Tranziție cu succes: Simona Halep câștigă primul meci jucat pe iarbă în 2014

Adrian Țoca | 17 iunie 2014

Simona s-a calificat în turul 2 la Hertogenbosch, după 7-5, 6-2 cu Olga Govortsova, a patra victorie din tot atâtea meciuri cu jucătoarea bielorusă.

Simona a făcut trecerea cu succes, învingând-o cu 7-5, 6-2 pe Olga Govortsova, din Belarus, în primul tur al turneului de la Hertogenbosch. „Am avut doar o săptămână de pauză, dar mă simt bine, mă simt pregătită pentru acest turneu și pentru Wimbledon”, a spus Simona, pe teren, după meci.

Într-o perioadă în care Simona ne răsfață cu premiere de tot felul, meciul de azi a avut și el câteva caracteristici unice: e primul turneu pe care Simona Halep îl începe din calitatea de deținătoare a titlului, prima oară când vine să-și apere un trofeu câștigat anul anterior, dar și prima oară când a fost cap de serie 1 pe un tablou în 2014. A mai fost și primul meci al Simonei în calitate de numărul 3 mondial. Mai important însă, a fost primul meci pe iarbă anul acesta.

Și cum știm cât de dificilă e tranziția de la zgură la iarbă, cum știam că jucătoarea noastră n-a avut decât o săptămână la dispoziție să-și tragă sufletul după turneul excelent făcut la Paris, era interesant de văzut cum va reacționa Simona în meciul cu Olga Govortsova, cum va face ajustările, cum va arăta jocul ei în noile condiții.

Aparent, nu-s motive de griji. Startul a fost, într-adevăr, mai anevoios, lucru perfect normal la primul meci pe iarbă. Govortsova a făcut o treabă bună în a nu-i lăsa prea mult timp Simonei să se așeze la fiecare minge, reușind de asemenea s-o împingă ocazional pe româncă mult în spatele baseline-ului. Simona a avut ceva emoții pe unele dintre game-urile jucate pe propriul serviciu: primul a fost lung, cu multe egalități și o minge de break, singura pe care Halep a trebuit să o înfrunte de-a lungul meciului, și pe care a salvat-o cu un winner. Govortsova a mai făcut un meci strâns cu Halep și anul trecut, la Wimbledon, însă și acum, ca și atunci, nu a putut menține ritmul până la capăt. Echilibrul s-a stins din momentul în care Simona a reușit să-și împuțineze erorile neforțate (23 pe tot meciul) și să-și impună construcția punctului, ceea ce a îndepărtat rapid orice urmă de imprevizibil. De la 5-5 în primul set, Halep a ridicat nivelul și a făcut primul break cu cel mai bun game pe retur din tot meciul. De acolo s-a desprins cu ușurință, iar setul doi a fost la discreția ei: 7-5, 6-2 în o oră și douăzeci de minute, o durată destul de mare pentru un meci pe iarbă câștigat în două seturi, dar care face justețe replicii date de Govortsova în prima parte a întâlnirii.

Altfel, a fost un meci plăcut de urmărit. Pe măsură ce Simona și-a găsit ritmul, ea și-a putut deschide cu multă ușurință unghiuri, încheind punctele la discreție, atât cu forehandul, cât mai ales cu reverul, în cross și în lung de linie. Multe winners din partea româncei (36, 20 pe dreapta, 13 pe rever), serviciu apărat foarte bine (82 la sută din punctele jucate cu primul serviciu), o replică bună din partea Govortsovei, toate astea vorbesc despre un test solid și util pentru un prim meci la Hertogenbosch, ținând cont de context. Va fi de interesant de urmărit progresul ei pe iarbă, suprafață la prima vedere mai puțin accesibilă, dar pe care calitățile native ale Simonei ar trebui să fie bine puse în valoare (revenim cu un articol separat pe acest subiect).

Următoarea adversară va fi Annicka Beck, din Germania. Simona a întâlnit-o aici și anul trecut, atunci în turul 1, când a învins-o în trei seturi, într-un meci jucat aproape fără niciun fel de pregătire pe iarbă, cu Simo venind direct de la Nurnberg, unde câștigase primul ei titlu. Mai apoi, cele două s-au revăzut la Doha, anul acesta, iar Halep a câștigat mult mai clar, 6-4, 6-1.

Două dintre jucătoarele cu cotă au părăsit deja turneul olandez: Dominika Cibulkova și Genie Bouchard, aflate pe cealaltă parte de tablou, au fost eliminate azi, învinse în trei seturi de Shvedova, respectiv Vania King.  

De asemenea, a fost eliminată și Andrea Petkovic, favorita aflată cel mai aproape de Simona Halep pe tablou. Petkovic a pierdut tot în trei seturi la Magdalena Rybarikova, 6-4, 6-7, 7-5. Dacă va trece de Beck, Simona o va întâlni în sferturi pe Rybarikova.

 

Citește și: Duel Horia Tecău – Florin Mergea în Olanda; victorii românești în calificări la Wimbledon

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi