Turneul Campionilor: Wawrinka iubește Londra, Delpo urăște Parisul

Camelia Butuligă | 5 noiembrie 2013

Prima zi a World Tour Finals, ultimul turneu al sezonului, a adus două meciuri lungi și epuizante. Azi intră în turneu cei trei grei, Nadal, Djokovic și Federer.

Ştiţi legea aceea din matematică, cum că dacă A e mai mare decât B, iar B e mai mare decât C, rezultă că A e mai mare decât C? E, ca multe alte legi matematice (aviz amatorilor de H2H şi îndrăgostiţilor de eternele speculaţii despre GOAT), în tenis, asta nu funcţionează. Aş adăuga aici un LOL, dar mă abţin, în caz că citeşte cineva de la Academie.

Cel mai recent exemplu al eşecului matematicii în tenis este cum Berdych, care cam are numărul lui Federer în ultimul timp, încă bâjbâie prin întuneric după numărul lui Wawrinka, care Wawrinka nu este atât de eficient când joacă cu Federer cum este când joacă cu Berdych. Victoria de aseară de la Londra a fost a şasea a lui Wawa împotriva lui Birdman, din ultimele şapte meciuri jucate din 2010 încoace.

Aseară, Stan a făcut nu mai puţin de 43 (!) de winner-uri, şi dacă n-ar fi sughiţat oleacă în tiebreak-ul setului doi, s-ar fi dus la hotel mult mai devreme ca să le citească gemenelor „Ursul păcălit de vulpe”, a zecea oară. Dar nu-i rău nici aşa. Încă o victorie cu Nadal sau Ferrer ar putea fi suficient pentru a-i asigura intrarea în semifinale lui Stan, la prima lui participare la Londra. Niciunul dintre cei doi nu-i invincibil acum: Ferrer vine după o săptămână plină la Paris, iar Rafa se simte în continuare dezavantajat de suprafaţă. Ieri a reluat vechea lui doleanţă, cum nu-i echitabil ca WTF să se desfăşoare doar pe hard indoor. Poate Rafa ar trebui să facă lobby la ATP să mute WTF prin America de Sud după Londra, cine ştie.

Şi în cealaltă grupă, previziunile colegilor noştri, Cip şi Ciargi, s-au adeverit: Delpo este supărat pe francezi şi vrea răzbunare. Bine, cuvântul „răzbunare” şi Del Potro în aceeaşi propoziţie s-ar putea să ridice nişte sprâncene şi să provoace nişte zâmbete înduioşate, dar nu vă lăsaţi păcăliţi de cumsecădenia blândului uriaş. Delpo are şi el o limită, şi acea limită este rozariul său binecuvântat de însuşi Papa pe care francezii i l-au şutit cu tot cu geantă, acte şi portofel în Paris. Aşa că, aseară, Delpo a folosit unul din puţinele lucruri pe care francezii i le-au lăsat (imprudenţii), adică racheta, şi l-a biruit pe un Gasquet de altfel inspirat, în trei seturi, după mare luptă. Delpo şi-a şters apoi o lacrimă la conferinţa de presă (serios) spunând că-i vine greu să se concentreze pe teren şi este profund afectat emoţional de faptul că i-au dispărut lucruri care ţinea şi că nu are nicio ştire deocamdată de la poliţia franceză. Următorul adversar al lui Del Potro ar fi bine să se roage ca poliţia franceză să mai amâne un pic găsirea bagajelor furate.

Azi avem ziua întitulată „Dacă doriţi să revedeţi semifinalele de la Paris”: Rafael Nadal – David Ferrer (să vedem dacă ulciorul motoraşului David merge de două ori la apă) şi, mai pe seară, blockbuster-ul Federer – Djokovic. Să vedem dacă Maestro a găsit vreo soluţie să reziste două seturi sau dacă Novak va reuşi să-l împiedice să ia startul primul.

Hot Shot Gasquet

Declarații

Wawrinka – Berdych, highlights

Preview marți

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi