Tsitsipas reglează conturile cu Medvedev. A doua semifinală la rând la Paris pentru Stefanos

Radu Marina | 9 iunie 2021

Medvedev avea atuul matchup-ului favorabil contra lui Tsitsipas. Dar tenisul e atât de interesant și pentru că ecuația e mereu diferită. Fiecare meci se joacă într-un set de condiții inimitabile.

Roland Garros este oferit de

Zverev, prima semifinală la Paris | Alexander Zverev – Alejandro Davidovich Fokina: 6-4, 6-1, 6-2 

Alexander Zverev ajunge pentru prima dată în semifinale la Roland Garros după o victorie confortabilă, 6-3, 6-1, 6-3, cu Alejandro Davidovich Fokina. Pentru Zverev, care profită de o parte de tablou favorabilă, aceasta e a treia semifinală a carierei la un Grand Slam, după AO 2020 și US 2020. 

Deși a ajuns în semifinale întâlnind doar doi jucători din top 50, e de notat că, față de alți ani, când obișnuia să-și complice viața contra oponenților cu clasament mult mai slab, germanul a putut să profite de acest culoar și să mai avanseze un tur la Paris, acolo unde a fost eliminat în două rânduri în sferturi, în 2018 de Dominic Thiem, în 2019 de Novak Djokovic. 

Stilul de joc al lui Davidovich Fokina se pliază de minune pe ce iubește Zverev să facă pe un teren de tenis. Davidovich Fokina lovește tare, dar nu la fel de tare precum Zverev. Spaniolul se apără bine, dar nu la fel de bine precum Zverev. Astea sunt lucruri care îl fac o victima sigură aproape de fiecare dată când se confruntă cu neamțul; la acest match-up nefavorabil (Fokina nu a câștigat niciodată vreun set în fața lui Zverev) se adaugă și lipsa de prospețime fizică a spaniolului, care a jucat două meciuri de cinci seturi la rând.

Stefanos Tsitsipas, din nou în semifinale | Stefanos Tsitsipas – Danil Medvedev: 6-3, 7-6 (3), 7-5

Pentru al doilea an la rând, Tsitsipas merge în semifinalele turneului de Roland Garros, după o victorie frumoasă obținută în fața lui Daniil Medvedev, un oponent complicat pentru grec până acum. Tsitsipas ajunge acum la patru semifinale de Grand Slam în carieră (AO 2019, 2021, RG 2020, 2021) și, mai relevant, la două la rând anul acesta.

Înaintea acestei partide întrebarea era dacă va conta mai mult forma și avantajul suprafeței sau matchup-ul. Forma și încrederea erau ale lui Tsitsipas, jucător care a câștigat la Monte Carlo și Lyon și a făcut finală la Barcelona. Matchup-ul era favorabil rusului, care îl învinsese de șase ori în șapte meciuri. Atuul suprafeței era tot al grecului.

Uneori, matchup-ul e tot ce contează, iar încrederea, forma sau suprafața nu au o relevanță atât de mare. Când unui jucător îi place cum vine mingea din partea cealaltă și se simte bine cu tot ce aruncă adversarul înspre el, restul detaliilor tind să pice pe plan secund. 

Dar tenisul e grozav și pentru că ecuația e mereu diferită. Fiecare meci se joacă într-un set de condiții inimitabile. Aproape niciodată nu se aplică aceleași reguli (exceptând când te numești Nadal și joci la RG). De aceea, nu ar trebui să fie o surpriză că azi Tsitsipas a trecut în trei seturi de Medvedev, în ciuda scorului întâlnirilor directe. Zgura contează – chiar dacă Medvedev s-a autodepășit la această ediție a RG, totuși zgura nu e o suprafață deloc convenabilă jocului său și nu trebuie să uităm că până la această ediție el nu câștigase nici măcar un meci la Paris. Mai important, contează calitatea lui Tsitsipas, jucător care se îmbunătățește de la an la an, care are un plafon superior ridicat. Tsitsipas nu a pierdut clar meciurile cu Medvedev; majoritatea meciurilor lor au fost disputate. De multe ori, grecul a găsit destule arme și soluții să-i țină piept rusului. Îi lipsea doar pachetul complet.

În meciul de astăzi, grecul a găsit acest pachet. Tsitsipas a făcut un meci mare. A încercat – și a reușit – să fie jucătorul care stabilește ritmul de joc, care agresează constant, încă de la prima lovitură după serviciu.

În partea cealaltă, Medvedev n-a excelat, dar nici n-a jucat prea rău; a avut șansele lui, în special în setul doi când a fost în față și l-a tot obligat pe grec să servească pentru a rămâne în set la 5-4 și 6-5, dar și în setul trei, unde a condus cu 4-2. De fiecare dată însă, în astfel de momente importante, care ar fi putut schimba dinamica partidei, Tsitsipas și-a ridicat foarte mult nivelul. Cea mai bună dovadă e maniera în care a revenit în setul trei, de la 2-4 la 4-4, câștigând opt puncte consecutive pe fondul unui tenis pur și simplu prea bun. 

Acesta ar fi și concluzia acestui meci: Tsitsipas a fost prea bun și cu prea multe soluții pentru un Medvedev care, pe zgură, nu poate ajunge momentan la același nivel pe care-l arată pe hard. 

Tsitsipas și Zverev se vor întâlni pentru a 8-a oară, scorul întâlnirilor directe fiind 5-2 pentru grec, cu ultimul meci (Acapulco 2021, finală) câștigat de Zverev. Acesta va fi doar al doilea lor meci disputat pe zgură (au mai jucat la Madrid, în 2019, unde s-a impus Tsitsipas).

https://twitter.com/rolandgarros/status/1402383993203531779?s=20
https://twitter.com/rolandgarros/status/1402385814680702984?s=20
https://twitter.com/rolandgarros/status/1402378473650495489?s=20
https://twitter.com/rolandgarros/status/1402361781394288641?s=20
https://twitter.com/rolandgarros/status/1402344380493668363?s=20

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi