Turneul Olimpic | Preview sferturi: La doar un pas de medalii

Adrian Țoca | 2 august 2012

Turneul Olimpic | Preview sferturi: La doar un pas de medalii

Să începem cu ce NU s-a întâmplat în ziua a cincea a turneului olimpic de tenis: niciuna dintre echipele înscrise la dublu-mixt nu s-a retras  din turneu, astfel că speranțele, fie ele oricum foarte reduse, ale românilor de a-i vedea pe Horia și pe Irina, locul doi pe lista rezervelor, intrați în ultima clipă pe tablou, s-au risipit. Turneul de dublu-mixt, în premieră la Jocurile Olimpice din 1924 încoace, a fost, de fapt, și principala curiozitate a zilei la Wimbledon, o zi în care pe cele două tablouri de simplu s-au decis sferturile de finală.

Fără să fie rezultate ieșite din comun, au fost suficiente meciuri bune și foarte bune. Bunăoară, Novak Djokovic a avut ceva emoții până să-l elimine pe Lleyton Hewitt, un fost campion la Wimbledon, în fața căruia a și cedat primul set, 4-6. Echilibrul s-a păstrat până spre finalul setului secund, atunci când Nole a rupt, în sfârșit, balanța, desprinzându-se cu un break la momentul potrivit, iar apoi defilând până spre final: 4/6, 7/5, 6/1. 

Și celălalt favorit de pe partea inferioară a tabloului, Andy Murray, a avut o zi grea. Într-o rejucare a meciului cu Baghdatis de la Wimbledon, de luna trecută, Murray a cedat și el primul set, câștigând în trei, 4/6, 6/1, 6/4. Singurul nume greu care a învins în două seturi a fost Federer, 7/5, 6/3 cu Istomin, dar nici elvețianul nu a fost scutit de emoții, el salvând trei mingi de break la 5-5 în primul set. În schimb, la dublu, Roger a părăsit turneul, pierzând, alături de Stanislas Wawrinka, în fața israelienilor Erlich și Ram. Federer și Wawrinka erau campioni olimpici în proba de dublu, iar presa elvețiană a scris că Wawrinka ar fi stat, noaptea de dinainte de meci, până la 2 dimineața în Satul Olimpic. 

Numai nume grele au ajuns în sferturi pe tabloul feminin, unde Kim Clijsters e singura jucătoare care nu se numără printre capii de serie. Dar mai bine hai să vedem care sunt meciurile care vor decide numele eventualilor medaliați și un scurt preview pentru ele.

Masculin:

Roger Federer (1) – John Isner (10)

Federer a ajuns la 10 victorii consecutive pe iarbă, dar azi are un examen greu, poate cel mai serios din turneul olimpic. E greu să-i faci break lui Isner în general, dar pe iarbă e și mai greu. Iar un astfel de meci, mai cu seamă în formatul 2/3 seturi, poate să scape repede printre degete. John se va baza pe tie-break-uri, dar Federer va încerca să evite o a doua înfrângere, anul acesta, în fața lui Isner, într-un meci în care cei doi își reprezintă țările. O victorie l-ar aduce pe Federer în postura de a lupta, în fine, pentru o medalie olimpică la simplu. Cel mai aproape a fost în 2000, când a terminat pe patru, pierzând meciul pentru bronz cu francezul Di Pasquale.

Kei Nishikori (15) – J.M. Del Potro (8)

Interesant sfert de finală, rezultat pe o parte de tablou ceva mai săracă în nume grele. Nishikori a făcut un meci foarte bun cu David Ferrer, dar Del Potro nu a pierdut niciodată un set în fața tenismanului japonez, și cu siguranță că va intra pe teren cu gândul la o eventuală revanșă cu Federer, într-o ipotetică a șasea întâlnire pe 2012.

Nicolas Almagro (11) – Andy Murray (3)

Almagro a rămas ultima speranță a Spaniei în acest turneu, un pic bizar când ne aducem aminte că se joacă, totuși, pe iarbă. Lui Nico îi va fi aproape imposibil, însă, să răzbată într-un meci pe care Andy Murray, scăpat de cel mai greu test al său de până acum, cel cu Baghdatis, îl va aborda cu toată concentrarea posibilă. Murray visează o medalie pentru Marea Britanie, care, cumulată cu prestația spectaculoasă de la Wimbledon, îi vor asigura liniște și respect din partea presei și a publicului din Insulă pentru multă vreme de acum înainte.

J.W. Tsonga (5) – Novak Djokovic (2)

De departe meciul zilei. Probabil că Tsonga așteaptă o nouă șansă la Novak încă de când a plecat de pe teren după acel magnific sfert de finală de la Roland Garros, unde a avut patru mingi de meci, toate ratate. Pe iarbă, șansele lui Jo sunt și mai mari, iar Nole a amestecat momentele strălucitoare, vezi meciul cu Roddick, cu cele mai puțin convingătoare, seturile pierdute cu Fognini și Hewitt fiind mărturie. De văzut în ce fel va fi afectat sau nu din punct de vedere fizic francezul, care a petrecut mult mai mult timp pe teren. Bunăoară, ieri, la o zi după maratonul cu Raonic, a avut meciuri și la simplu, și la dublu. Perspectiva unei noi semifinale pe terenurile de la Wimbledon va fi însă suficientă pentru a-l motiva. Cel mai greu examen pentru Nole din acest turneu. 

Mingile de meci ratate de Tsonga la Roland Garros, contra lui Djokovic

Feminin

Victoria Azarenka (1) – Angelique Kerber (7)

Cum-necum, Vika e din nou în fazele avansate ale unui turneu important, dar cu Kerber nu-i de glumă pentru nimeni. Jucătoarea germană își continuă sezonul absolut senzațional și la Olimpiadă, iar felul în care i-a rezistat lui Venus spune multe despre puterea ei. Cele două s-au văzut și la dublu-mixt, acolo unde Azarenka a avut câștig de cauză. 

Serena Williams (4) – Caroline Wozniacki (8)

Daneza a fost o favorită a organizatorilor până acum, fiind trimisă să joace în fiecare tur pe Central. Culmea, tocmai azi, când o întâlnește tocmai pe Serena, Woz a fost programată pe Court 1. Caroline, în cădere liberă în 2012, s-a mai reabilitat un pic cu acest sfert de finală, dar, în mod normal, parcursul ei la Olimpiadă se încheie aici. Serena, pe iarbă? Cam mult.

Kim Clijsters – Maria Sharapova (3)

Favorita tuturor, din punct de vedere sentimental, Kim Clijsters, o întâlnește pe Maria Sharapova, în meciul zilei pe tabloul fetelor. Ambele au zeci de motive să-și dorească victoria. Kim e la ultima șansă la o medalie olimpică, dar nu numai atât, ci chiar la unul dintre ultimele turnee, și în mod cert publicul își va dori ca povestea ei să continue cât mai mult. Maria, pe de altă parte, debutantă la Olimpiadă, nu e tocmai persoana care să joace un rol pozitiv în happy-end-ul unei alte persoane. Proaspăt scăpată dintr-o nouă întâlnire cu scântei cu Lisicki pe iarbă, Masha își va dori să strice petrecerea de final a lui Kim. Ambele merită o medalie alături de restul performanțelor de excepție pe care le au cont, cine va ajunge să lupte pentru ea?

Kim și Maria – îmbrățișările vor trebui să aștepte după meci

Petra Kvitova (6) – Maria Kirilenko (14)

Kvitova, un pic nebăgată în seamă și izolată pe terenuri secundare tot turneul, a ajuns în sferturi și să nu uităm că ea a câștigat Wimbledon 2011. Iar Kirilenko, oricât de mult și-a ridicat nivelul în ultima perioadă, va avea viață grea cu trasoarele Kvitovei. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi