Turneul Campioanei: Serena Williams câştigă Istanbul cu planul B

Camelia Butuligă | 28 octombrie 2013

Serena a încheiat en-fanfare un sezon pe care l-a dominat cu o autoritate intimidantă: 78 de victorii, 4 înfrângeri, 11 titluri, „doar” 2 Slam-uri plus WTA Championships. Peste 12 milioane de dolari din premii. Și, indiscutabil, locul 1.

Finala de la Istanbul a început la ora 5. Cu trei ore şi jumătate înainte de orice meci pe care-l are, deci pe la unu şi jumătate în cazul nostru, Serena Williams pleacă de la hotel împreună cu Sascha Bajin (de ani buni partenerul ei de antrenament şi cel care se ocupă de detaliile administrative zilnice) şi nutriţionista sa. În complexul sportiv li se alătură fizioterapeuta Esther Lee, care călătoreşte cu Serena şi Venus la toate turneele.

Antrenamentul de dinainte de meci durează 45 de minute şi are loc sub atenta supraveghere a lui Patrick Mouratoglou. După antrenament, Serena merge în vestiar, se schimbă, şi, după ce fizioterapeuta îi bandajează ambele glezne, ia masa de dinante de meci. Urmează o şedinţă de consultare cu Mouratoglou despre tactica meciului şi după aceea o sesiune de încălzire înaintea meciului într-una dintre sălile de fitness. Apoi, după 3 ore şi jumătate de pregătiri, Serena este gata în sfârşit să intre pe teren.

Mai adăugăm două ore pentru meciul în sine (finala de azi a durat două ore şi nouă minute), apoi probabil alte trei ore şi jumătate pentru ceremonie, presă, vestiar, sesiunea de warm-down, fizioterapie şi masaj. În total, în jur de nouă ore dedicate tenisului într-o zi cu meci.

După finală, Williams a declarat: „Nu pot să cred c-am câştigat. Eram atât de obosită”. Serena a fost obosită şi ieri, cu Jankovic, atât de obosită că abia se mai mişca şi a plâns în prosop la pauze. Lui Williams îi place lumina reflectoarelor, îi place atenţia, dar nu cred că ar fi jucat tot acest teatru doar aşa, ca să se afle în treabă. După un an în care a jucat 92 de meciuri în total, cu tot cu dublu, cred că era cu adevărat la capătul puterilor, cum au fost de altfel şi Azarenka şi Radwanska la acest turneu.

Ce mi se pare mai interesant este cum au semănat semifinala si finala şi cum a reuşit Serena până la urmă să iasă câştigătoare din nişte meciuri cu nişte adversare mai proaspete. În semifinale, căderea a venit în setul doi, azi în setul unu, dar în ambele meciuri Serena a trebuit să se scoată dintr-o groapă destul de adâncă. Cum a reuşit, în condiţiile în care abia mai putea să-şi mişte picioarele, după cum a declarat chiar ea? În primul rând, şi-a ajustat jocul în funcţie de ce putea şi nu putea să facă fizic. Pentru o jucătoare care este acuzată că-și foloseşte forţa pentru a-şi subjuga adversarele, Serena a dovedit că stăpâneşte şi aşa numitele „soft skills”: adaptarea inteligentă şi răbdarea. Apoi, încet, încet, lupta, meciul în sine, a început s-o energizeze. Este o calitate rară aceasta, să-ţi tragi puterea din competiţie. Mai cunosc un exemplu care se hrăneşte din meciuri, este energizat de competiţie. Un tip din Mallorca, s-ar putea să-l ştiţi.

Ultimul set, câştigat la zero, a părut floare la ureche, ajutat şi de căderea psihică completă a lui Na Li, care a făcut 10 duble greşeli de-a lungul meciului. Dar ca să ajungă la covrigul din setul trei a fost cale lungă pentru Serena. A avut nevoie de nu mai puţin de nouă egalităţi pentru a-şi ţine serviciul în primul game al setului doi. Acela a fost începutul. După aceea a făcut break imediat, l-a pierdut mai târziu, dar a făcut altul pentru 5-3, profitând de dublele lui Na Li. De acolo înainte, Serena n-a mai privit înapoi. Li n-avea să mai câştige nici un game până la sfârşitul meciului.

Dacă Williams şi-a gestionat excelent energia, aşa puţină cât avea şi a reuşit să iasă dintr-o situaţie de criză, Na Li a eşuat exact la acelaşi capitol. La conferinţa de presă a explicat că s-a agitat prea atare, a luat-o valul şi a rămas fără suflu în mijlocul meciului. Însă Na Li are destule elemente pozitive de luat din aceste Campionate: urcarea pe locul 3 WTA, finală de trei seturi cu Serena, dar mai ales disponibilitatea ei de a schimba tactica şi de a veni la fileu când era condusă, veniri la fileu de care s-a achitat foarte competent. Cum i-a spus şi Mouratoglou lui Carlos Rodriguez după meci: „Sunteţi aproape, din ce în ce mai aproape”.

Serena a jucat 82 de meciuri de simplu şi 10 de dublu în acest sezon. 92 de zile care au decurs precum cea de azi, cu nouă ore petrecute fie pe teren, în vestiare, sala de fitness sau în cea de interviu. Din cele 82 de meciuri la simplu, 78 au fost victorii, cel mai bun procentaj în WTA din 1989 încoace. Ca premii câştigate anul acesta, Serena a depăşit toate recordurile feminine şi pe majoritatea celor masculine. Cu 12,30 milioane de dolari câştigaţi, Serena este prima jucătoare care trece de bariera de 10 milioane de dolari într-un an. Dintre jucători, doar trei au reuşit să câştige mai mult de 10 milioane într-un an: Federer, Djokovic şi Nadal. Cu acest 2013, Serena este pe locul trei în topul celor mai mari câştiguri anuale din tenis din toate timpurile, după Djokovic în 2011 şi 2012. Pentru comparaţie, la cât a câştigat Rafa Nadal anul acesta şi tot e cu un milion jumătate în urma Serenei până acum. Care Serena, să nu uităm, tocmai a împlinit 32 de ani şi era să moară acum trei ani.

Love her or hate her, Serena Williams e tare.

Finala, Highlights

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi