Turneul Olimpic, ziua a doua: A ieșit numărul doi mondial al fetelor

Adrian Țoca | 30 iulie 2012

Turneul Olimpic, ziua a doua: A ieșit numărul doi mondial al fetelor

N-a fost o zi într-atât de aglomerată la Wimbledon, ploaia neținând cont prea mult de programul olimpic. N-ar fi Wimbledon dacă n-ar ploua, indiferent de logo-ul sub care se joacă la All England Club. Din cele 48 de meciuri programate pe tablourile de simplu și dublu, nu s-au încheiat decât 12, alte câteva urmând să se termine luni. Au fost, însă, chiar și așa, câteva meciuri de foarte bună calitate. Cele mai importante momente ale zilei:

Radwanska, de la statutul de finalistă Wimbledon la o eliminare în primul tur

E scurt drumul de la extaz la agonie, știm asta, iar numărul 2 mondial al fetelor, Agnieszka Radwanska, a devenit cel mai important nume care părăsește întrecerea încă din turul 1. Revenită pe terenul pe care, nu cu multă vreme în urmă, a dat o replică excelentă Serenei Williams în finala Wimbledon, Aga a avut parte de o oponentă, Julia Goerges, care aproape că a replicat cifrele americancei: 20 de ași și 56 de lovituri direct câștigătoare. E foarte greu, în general, să o bați pe Radwanska, dată fiind tehnica, inteligența și clarviziunea acesteia, dar una dintre metodele care îți maximizează șansele este exact cea care, pentru Goerges, reprezintă modul de a juca: să încerci să lovești prin ea. A fost un meci pe alocuri superb, de departe unul dintre cele mai bune meciuri de tur 1 pe care le-am văzut în ultimii ani, iar Turneul Olimpic are acest farmec, de a oferi meciuri prea tari încă din prima fază.

A fost, de asemenea, și un fel de clopoțel de alarmă tras de Goerges, un fel de avertisment despre cât de periculos, de penetrant și de … goerges poate fi tenisul jucat de ea atunci când totul funcționează în mintea ei. Julia e, adesea, predispusă să clacheze emoțional, mai cu seamă când e pe cale să scape din mână un avantaj important, dar de data aceasta, nu doar că n-a cedat, ba chiar a recuperat ceea ce părea a fi un avantaj decisiv luat de Radwanska. Poloneza, care a pierdut primul set cu 7-5, l-a luat pe cel de-al doilea în tie-break, evadând mai apoi cu un break în decisiv, unde a condus cu 3-1. Goerges a recuperat break-ul, a supraviețuit unui game senzațional la 4-4, când ambele jucătoare s-au împins reciproc la limită, având, pe rând, fie șanse de game, fie de break, apoi a încheiat jocul pe serviciul Agăi cu ultimul dintre cele 56 de lovituri câștigătoare amintite, un forehand exploziv de toată frumusețea: 7/5, 6/7, 6/4.

N-a fost un meci rău făcut de Radwanska, nu e vorba despre o subestimare a adversarei, o scădere de ritm sau o ieșire din formă a numărului 2 mondial. A fost un meci care ne-a amintit că poloneza, în pofida fabulosului ei stil care îi permite să-și transforme creativitatea într-o armă greu de contracarat, are, totuși, niște limite de ordin fizic, pe care uneori, doar uneori, nu le poate învinge. E motivul pentru care Aga va fi mereu vulnerabilă și va pleca din start cu șansa a doua împotriva unor jucătoare precum Serena, Azarenka sau Goerges.

Nole, ceva emoții cu Fognini. Apoi o destăinuire: “Suprafața e mai rapidă decât la Wimbledon”

Novak și-a pornit greu motoarele în Turneul Olimpic. 17 greșeli neforțate și un joc, în general, absent, în primul set cu Fognini, într-un meci în care fanii sârbului, și nu numai, s-ar fi așteptat la o victorie mult mai concludentă. Nole a servit pentru primul set, dar și-a pierdut serviciul, apoi, destul de nervos, s-a văzut tras de Fognini într-un tie-break complicat. La 7-7, a intervenit ploaia, iar jucătorii și-au reluat meciul abia după câteva ore, când Nole, insuficient conectat, a pierdut, prompt, primele două puncte jucate și setul odată cu ele. În seturile doi și trei a revenit Killer Nole, fostul lider mondial evitând o surpriză neplăcută și punându-și în funcțiune arsenalul de lovituri, mai cu seamă după ce primul break reușit în setul secund l-a pus din nou în control. Mai relaxat, Djokovic a încheiat, 6-2, 6-2, următoarele două seturi. Apoi, Novak a explicat că găsește iarba mai rapidă decât a fost în timpul Wimbledon, iar mingile sar mai jos față de cum au făcut-o la același turneu. 

Nu e singura dilemă ridicată de suprafață. În mai multe meciuri, jucătorii au acuzat faptul că suprafața este extrem de alunecoasă, motiv pentru care mai mulți tenismani au “prins” câteva căzături. E și motivul pentru care, deși se mai putea juca preț de măcar o oră, spre seară s-a decis suspendarea tuturor meciurilor. 

Murray, impresionant

Ceea ce ar fi trebuit să fie un meci echilibrat s-a transformat într-o demonstrație de forță a lui Andy Murray. Înfrângerea suferită la dublu cu o zi înainte, precum și revenirea pe terenul Central, în aceleași condiții în care pierdea finala Wimbledon, adică tot cu acoperișul tras și tot în fața unui elvețian, nu au părut să-l afecteze câtuși de puțin pe Murray, care l-a expediat rapid pe Wawrinka, susținut din tribună de Federer: 6/3, 6/3. Ceva mai multe emoții a avut Tsonga, împins și el în trei seturi de Bellucci, 6/7, 6/4, 6/4

Simona Halep a întregit rândurile românilor eliminați

După Sorana Cîrstea și Adrian Ungur, a ieșit și Simona Halep, învinsă de Yaroslava Shvedova, 2/6, 4/6. Nu e neapărat o înfrângere rușinoasă, Shvedova a făcut un sezon excelent până acum, punctat cu incursiuni în fazele avansate atât la Roland Garros, cât și la Wimbledon. Ne-am fi dorit, parcă, mai mult de la jucătorii noștri, care au adunat, în trei meciuri, un singur set. Azi sunt programați să intre pe teren Irina Begu, contra Victoriei Azarenka, dublul Horia/Adrian, contra Nestor/Pospisil și dublul Sorana/Simona, contra surorilor Williams. 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi