primit confirmarea acum că sunt mai multe feluri prin care poate câștiga un titlu de Slam, nu doar dominând turneul autoritar de la început până la sfârșit, așa cum a făcut-o cu cele două ediții de Roland-Garros.

„Nu am vrut să dau înapoi”, a spus Swiatek, cu referire la momentele dificile în care a fost împinsă în finalul setului secund de o oponentă care s-a ridicat la înălțimea finalei. „Sunt mândră de mine, pentru că, deși am dominat la început, nu a fost un meci simplu; știam că Ons va folosi orice greșeală ca să revină”, a spus câștigătoarea.

Deși îl admiră pe Rafa, jocul lui Swiatek capătă tot mai multe asemănări cu cel al lui Djokovic. Dacă va continua să meargă în direcția asta, veștile nu-s bune pentru restul circuitului. Ons, care a simțit pe pielea ei, confirmă: „Cred că în general Swiatek pur și simplu joacă mai bine în momentele în care are nevoie, în punctele importante. Știe exact ce trebuie să facă. S-a îmbunătățit mult față de anul trecut”.

Cu puține găuri în jocul ei, această combinație rară de agresivitate, apărare excelentă, varietate și înțelegere a geometriei terenului, Iga e bine poziționată să-și continue dominația din acest sezon, unul pe care l-a încheiat cu un bilanț de 21-2 în turneele de Grand Slam. Swiatek este a noua jucătoare din era Open care câștigă al treilea ei Slam înainte de a împlini 22 de ani. Dacă va continua în aceeași direcție precum precedentele opt care au reușit această performanță (Maria Sharapova, Justine Henin, Serena Williams, Venus Williams, Martina Hingis, Monica Seles, Steffi Graf și Chris Evert), cariera Igăi va căpăta noi și noi dimensiuni.

La revedere, Serena

US Open 2022 e turneul în care ne-am luat la revedere de la Serena Williams. Generații întregi de fani au cunoscut-o pe Serena drept jucătoarea cea mai galonată pe care au văzut-o vreodată jucând live. Cu un meci aproape vintage, în fața lui Anett Kontaveit, și o luptă superbă în disputa cu Ajla Tomljanovic, Serena a ieșit din scenă în stil, jucând un tenis foarte aproape de nivelul ei de vârf până în ultimele secunde.

A fost o retragere cu un scenariu mulțumitor pentru toată lumea, de la Serena la fani. A fost un moment în care timpul a părut suspendat pentru câteva minute; ne-am putut uitat atât în trecutul nu foarte îndepărtat, din care ni s-a mai servit o ultimă porție de tenis cum numai Serena l-a putut juca, și viitorul care, inevitabil, e fără ea în circuit.

Și mai mulțumitor e că Serena a părut împăcată. Preluăm aici un segment din newsletter-ul ATLT (la care te poți abona gratuit aici): n-am avut sentimentul ăsta când i-am citit eseul care anunța retragerea; vedeam atunci mai mult o Serena chinuindu-se să accepte că nu mai poate continua, aproape suferind că trebuie să se oprească. Și e normal să fie așa; marii campioni sunt construiți diferit și văd lucrurile cum noi nu le vedem. E normal să fi avut dificultăți de acceptare. În schimb, minutele de după finalul meciului cu Ajla ne-au arătat o Serena… serenă. A plâns de fericire, și fix așa s-a simțit. A avut o conferință de presă limpede. Și a dat sentimentul că e gata să lase tenisul în spate, că e pregătită de viața ei de după tenis, gata să treacă direct la ea.

A mai fost un turneu în care am redescoperit-o pe Caroline Garcia, a cărei lungă serie de invincibilitate a fost una dintre surprizele plăcute ale verii. Până la urmă, emoțiile prezenței în premieră într-o semifinală de Grand Slam au copleșit-o, dar dacă va reuși să păstreze nivelul din această vară, Garcia va fi un câștig pentru circuit. Așa cum ar fi și dacă Ajla Tomljanovic va continua să joace cum a făcut-o în meciul cu Serena, și, în general, în turneu.

A fost și turneul care închide cercul pentru Emma Raducanu, la fix un an de la incredibila ei performanță de la US Open 2021. Speranța e că acum va avea un pic de liniște pentru a o lua de la capăt și de a se folosi de toată această experiență acumulată pentru a-și continua dezvoltarea. Pentru că nu-i niciun motiv pentru care Emma să nu revină în prima parte a clasamentului, de astă dată într-un mod mult mai tradițional, cu o creștere treptată.

Care-i starea lucrurilor în circuit după acest turneu?

Pentru toate lucrurile bune și pentru toate poveștile captivante din ultimele sezoane de WTA, un lucru rămâne unul frustrant pentru fani: din varii motive (formă, probleme personale, pandemie, etc), perioadele de vârf ale jucătoarelor importante nu s-au suprapus. Jucătoarele care au câștigat cel puțin 3 titluri de Slam în ultimii ani (Osaka – 4, Barty – 3, Swiatek – 3) au făcut-o în mare măsură fără să trebuiască să se confrunte între ele.

Momentul actual găsește de asemenea circuitul fără o rivală clară pentru Iga, care are mai mult decât dublu punctelor pe care le-a strâns următoarea clasată, Ons Jabeur, și cu un Top 10 în continuare incert ca formă și ca potențial viitor. Poloneza e mare favorită atât pentru titlul WTA Finals, care-i lipsește din palmares, cât și pentru Australian Open, unde a ajuns până în semifinale în acest an.

Dar dacă ultimii ani ne-au învățat ceva e că Top 10 continuă să se reformeze și să ofere, la fiecare 1-2 ani, un nou grup de potențiale contendere. Context în care longevitatea reluată a Simonei Halep în Top 10 rămâne aproape singura constantă.

WTA Finals, ultimul mare obiectiv al sezonului

Cu Slamurile de acum în spate, ce a mai rămas important în calendarul sezonului 2022? 

În WTA, ochii se îndreaptă acum spre WTA Finals, despre care știm de acum că va avea loc în Texas. Cursa de calificare rămâne deschisă; Simona Halep ocupă acum locul 8, ultimul care califică. Simona are un avans nici mare, dar nici mic, în jur de 300 de puncte, dar rămâne de văzut unde va mai juca în următoarele săptămâni, după ce va reveni pe teren după operația la nas anunțată luni în social media.

Circuitul mai are un singur WTA 1000, la Guadalajara, între 17-23 octombrie, care va și decide, în bună măsură, lupta de calificare la Finals. Până acolo, turul face și o scurtă revenire prin Asia, la Seul (250) și Tokyo (500). Alte turnee de 500 sunt la Ostrava și San Diego.

Pentru fanii români, va fi foarte important turneul de la Cluj, unde Transylvania Open revine cu a doua ediție (10-16 octombrie), după succesul de anul trecut; zilele acestea vor fi anunțate și jucătoarele care vor fi prezente la BT Arena. 

Articolul a fost updatat pentru a reflecta anunțul făcut de Simona Halep.

 

*

Abonează-te aici gratuit la noul nostru newsletter de sport – pentru comentarii și idei despre momentele relevante din sport și despre personajele care contează cu adevărat! De până la 4 ori pe săptămână, ATLT la 8 dimineața, la cafea

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi