Turneul Olimpic, ziua a treia: toți românii au ieșit

Adrian Țoca | 31 iulie 2012

Turneul Olimpic, ziua a treia: toți românii au ieșit

 

Un titlu în limba de lemn ar suna așa, după ziua a treia de la Londra: “Favoriții, pe linie”. Sau “Fără surprize”. Sau “Calculul hârtiei a fost confirmat”. Adevărul e că mai rar avem parte de astfel de zile în care aproape toate rezultatele înregistrate pe cele patru tablouri au fost cât se poate de normale, în ton cu așteptările, diferența de valoare și palmares sau cea de formă. 

Ca să găsești un rezultat nelalocul lui trebuie să sapi adânc printre cele 53 de meciuri încheiate luni. Poate victoria lui Davydenko împotriva lui Stepanek (6-4, 6-3), știută fiind aversiunea lui Davy față de jocul pe iarbă. Sau poate eliminarea lui Novak Djokovic de pe tabloul de dublu. Nu e ca și cum Nole e vreun specialist la dublu, totuși. Novak și Troicki au cedat în fața perechii suedeze alcătuite din Johan Brunstrom și nimeni altul decât partenerul lui Horia Tecău, Robert Lindstedt.

Și dacă Robert a trecut cu brio de primul examen fără Horia, românul n-a putut replica succesul colegului său. Horia și Adrian Ungur au cedat în fața perechii canadiene formată din Daniel Nestor, numărul 1 din lume la dublu, și mai puțin experimentatul Vasek Pospisil, 3/6, 6/7. O înfrângere dureroasă pentru Horia, purtătorul drapelului României la Festivitatea de Deschidere, a cărui revenire pe iarba de la Wimbledon, imediat după a treia finală la rând pierdută la turneul de Grand Slam, n-a fost cu succes. În setul doi, românii au condus cu 6-3 în tie-break, apoi au mai avut una. Tiebreak-ul, dramatic în ultimele momente, s-a sfârșit cu 11-9, iar Horia și Adi au părăsit turneul, așa cum o făcuseră și Ungur la simplu, sau Sorana Cîrstea și Simona Halep pe tabloul fetelor.

Irina Begu

Anterior, Irina Begu ne-a dat iluzia unui rezultat uriaș vreme de un set. Irina a avut șansa de a juca pe terenul Central, într-o atmosferă deosebită, cu liderul mondial, favorita numărul 1 și semifinalista de la Wimbledon, Victoria Azarenka, bielorusa care azi împlinește 23 de ani. Dacă primul set s-a scurs blitz, 6-1 pentru Vika, Begu a preluat frâiele în setul secund, a servit mult mai bine și a făcut puncte frumoase, beneficiind, ce-i drept, și de erorile și nervii cumva inexplicabili ai adversarei. Mai mult, după ce a închis setul secund cu 6-3, Irina a început și cu break în cel decisiv, făcându-ne să sperăm în rezultatul-bombă al acestei Olimpiade. N-a fost să fie. Azarenka nu e degeaba pe primul loc în lume. Vika are talentul deosebit ca, atunci când intră in the zone, să nu te mai lase să-i scapi printre degete. N-a simțit nimeni cum s-au scurs cele șase game-uri consecutive luate de Azarenka. Final pentru Begu, dar românca a lăsat o impresie bună. 

Cum și dublul Sorana/Simona a părăsit întrecerea, după un eșec scontat cu surorile Williams, asta înseamnă că am rămas doar cu speranța dublului mixt, a cărui tragere la sorți are loc marți. Irina Begu și Horia Tecău vor fi pe tabloul de 16, și, da, avem speranțe de la ei, pentru că au nevoie de doar două victorii ca să ajungă să joace pentru medalii.

Din păcate, toți reprezentanții noștri au fost eliminați din turul 1

Roger Federer nu i-a mai lăsat nicio speranță lui Julien Benneteau într-o eventuală reeditare a thriller-ului de la Wimbledon, din urmă cu fix o lună. În fapt, meciul a părut ca și cum l-ar fi continuat pe precedentul, dar de la scorul de 3-2. Federer a reluat lucrurile de unde le lăsase la Wimbledon, împrăștiind tot felul de lovituri direct câștigătoare, la care Benneteanu n-a mai avut nicio replică. Una din explicații e și lipsa acoperișului. Dacă la Wimbledon, Benneteau a profitat din plin de atmosfera indoor și de condițiile speciale de joc create astfel, în aer liber francezul n-a mai fost la fel de eficace.

Cum la simplu nu s-a întrebuințat, Federer a muncit mai mult la dublu, unde a debutat alături de Wawrinka, împotriva japonezilor Soeda/Nishikori. E interesant să-l urmărești pe Federer la dublu, și e amuzant atunci când îi observi pornirile de a prelua pe cont propriu un schimb de mingi. În fapt, acest lucru s-a și întâmplat în câteva rânduri. În cel puțin două ocazii, ambele în momente cheie ale meciului, Wawrinka aproape că s-a dat la o parte în fața unui Federer care nu era, neapărat, prea aproape de minge, dar care a insistat să finalizeze punctul, făcând-o, de fiecare dată, așa cum trebuie.

Meciul, extraordinar de antrenant și de spectaculos, cu schimburi adesea parcă rupte din tenisul de masă, s-a încheiat cu o victorie în trei seturi pentru campionii de la Beijing, care au revenit după ce-l pierduseră pe primul. Finalul a fost cu precădere spectaculos și foarte emoțional. Fed și Stan n-au ezitat să fie și foarte vocali în sărbătorirea unori puncte muncite, mai cu seamă că meciul s-a terminat aproape pe întuneric și exista riscul amânării lui pentru a doua zi. 

În programul de azi, iarăși, sumedenie de meciuri interesante. Cel-mai-cel-mai e duelul dintre Novak Djokovic și Andy Roddick. De ce? Pare-se că există o oarecare tensiune între cei doi, iar Novak nu se simte neapărat în largul lui când trebuie să joace cu Andy. După cum știm, în tenis contează adesea head-to-head-ul, uneori mai mult decât forma de moment. Roddick conduce cu 5-3 în meciurile directe, toate jucate pe hard. Va fi, așadar, primul joc pe iarbă, și e interesant de văzut cum va rezista serviciul lui Roddick împotriva retururilor excelente ale lui Djokovic. Sau invers.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi