Transylvania Open, capitolul 4: va fi anul în care câștigă o româncă?

Treizecizero | 3 februarie 2024

Fără emoții de această dată în ce privește desfășurarea, TO se bucură în acest an de o nouă poziție în calendar. Competiția de la Cluj, care are acum doi ani consecutivi în care a fost votată de jucătoare cel mai bun turneu 250 din lume, are multiple argumente cu care să atragă


este partener principal al Transylvania Open

Proaspăt trecut în prima parte a sezonului, Transylvania Open vede deja din beneficiile acestei mutări. O medie a clasamentului de intrare pe tablou mai bună, retrageri mai puține, un alt nume premium atras la Cluj – în persoana Karolinei Pliskova, cea mai nouă apariție la TO din categoria jucătoarelor care fie au ajuns pe locul 1, fie au câștigat un Slam.

E deja a patra ediție de Transylvania Open și, cumva, sentimentul e că toate aceste turnee s-au petrecut într-un interval de timp foarte scurt. Știi însă că ești în 2024 atunci când pe tablou sare în ochi numele Ancăi Todoni, semn că noua generație își cere tot mai insistent locul ei în prim-plan. Faptul că există un turneu care să le ofere acestor nume din noul val oportunitatea unui loc direct pe tabloul principal al unui turneu WTA rămâne marele plus pe care-l aduce TO pentru tenisul românesc

Dar competiția de la Cluj, care are acum doi ani consecutivi în care a fost votată de jucătoare cel mai bun turneu 250 din lume, are multiple argumente cu care să atragă. Pentru fanii români va fi interesant să urmărească ce fac româncele, dar va fi captivant și să vadă la lucru jucătoare de un real talent, fie sportive cu experiență și cu ani grei în circuit, fie talente afirmate recent, cu un potențial interesant. Pe de o parte sunt Pliskova, Sevastova, Maria, Siegemund, Cornet sau Wickmayer, pe de altă parte sunt Tauson, Parks sau Osorio.

Va fi un tablou prin care e greu să navighezi, indiferent de nume, indiferent de partea de draw. Sunt multe jucătoare capabile să își ridice nivelul și să pună probleme. Favorita pe hârtie ar fi Karolina Pliskova, care nu-i nici măcar printre capii de serie, dar care, așa cum spunea chiar ea la conferința de presă de la tragerea la sorți, are jocul cu care să bată orice jucătoare din cele prezente aici. În jumătatea de tablou a Karolinei a revenit la Cluj Anna Blinkova, care a câștigat aici în 2022, și pe care am văzut-o cu toții recent la AO de ce este în stare; acel tiebreak epic cu Elena Rybakina va fi greu de uitat prea curând.

O altă campioană a edițiilor precedente, Tamara Korpatsch, e prezentă pe jumătatea de sus a tabloului, și va avea o misiune foarte complicată în primul tur cu Elena Avanesyan. Tot pe acea parte este Anastasija Sevastova, care-și face reintrarea în circuit, la doi ani de la ultimul ei meci într-un meci de nivel WTA. Letona, una dintre cele mai apreciate jucătoare din circuit în zilele ei bune, nu e străină de un rezultat bun la un turneu românesc, așa că, dacă nivelul fizic îi va permite, e de urmărit.

Pentru audiența românească nimic nu o să bată interesul pentru duelul dintre Miriam Bulgaru și Jaqueline Cristian. Româncele n-au avut neapărat noroc la tragerile la sorți de la Cluj de-a lungul anilor, iar faptul că Miriam și Jaqueline vor fi față în față nu are decât un avantaj, că o româncă e sigur în turul al doilea. 

Va fi primul duel între cele două într-un turneu WTA și va fi interesant de urmărit cine va câștiga lupta pentru inițiativă dintre loviturile agresive ale lui Jaqueline și dreapta versatilă a lui Miriam, cea care i-a impresionat pe destui la prezența ei de anul trecut. Despre Jaq știm că aduce mereu un plus de energie indoor și încă un plus de energie la Cluj; Jaqueline a lăsat mereu senzația, în precedentele ei apariții la TO, că e capabilă de un traseu foarte lung – de văzut dacă 2024 va fi anul.

Vorbind de trageri grele, Ana Bogdan – la rându-i, privită pe bună dreptate una dintre candidatele la titlu – n-are nici ea o misiune simplă în primul tur, urmând să o vadă pe Alycia Parks, cea care joacă al doilea an la rând în primul tur contra unei românce, după ce anul trecut a pierdut cu Gabi Ruse.

Aceasta din urmă, finalistă în 2023, a trebuit să se retragă în ultimul moment, în contextul în care accidentarea suferită la startul anului mai are nevoie de timp pentru refacere.

Grupul româncelor este completat de Andreea Mitu, care-și face debutul la Transylvania Open, într-un moment în care ea vrea să își continue ascensiunea începută anul trecut, pe care l-a încheiat cu un impresionant bilanț de 51-19, ea ocupând acum locul 220 în lume.

Cu siguranță, apariția care intrigă cel mai mult este cea a Ancăi Todoni, care își face un fel de debut în fața publicului românesc într-un eveniment mainstream.

O prezență deja constantă în echipa de BJK Cup a României, ea a crescut încet, dar sigur, săltând, la 19 ani, până aproape de Top 200 (locul 235 acum). Anca a avut și ea un sezon 2023 valoros, adunând 57 de victorii și 16 înfrângeri, dar acesta va fi debutul ei absolut într-un turneu WTA 250, ceea ce-l face un moment special și pentru ea, și pentru Transylvania Open. La Cluj, Anca a primit în primul tur o colegă de generație în primul tur, pe Erika Andreeva, jucătoare care vine din calificări.

“Suntem gata de start și extrem de fericiți că deschidem o nouă ediție Transylvania Open, la Cluj. Dacă anul trecut continuitatea turneului stătea sub semnul întrebării, acum ne bucurăm că am reușit atât de multe: am păstrat acest turneu în România și am revenit la mai puțin de patru luni de la ultima ediție. Avem de anul acesta un loc mult mai bun în calendarul WTA. De curând, Transylvania Open a câștigat din nou titlul de cel mai bun turneu din lume la categoria WTA 250, pentru al doilea an consecutiv. Avem un tablou puternic cu nume mari ale tenisului mondial. Avem jucătoare din România și, cu siguranță, publicul va transforma din nou arena într-un spațiu plin de emoții. Avem tenis, avem magie. Nu ne rămâne decât să ne bucurăm de Transylvania Open” – Patrick Ciorcilă, directorul Transylvania Open

Articol oferit de Banca Transilvania, partener principal al Transylvania Open

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi