Turneul Campionilor, preview | Finala Finalelor în cinci întrebări

Adrian Țoca | 12 noiembrie 2012

Turneul Campionilor, preview | Finala Finalelor în cinci întrebări

Că Djokovic – Federer e finala perfectă a Turneului Campionilor e o idee de la sine înțeleasă. Nu s-ar fi putut mai bine de atât. Avem, în această seară, finalul perfect pentru un sezon bun, dacă nu cumva foarte bun, în care primii patru jucători ai lumii, cei care alcătuiesc faimosul Big Four, au acaparat din nou toate titlurile importante. După ce s-a tras linie, iar praful s-a așezat, rezultă că Novak Djokovic și Roger Federer ocupă locurile 1 și 2 în lume. Așa că, statistic sau nu, nu putea fi un mod mai nimerit ca să încheiem sezonul din ATP.

În joc se va afla trofeul World Tour Finals, dar și titlul neoficial de jucătorul anului, pe care, teoretic, cel care va câștiga azi ar trebui să și-l aroge. Dar într-o astfel de ambianță contează mai puțin titlurile, recordurile și trofeele. Djokovic vs Federer ar avea miză suficientă și dacă s-ar juca fără niciun premiu și fără spectatori, pe terenul de la voi din cartier sau din oraș. 

Nici unul, nici altul nu au atins cel mai bun nivel al lor pe parcursul turneului, decât poate pe alocuri. Nole a tremurat în primul set cu Tsonga, a revenit dificil cu Murray și a avut mari emoții cu Del Potro. Federer s-a chinuit cu Ferrer, a părut apatic și fără soluții, pe alocuri, cu Del Potro și s-a încălzit greu cu Murray. Dar, când a fost nevoie, amândoi au livrat la nivelul așteptărilor puse în ei: Djokovic i-a rupt sufletul lui Delpo, iar Federer a dovedit o energie nebănuită de fanii săi cu Murray. 

Dar acum totul s-a dat deja uitării. Tenisul e sportul în care știrile își pierd cel mai repede valabilitatea, dat fiind că vine întotdeauna un alt meci. Cel din seara asta este episodul 29 al unei rivalități foarte echilibrate în ultima perioadă. Practic, cei doi și-au împărțit victoriile în ultimele 24 de meciuri. Și anul acesta e la fel. Din patru meciuri, Nole a câștigat în două rânduri pe zgură, la Roma și la Roland Garros, de fiecare dată autoritar, în vreme ce Federer s-a impus la fel de convingător pe iarbă, la Wimbledon, și pe hard, la Cincinnati. 

Federer vs Djokovic e interesant și prin prisma contrastului dintre cei doi: Roger, aplecat spre ofensivă cu orice preț, Nole, apărătorul perfect, cel mai bun jucător de retur din lume. Federer e întotdeauna inspirat când se joacă indoor, dar Djokovic e neînvins în 20 din ultimele 22 de meciuri. Federer e mai agresiv, dar Djokovic e mai bun apărător. Sunt foarte multe detalii la limită. Lucrul acesta face foarte imprevizibil orice meci direct, adesea acestea fiind decise de detalii mărunte sau de forma de moment. Tot cam așa riscă să se decidă și această finală, abia a doua a Turneului Campionilor din 1993 încoace în care se întâlnesc primii doi clasați.

Ca să scurtăm discuția, trecem la un preview clasic pe Treizecizero.ro, adică răspunsurile noastre la cele mai pregnante cinci întrebări de dinaintea meciului, întrebări la care l-am invitat să răspundă pe Codruț Baciu, colaborator Treizecizero.ro. 

1. Care este jucătorul mai în formă la ora finalei? Djokovic sau Federer?

Adrian Țoca: Niciunul. Sau amândoi. Diferențele sunt aproape insesizabile și, în mod cert, toate momentele neinspirate din drumul fiecăruia către finală vor fi șterse cu buretele la ora meciului. Ambii au avut meciuri șterse, după cum ambii au impresionat prin felul în care au câștigat în semifinale. Eu am o teorie, cum că orice meci de genul Federer – Djokovic, Federer – Nadal sau Nadal – Djokovic se joacă în alte condiții, forma sau faza turneului contează prea puțin. La fel și acum. Diferența o vor face detaliile.  

Codruț Baciu: În ceea ce mă privește, răspunsul natural ar fi următorul: pentru că forma de moment este fasonată de cele petrecute recent, aș zice că Djokovic, câștigător pe linie la turneul ăsta  (deși nu mereu convingător), este mai în formă.  Totuși, o chestiune frustrantă, dar în același timp dezrobitoare pe care fanii celor 4-5 jucători mari ai zilelor noastre o cunosc, este aceea că, atunci când joacă între ei, forma în care se află nu mai e atât de importantă.

2. Care este cheia meciului pentru Djokovic? Ce trebuie să facă pentru a câștiga?

Adrian Țoca: Să facă ce face el de obicei în meciurile mari: să nu renunțe niciun moment, lucru de care sunt sigur. Să joace mai variat decât Murray, lucru de care nu mai sunt atât de sigur. Să-i demonteze reverul lui Federer. Să returneze tot, să impresioneze cu unghiurile pe care știe să și le deschidă excelent, cu care ar putea să-l destabilizeze pe Federer. Să-și protejeze serviciul doi. Să transforme meciul într-unul foarte fizic. Și să aibă grijă cu publicul :)

Codruț Baciu: Ca de obicei, o victorie contra lui Federer presupune mai multe chei, cheițe și zăvoare. Dintre toate, aș spune că un serviciu constant îl va ajută pe Nole cel mai mult. Nicio minge venită pe backhand nu va fi atacată de Federer pe primul serviciu – sunt statistici care aproape că par greșite dacă te uiți cu ce viteză returnează împotriva marilor săi rivali.

3. Care este cheia meciului pentru Federer? Ce trebuie să facă pentru a câștiga?

Adrian Țoca: Federer e, prin definiție, cu un dram mai inspirat când se joacă indoor și cred că se simte bine, în ultima vreme, când îl are în față pe Djokovic. RF are nevoie de un start rapid, lucru pe care știe să-l facă mai bine ca oricine. Trebuie să servească bine, să-și țină sub control numărul erorilor neforțate și să găsească energia din care a trăit cu Murray. Evident, să dicteze cu forehand-ul, dar asta e valabil în orice meci al lui. Cred că îi va prinde bine și o variație a jocului. Federer tinde deseori să aleagă soluții surprinzătoare. De exemplu, pe Djokovic l-ar putea aduce cât mai mult în față, la fileu, unde sârbul e foarte vulnerabil. Nu văd o problemă în faptul că e al treilea meci în trei zile pentru elvețian. E, de asemenea, și ultimul meci al anului – moment potrivit să dai totul, fizic. 

Codruț Baciu: E doar o opinie, dar cred că nu trebuie să-și propună să câștige frumos, ci doar să câștige. Dă-i lui Federer 5 mingi consecutive pe rever, și pe 3 dintre ele se va simți dator să le lovească în plin, să facă punct, sau măcar să arate că nu va fi el, tocmai el!, intimidat sau terorizat de niște puști care jucau Futures pe vremea când el făcea finale. Așadar, mi-ar plăcea să-l văd mai des, și mai des, tot mai des, la fileu. Și mi-ar mai plăcea să văd mai multe slice-uri, altfel decât în rolul secundar de lovituri de avarie. Si, evident, Roger trebuie să-și dorească mai mult victoria.

4. E bine zis că învingătorul de azi ar trebui să primească titlul neoficial de “Jucătorul anului”?

Adrian Țoca: Nu, deși tentația e mare. Statistic vorbind, dacă le punem toate realizările pe masă, cei doi sunt foarte aproape, și e ușor de zis că învingătorul ar trebui declarat drept omul anului. Oricine va pierde, va rămâne cu un an foarte bun: Nole, cu un Slam, multe alte rezultate notabile și apărarea locului 1, Federer cu un Slam și revenirea pe primul loc.

Codruț Baciu: Fiind vorba de un titlu acordat subiectiv de cine și cum vrea, nicio părere nu e greșită. A mea este următoarea: se cuvine pus un relativ egal, în pofida socotelii generale, între aurul olimpic și un titlu de GS. Las loc de negociere: poate că Murray nu este jucătorul anului 2012, dar dacă el nu e, atunci nici ceilalți doi.

 
5. Ce NU se va întâmpla în această finală?

Adrian Țoca: Publicul nu va ține cu Nole. Dacă la meciul cu Murray a fost o asemenea susținere ca la fotbal pentru Federer, închipuiți-vă ce va fi acum. Și nu vor fi menajamente între cei doi. E ultimul meci al anului, urmează vacanța, se vor da lupte grele.  

Codruț Baciu: Două lucruri. Primul: Federer nu o să țipe la spectatori să-și țină gura în timpul punctelor – toți țin cu el. Vorba cuiva pe Twitter: dacă Federer ar juca în Cupa Davis pentru Iran, la Tel Aviv, tot ar avea publicul de partea lui.

Și al doilea: În această finală nu o să-l vedem pe Djokovic triumfând :) .

 

Citește și: 

 

Istoria rivalității Federer – Djokovic

De ce nu s-au plăcut la început Roger și Novak

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi