Trece peste? Roger Federer: “Nu trebuie să vă fie milă de mine”

tenis | 27 ianuarie 2012

Trece peste? Roger Federer: “Nu trebuie să vă fie milă de mine”

Deși a pierdut, 7-6, 2-6, 6-7, 4-6 semifinala Openul Australian la spaniolul Rafael Nadal, elvețianul Roger Federer a părut să rămână optimist, preferând să privească jumătatea plină a paharului. În conferința de presă ce a urmat partidei, Roger le-a cerut ziariştilor să nu le fie milă de el, argumentând că aceștia ar trebui să se uite la tot ce a realizat el în ultima perioadă, făcând referire la lunile de invincibilitate de după Flushing Meadows: “Bineînțeles că mi-ar fi plăcut să câștig astăzi și să am șansa de a câștiga un nou titlu aici. Am avut unul din cele mai fructuoase turnee din viața mea aici. Este pentru a noua oară consecutiv când ajung în semifinale. Normal că sunt dezamăgit. Dar, din nou, importantă este reacția pe care o voi avea de acum încolo… Unde voi merge de aici? Trebuie să am o reacție similară celei de după Openul American”.

Tonul abordat este oarecum modest, sugerând o oarecare resemnare, însă este similar celui pe care l-a folosit de fiecare dată când a trebuit să explice o înfrângere dureroasă. Adevărul este că, în ciuda succeselor de la finele anului trecut, Federer a trebuit să recurgă des la astfel de declarații, victoriile contra principalilor săi adversari rărindu-se considerabil în ultimele sezoane. Spre exemplu, în 2012, el a câștigat câte un singur meci atât cu Nadal, cât și cu Djokovic, deși s-a confruntat de nouă ori cu aceștia.

De-a lungul legendarei rivalități cu Rafa, spaniolul a fost cel care s-a impus cu precădere, dar mai ales în meciurile importante, ajungând să conducă cu 18-9 în raportul confruntările directe, și cu 8-2 în turneele de Mare Slam. Rugat să comenteze bilanțul slab contra ibericului, Roger nu s-a mai arătat la fel de umil, semn că s-a atins un punct sensibil: “Îi respect recordul. Cred că joacă mereu bine împotriva mea. Dar asta este. La urma urmelor, pe mine mă interesează trofeele și dacă sunt fericit sau nu ca persoană. Raportul confruntărilor directe este mai puțin important. La sfârșitul zilei, nu îmi pasă dacă îl înving pe Andre Agassi de zece ori consecutiv sau pe Lleyton Hewitt de mai multe ori la rând”.

Întrebat dacă este de părere că Nadal își păstrează cel mai bun tenis pentru el, Federer a menționat că da, i se pare că acesta joacă mereu un pic mai bine contra lui decât contra altor jucători. Cu toate acestea, elvețianul s-a declarat dezamăgit de eșec, mai ales că a simțit că jocul său era bun și că ar fi avut o șansă în finală, glumind că acum nu mai trebuie să se preocupe de acest aspect. El a concluzionat prin a spune că este momentul să meargă mai departe, aventura australiană fiind deja istorie.

Rămâne de văzut însă dacă lucrurile stau chiar așa de simplu. Înfrângerea la Djokovic de anul trecut din aceeași fază a turneului de la Melbourne l-a chinuit pe elvețian până spre finalul sezonului, abia în octombrie reuşind să întrerupă un hiatus lung, prin victoria de pe teren propriu, de la Basel. Deși pare decis să rămână încrezător, aceste insuccese dor cu siguranță și că este nevoie de timp și de o putere extraordinară pentru a putea trece peste. Chiar dacă experiențele recente l-au călit, timpul va decide dacă Federer va menține aceeași poftă de joc nestăvilită de până acum.

Dacă lucrurile decurg conform planului, următoarea oprire a elvețianului în circuit o reprezintă turneul de la Rotterdam, care începe pe 13 februarie. Cu o săptămână mai devreme, Roger va juca în meciul de Cupa Davis, dintre Elveţia şi SUA.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi