Tragere bună pentru Simona la Dubai; Serena s-a retras, Simo a devenit cap de serie 1

Treizecizero | 14 februarie 2015

Dubai este un turneu Premier, cel mai important dintre Australian Open și Indian Wells. Ca și la Doha, Simona va fi principala favorită a tabloului

Azi a avut loc tragerea la sorți a primului turneu de după Australian Open la care va participa Simona Halep, turneul Premier de la Dubai, cel mai puternic al lunii februarie, cu premii totale în valoare de 2,513 milioane de dolari.

Înainte de tragere, oarecum previzibil, a fost anunțată retragerea Serenei Williams din turneu, astfel că Simona a devenit cap de serie 1. Era previzibilă, pentru că Serena a anunțat că se va concentra anul acesta doar pe turneele foarte mari și-și va doza forțele în așa fel încât să câștige cât mai multe dintre acestea. Cum liderul mondial a reintrodus în program Indian Wells, Dubai devenise cea mai plauzibilă competiție la care Serena ar fi renunțat.

O altă retragere e cea a lui Eugenie Bouchard, care a acuzat o accidentare la braț, dar care primise wildcard cu doar câteva zeci de oră în urmă pentru turneul de la Dubai. Cum Maria Sharapova nu participă, asta reduce la 7 numărul jucătoarelor din Top 10. Tragerea la sorți a făcut restul, distribuind mai multe nume grele în cealaltă jumătate de tablou, ceea ce îi oferă Simonei un drum accesibil.

Turul 1 – bye

Turul 2 – Mona Barthel / Daniela Hantuchova.

Ambele au avut trasee interesante în această săptămână. Barthel, capabilă în zilele ei bune de un tenis incomod, a învins-o pe Eugenie Bouchard la Antwerp, apoi a cedat în sferturi la Zahlavova Strycova. Hantuchova încă mai e angrenată în turneul de la Pattaya, unde a ajuns în finală, după victorii la Diyas, Zheng, Duan și Erakovic. Cu Barthel, Simona nu s-a mai întâlnit, în vreme ce pe Hantuchova o conduce cu 3-0.

Turul 3 – Tsvetana Pironkova / Klara Koukalova / Shuai Peng

Cea mai puternică adversară din acest grup este Peng, numărul 21 mondial, care a făcut un tur 4 la Australian Open (învinsă clar de Maria Sharapova), dar care a alternat rezultatele de când a ajuns în semifinalele US Open de anul trecut. Pironkova a jucat semifinale la Sydney, turneu la care performează bine în mod obișnuit, apoi, tot obișnuit, a început să lege înfrângerile, pierzând în turul 2 la Melbourne și cu olandeza De Vroome, săptămâna trecută, la Antwerp. Koukalova a pierdut șase din ultimele șapte meciuri de simplu jucate. Simona n-a mai întâlnit niciodată vreuna dintre cele trei jucătoare.

Sferturi de finală – Andrea Petkovic, Zarina Diyas, Annicka Beck, Heather Watson, jucătoare din calificări, Ekaterina Makarova

Evident, toate așteptările sunt către o reeditare a sfertului nefast de la Australian Open și o șansă la revanșa cu Makarova, cea care a învins-o confortabil pe Simona la Melbourne. Afară de rusoaică, Andrea Petkovic mai iese în evidență din acest grup, dar Andrea, proaspăt revenită în Top 10, va simți cel mai probabil efectele unor săptămâni istovitoare, cu multe meciuri lungi și foarte lungi în Fed Cup și la Antwerp (unde a ajuns în semifinale). Restul jucătoarelor din grup sunt jucătoare pe care Simona le învinge în mod tradițional.

Semifinale – Caroline Wozniacki, Samantha Stosur, Kirsten Flipkens, Cagla Buyukakcay, Alize Cornet, Flavia Pennetta, Kurumi Nara, Kaia Kanepi, Svetlana Kuznetsova, Angelique Kerber.

Wozniacki, Kerber și Stosur ies în evidență de aici, și pe toate Simona le-a învins în cei doi ani de când și-a început ascensiunea către Top 3. Dar adversare plauzibile mai pot fi și Alize Cornet, în fața căreia s-a retras anul trecut la Dubai, sau Flavia Pennetta, în căutarea formei care îi aducea titlul de anul trecut de la Indian Wells.

Traseul pare suficient de confortabil încât să-i asigure o șansă Simonei la a reedita succesul de anul trecut de la Doha, titlu care a rămas cel mai important dintre cele nouă din palmaresul lui Halep. Întrucât Doha și Dubai au făcut rocadă anul acesta, atât schimb de poziții în calendar, cât și schimb de categorii, Dubai echivalează, practic, cu apărarea titlului de la Doha.

Și chiar dacă apărarea în sine a unor puncte specifice nu e o miză în sine pentru jucătoare, sau cel puțin nu e la magnitudinea la care este adesea prezentată în presă (am mai scris despre cât de supraestimată este discuția punctelor în ultimul articol de aici), Simona poate obține multe din dubla Dubai – Doha, dublă la care va fi cap de serie 1 în ambele situații.

Monica Niculescu este cealaltă jucătoare din România calificată direct pe tablou. Monica este pe jumătatea inferioară a tabloului și va debuta cu Sabine Lisicki, pe care a învins-o în trei dintre cele cinci meciuri directe, cel mai recent anul trecut, la Australian Open (2-6, 6-2, 6-2). Dacă va trece de Sabine, Monica o va întâlni pe Ana Ivanovic, în fața căreia a pierdut ambele meciuri directe jucate anterior. Dacă o va învinge și pe Ana, Niculescu își va afla adversarul din turul al treilea dintr-un grup format din Cibulkova, Zahlavova, Dellacqua și o jucătoare din calificări.

Alexandra Dulgheru ar fi putut deveni a treia jucătoare din România de pe tablou, dar a pierdut în trei seturi cu Mirjana Lucic-Baroni (5-7, 6-2, 6-2), în ultimul tur al calificărilor.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi