Trei din patru pentru românce la Roma: Jaqueline Cristian, Irina Begu și Sorana Cîrstea merg mai departe, Ana Bogdan pierde strâns cu Vondrousova

Radu Marina | 9 mai 2024

Sorana și Jaqueline sunt în turul al treilea, iar Irina e în turul al doilea. Pe toate trei le așteaptă o tripletă de adversare de top: Vondrousova, Gauff, respectiv Rybakina.

Jaqueline Cristian profită de șansa apărută, avansează în turul trei la Roma

Jaqueline Cristian s-a calificat în turul trei la turneul de la Roma după o victorie în trei seturi cu Elina Avanesyan, numărul 72 WTA. Jaq a trecut de Avanesyan, o jucătoare ce a ajuns în premieră anul acesta în turul 3 la Australian Open, cu 5-7, 6-2, 6-2 și merge pentru prima dată în cariera turul trei la Roma.

Jaqueline a pornit turneul în calificări, a trecut de primul tur și a fost oprită în finala calificărilor de Varvara Gracheva, după un meci de aproape trei ore. Dar retragerea de ultim moment a Barborei Krejcikova, cap de serie 13, a ajutat-o pe Jaq să intre pe tablou ca lucky loser, luându-i astfel locul cehoaicei direct în turul al doilea.

A fost o oportunitate de care Jaqueline, care reconfirmă perioada bună pe care o traversează, a profitat. Românca a făcut un nou meci foarte solid în fața unei adversare care nu se lasă deloc ușor scoasă de pe teren. Avanesyan joacă un tenis simplu și eficient: se apără bine, atacă rareori iar când o face, o face hotărât și se agață de toate mingile pentru a-și obliga adversara să riște, să forțeze eroarea.

În alte vremuri, Jaqueline ar fi fost o victimă sigură în fața unui tenis de acest tip – rotund, sigur, îngrijit. În prezent, însă, Jaqueline a evoluat mult pe toate planurile, în special la nivel fizic, iar asta se reflectă în modul în care se așază la lovituri, se apără, fiind dispusă la efort, stând foarte bine în schimburile prelungite de mingi. Acesta e cel mai mare plus în acest moment pentru ea – rezistă fizic, poate câștiga meciurile fizice și de uzură – și motivul pentru care leagă victoriile, stă aproape inclusiv cu adversare de top.

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

Meciul propriu-zis, deși a avut trei seturi și a durat aproape 3 ore, a fost mai mereu despre Jaqueline. Cu excepția primului set, pe care oricum l-a început bine, dar l-a continuat slab (a condus cu 5-3, dar apoi a pierdut patru game-uri la rând), Jaqueline a dominat și nu a avut probleme în a-și impune loviturile și ritmul. Ea a fost jucătoarea care a riscat, a schimbat tot timpul direcțiile și a fost mai mereu cu un pas în fața adversarei sale.

În turul următor, Jaqueline va juca cu Coco Gauff, cu care nu a mai jucat niciodată până acum. E un meci greu, dar Jaqueline pare pregătită pentru o întâlnire de acest fel, iar acest meci vine într-un moment potrivit pentru ea: joacă tenisul ei cel mai bun, e în mare formă, debordează de încredere, iar ultimele luni i-au demonstrat că are tot ce trebuie pentru a fi și ea printre cele mai bune jucătoare.

Sorana prinde o gură de aer

După victoria lui Jaqueline a urmat meciul câștigat de Sorana Cîrstea, care e favorită 28 la această ediție a turneului de la Roma. Sorana n-a avut probleme cu Brenda Fruhvirtova, cehoaica de 17 ani, clasată pe locul 102 mondial, care strânsese la Roma trei victorii la rând. Fruhvirtova, care a ajuns pe tabloul principal venind din calificări, a trecut de Jule Niemier, Dodin și Townsend, trei jucătoare nu tocmai facile.

În turul trei, Sorana se va reîntâlni cu Marketa Vondrousova, cea care a eliminat-o în trei seturi pe Ana Bogdan. Vondrousova a învins-o pe Ana după un meci echilibrat, în care Ana a revenit de la 2-6, 0-2 și a avut inclusiv cu break în decisiv. Condusă cu 3-1, Vondrousova a revenit puternic și a câștigat următoarele patru game-uri. Deși Ana s-a luptat să revină, a făcut break-ul la 3-5, nu a putut duce revenirea la capăt, cedându-și serviciul la 5-4, când a servit pentru a rămâne în meci.

Ana a fost aproape de a obține prima ei victorie în fața unei jucătoare din top 10, dar încă o dată trebuie să accepte un deznodământ nefavorabil, o înfrângere frustrantă, venită după o evoluție foarte bună, în care a condus, a fost în avantaj și a avut șanse să se distanțeze de adversară decisiv.

Irina Begu își continuă revenirea cu o nouă victorie bună

Irina Begu s-a reîntors în circuit în aprilie după o pauză îndelungată; până cu o lună în urmă, ea nu mai jucase vreun meci oficial din septembrie 2023. Procesul ei de revenire se desfășoară îmbucurător. Deși în această săptămână a ieșit în afara primelor 150 din lume, Irina strânge victorii importante. Săptămâna trecută a ajuns în semifinale la Wiesbaden (ITF, 100K), ia astăzi a trecut în trei seturi, la Roma, de Rebeka Masarova.

Clasată în prezent pe locul 161, Irina a intrat pe tabloul principal grație clasamentului protejat. După un meci de aproape trei ore, întins pe două zile, Irina a trecut, 5-7, 6-4, 6-4 de Masarova, jucătoare clasată pe locul 104 WTA. A fost o victorie cu adevărat muncită pentru Irina, care a întors-o pe Masarova după ce a pierdut primul set (scăpat din mână, deși a condus cu 5-2 și a ratat patru mingi de set), revenind, printre altele, de la break în setul decisiv.

Astfel de meciuri dure și grele, care se încheie și cu victorie, sunt extrem de prețioase, în contextul în care Irina a jucat puțin în ultimul an și acesta e doar al patrulea ei turne din aprilie încoace. E doar o chestiune de timp până când clasamentul ei va crește, dar mai important de atât e încrederea pe care o adună.

Următorul meci va fi cu adevărat un test dificil pentru ea, dar va fi, în același timp, și un prilej pentru a vedea unde se situează în acest moment ca nivel în raport cu una dintre cele mai bune jucătoare ale lumii. Irina o va întâlni pe Elena Rybakina, câștigătoarea de anul trecut de la Roma. Irina și Rybakina s-au mai întâlnit o singură dată până acum, în 2017, la turneul de la Moscova, meci câștigat în trei seturi de Irina.

Foto: Profimedia Images

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi