Un sezon indoor de calitate trece prin Paris – cu Nadal și Djokovic din nou pe același tablou – înainte de lupta finală de la Torino

Radu Marina | 31 octombrie 2022

Începe Mastersul de la Paris: Novak Djokovic și Rafael Nadal se reîntorc, Rublev, Auger-Aliassime, Fritz și Hurkacz se luptă pentru un loc la Turneul Campionilor, Gilles Simon își ia rămas-bun de la tenis

Începe Mastersul de la Paris: Novak Djokovic și Rafael Nadal se reîntorc, Rublev, Auger-Aliassime, Fritz și Hurkacz se luptă pentru un loc la Turneul Campionilor, Gilles Simon își ia rămas-bun de la tenis 

Ultimul turneu Masters al sezonului în circuitul ATP propune o serie de fire narative interesante de urmărit, începând de la întoarcerea lui Rafa Nadal, dorința lui Djokovic de a termina sezonul în forță, încercările lui Andrey Rulev și Taylor Fritz de a se califica la ATP Finals și până la retragerea lui Gilles Simon din tenis. 

Înainte de a discuta despre ce e de urmărit la Paris, e important de făcut o trecere a revistă a ceea ce s-a întâmplat relevant în circuitul ATP în ultimele două săptămâni.

Felix Auger-Aliassime e de neoprit. Până să câștige primul titlu ATP al carierei (Rotterdam, în startul acestui sezon), Felix Auger Aliassime pierduse nu mai puțin de 8 finale consecutive. Acum însă pare că e pe cale să reușească o serie inversă, el reușind să câștige trei turnee la rând (Florența, Antwerp și Basel). Ultimul titlu, cel de la Basel, l-a reușit fără să-și piardă serviciul în cele cinci meciuri jucate, în care a trecut de Marc Huesler, Miomir Kecmanovic, Alexander Bublik, Carlos Alcaraz și Holger Rune în finală. 

Nr. 15 pentru Medvedev. Danil Medvedv s-a impus la Viena, titlu care i-a adus și un loc la ATP Finals, acolo unde va fi prezent pentru al treilea an consecutiv. Daniil a câștigat turneul fără mari emoții, după o finală în care l-a întors pe Denis Shapovalov de la 0-1 la seturi. A fost și singurul set cedat pe parcursul celor cinci meciuri – și ce meciuri! – cu Nikoloz Basilashivili, Dominic Thiem, Jannik Sinner, Grigor Dimitrov și Denis Shapovalov. 

Medvedev își trece astfel în cont al 15-lea titlu al carierei, după o perioadă amestecată, cu înfrângeri premature și o retragere bizară în semifinala de la Astana în fața lui Novak Djokovic.

Revirimentul lui Thiem și Wawrinka. Dominic Thiem și Stan Wawrinka sunt doi jucători speciali, care au parte de un proces de revenire teribil de complicat. Cu toate astea, în acest segment de sezon ambii au reușit să iasă din nou la suprafață. Dominic Thiem a legat, în fine, câteva victorii bune, iar după cele două semifinale consecutive de la Gijon și Antwerp austriacul s-a reîntors în top 100 ATP.

Marile victorii obținute de Thiem, care au reamintit de ce e capabil să producă pe un teren de tenis, sunt cele cu Hubert Hurkacz la Antwerp (prima lui victorie vs. top 10 după mai bine de trei ani) și cea cu Tommy Paul la Viena, din primul tur. Domi și-a închis apoi sezonul, preferând să treacă la acumulare pentru un sezon 2023 în care va încerca să facă pasul înapoi în elită.

În partea cealaltă, Wawrinka, clasat în prezent în afara primilor 150, a avut un turneu solid la Basel, acolo unde a intrat datorită clasamentului protejat pe tabloul principal și l-a învins pe Casper Ruud, favoritul 2 al turneului, într-un meci în care a amintit de zilele lui vintage; Stan a fost oprit în sferturile de finală de Roberto Bautista Agut. 

Ce e de urmărit la Paris

Novak Djokovic încearcă să încheie sezonul neînvins. După titlurile câștigate la Tel Aviv și Astana, acolo unde a mai compensat din săptămânile pierdute prin absențele din segmentul nord-american, Djokovic ajunge la Paris neînvins și va căuta să câștige al șaptelea trofeu la acest turneu. Sârbul va deschide turneul contra învingătorului meciului Diego Schwartzman sau Maxime Cressy. 

Rafael Nadal se reîntoarce pe teren. Nadal, care nu a mai jucat un meci oficial din septembrie, revine în circuit la Paris, turneu pe care încă nu l-a câștigat niciodată până acum, cel mai bun rezultat fiind finala din 2007. Prezența lui Nadal la Paris are și o însemnătate anume, deoarece încă sunt șanse mari ca el să încheie sezonul în calitate de lider mondial. Nadal va juca în turul doi cu învingătorului partidei Roberto Bautista-Augut vs. Tommy Paul.

Lupta pentru ultimele locuri la ATP Finals. La Paris se va stabili și cine sunt ultimii doi jucători calificați la ATP Finals. Lupta se dă între Felix-Auger Aliassime, Andrey Rublev, Taylor Fritz și Hubert Hurkacz.

Dacă Felix Auger-Aliassime și Rublev sunt mai bine poziționați să se califice la Torino, Fritz și Hurkacz trebuie ajungă cel puțin în finală pentru a putea avea vreo șansă să ajungă la ATP Finals. Ceea ce schimbă însă dinamica este faptul că cei patru se pot întâlni devreme în turneu și se pot lupta cu adevărat pentru locul lor la Turneul Campionilor: Auger-Aliassime se poate întâlni cu Fritz în turul trei, iar Rublev cu Hurkacz. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi