Toronto și Montreal, tenisul mare trece pe hard. Cum arată traseele principalilor protagoniști. Preview

Radu Marina | 3 august 2019

La Toronto sunt prezente 36 din primele 40 de jucătoare ale lumii. La Montreal, unde e rândul băieților anul acesta, lipsesc Novak Djokovic și Roger Federer.


Toronto (WTA)

Al treilea turneu Premier 5 al anului și-a stabilit, aseară, tabloul principal – acolo unde, cu câteva excepții (Marketa Vondrousova, Qiang Wang, Garbine Muguruza, Petra Kvitova) sunt prezente primele 40 de jucătoare ale lumii. Ceea ce înseamnă că vom avea parte de meciuri tari între jucătoare de top încă din primele runde ale turneului. 

Cum arată tabloul și potențialele trasee ale favoritelor: 

Simona Halep. Câte lucruri se pot schimba în doar doi ani! De la ultima prezență la Toronto, când era învinsă în semifinale de Elina Svitolina, și până în prezent, Simona a urcat pe locul 1, a jucat alte trei finale de Grand Slam și a câștigat două dintre ele. Ea revine la Toronto ca fiind campioana en-titre a turneului, după victoria de anul trecut de la Montreal, în fața lui Sloane Stephens. Dar, mai important, în calitate de proaspătă campioană de Wimbledon. 

Favorită 4 la acest turneu, Simona își face revenirea în circuit, după o scurtă pauză de trei săptămâni, cu învingătoarea meciului Kristina Mladenovic – și o jucătoare venită din calificări, Simona având bye în primul tur. Ar urma pentru ea, dacă se vor respecta capii de serie, Madison Keys (vs. Donna Vekic în primul tur) în turul trei, Sloane Stephens în sferturi, Naomi Osaka sau Serena Williams în semifinale și Ash Barty sau Karolina Pliskova în finală.

https://twitter.com/Simona_Halep/status/1157467485697916933?s=20

Așa arată calculele hârtiei, însă turneul (și circuitul WTA în acest moment) e mult prea puternic pentru a ne ghida doar după locul în clasament. Mai mult, pentru o mare parte din jucătoarele de top, turneul de la Toronto reprezintă debutul în sezonul de hard american. Astfel că n-ar fi exclus ca în turul trei, de exemplu, să apară la întâlnire Donna Vekic, care în această săptămână joacă la San Jose, unde se luptă pentru calificarea în finală. Sau ca în sferturi se ajungă Aryna Sabalenka (vs. Amanda Anisimova în primul tur), calificată și ea în semifinale la San Jose. 

Simona a confirmat, zilele trecute, două participări la competiții WTA care-și vor face debutul: Zengzhou, în China (9-15 septembrie, Premier) și Adelaide, în Australia (12-18 ianuarie 2020, Premier – turneu ce înlocuiește în calendar Sydney).

Ash Barty. Liderul mondial are o jumătate de tablou înțesată cu jucătoare care mai de care mai periculoase. Barty începe cu învingătoarea meciului Su-Wei Hsieh – Sofia Kenin, iar în turul trei ea se poate întâlni cu una dintre Johanna Konta, Dayana Yastremska, Camila Giorgi sau Victoria Azarenka. Sferturile de finală i-ar putea-o aduce în cale pe Elina Svitolina, favorita 6, care începe turneul cu una dintre Danielle Collins sau Katerina Siniakova, respectiv un potențial meci cu Belinda Bencic în turul trei. 

Karolina Pliskova. Lucrurile nu sunt cu mult diferite în secțiunea de tablou a Karolinei Pliskova, cea care se află pe locul 1 în clasamentul Hard Court Power Rankings, un top realizat de către WTA Insider. Favorită 3 la Toronto, Pliskova deschide turneul cu una dintre Maria Sakkari sau o jucătoare venită din calificări. În turul trei, ea s-ar putea confrunta cu jucătoare precum Venus Williams, Carla Suarez Navarro, Maria Sharapova sau Anett Kontaveit, favorită 16. Iar în sferturi, posibil, cu Kiki Bertens, favorita 5, care va juca în turul doi cu Petra Martic (sau o jucătoare din calificări) și s-ar putea întâlni în turul trei cu Angelique Kerber.

Naomi Osaka. Fără să mai lege mai mult de două victorii în vreun turneu din luna mai (Madrid), Naomi Osaka debutează pe hardul american – care va culmina cu apărarea trofeului de la US Open – fie cu Saisai Zheng, jucătoare care tocmai s-a calificat în prima semifinală Premier la San Jose, fie cu o jucătoare din calificări. Ar urma pentru ea în turul trei Caroline Wozniacki, căzută până pe locul 18 mondial, dar mereu periculoasă pe hard. Sau chiar Yulia Putintseva, cea care a învins-o de fiecare dată până acum în cele trei meciuri jucate. 

În sferturi, japoneza s-ar putea reîntâlni cu Serena Williams, care a devenit favorită 8 după retragerea Petrei Kvitova, încă nerefăcută după accidentarea suferită în zona antebrațului. Serena, care a declarat că vrea să aibă cât mai multe meciuri în picioare înainte de US Open, va juca primul meci oficial la Toronto după o pauză de patru ani cu Elise Mertens sau Aliaksandra Sasnovich. 

Meciuri tari în primul tur. Johanna Konta vs. Dayana Yastremska, Sofia Kenin vs. Su-Wei Hsieh, Camila Giorgi vs. Victoria Azarenka, Carla Suarez Navarro vs. Venus Williams, Maria Sharapova vs. Anett Kontaveit, Angelique Kerber vs. Daria Kasatkina, Eugenie Bouchard vs. Bianca Andreescu, Caroline Garcia vs. Jelena Ostapenko, Aryna Sabalenka vs. Amanda Anisimova, Madison Keys vs. Donna Vekic. 

Alte lucruri relevante: 

Bianca Andreescu va reveni în circuit după aproape trei luni de pauză, cauzată de problemele avute în zona umărului. Andreescu, care a jucat doar șase meciuri după titlul câștigat la Indian Wells, declară că problemele în zona umărului sunt ținute sub control, iar antrenamentele au fost reluate cu puțin timp în urmă. Prima sa adversară va fi Eugenie Bouchard, care a ieșit din nou din top 100 și are o serie de 7 înfrângeri. 

Tot în aceeași notă, Maria Sharapova, clasată în acest moment pe locul 82 mondial – motiv pentru care a avut nevoie de wild card pentru a fi prezentă pe tabloul principal – , va juca primul meci după retragerea din primul tur de la Wimbledon, cauzată de aceleași probleme la umăr. Mai mult, Sharapova va începe acest sezon de hard cu o nouă echipă, după ce zilele trecute a anunțat că nu va mai colabora cu  Thomas Hogstedt. Sharapova s-a antrenat împreună cu Riccardo Piatti, la academia acestuia din Italia. 

Mihaela Buzărnescu, care va ieși de săptămâna viitoare din top 100 după înfrângerea suferită în primul tur la San Jose, unde era campioană en-titre, va lua startul în calificări. Odată scăpată de aceaste puncte, dar mai ales de presiunea evidentă cu care s-a confruntat de la începutul anului, Mihaela își poate reclădi clasamentul, dar mai ales încrederea. Până la finalul sezonului, ea va mai avea de apărat doar 72 de puncte. În primul tur de calificări, Buzărnescu joacă sâmbătă seară cu canadianca Carson Branstine. 

Montreal (ATP)

Fără Roger Federer, Novak Djokovic sau Juan Martin Del Potro la start, dar cu Rafael Nadal, Dominic Thiem, Stefanos Tsitsipas sau Alexander Zverev, turneul de la Montreal se anunță unul echilibrat, dar cu loc de surprize: poate fi al 5-lea trofeu pentru Rafa la Rogers Cup? Ar putea Thiem sau Zverev să-și treacă în cont încă un titlu Masters? Sau e timpul pentru ca un alt jucător din noua generație să spargă gheața? 

Iată tot ce e de știut:

Rafael Nadal va încerca să-și apere trofeul câștigat anul trecut la Toronto, iar primul său adversar ar putea fi Alex De Minaur (sau un jucător din calificări), care traversează o formă excelentă, cu deja un titlu câștigat pe hardul american (Atlanta). Potențialul traseu al lui Nadal către un al 5-lea titlu în Canada ar arăta astfel: De Minaur, David Goffin, Fabio Fognini, Stefanos Tsitsipas, Dominic Thiem. 

Dominic Thiem, care a câștigat titlul acasă, la Kitzbuhel, săptămâna asta, are parte de un test serios, indiferent de care va fi adversarul său, în turul doi: fie Denis Shapovalov, fie Pierre Hugues-Herbert. Favoritul 2 al competiției s-ar putea vedea în turul trei cu Marin Cilic și cu Daniil Medvedev în sferturi. 

Alexander Zverev, care va ieși din top 5 de luni, va căuta să-și redreseze anul odată intrat pe hardul american. El va începe cu Cameron Norrie sau Marton Fucsovics și s-ar putea revedea cu Nikoloz Basilashvili în turul trei, cel care l-a învins chiar la el acasă, la Hamburg, în urmă cu o săptămână. Pentru sferturi ar urma Karen Khachanov, însă rusul are o secțiune de tablou infernală: Stan Wawrinka sau Grigor Dimitrov în turul doi, Kevin Anderson (sau Lucas Pouille), Felix Auger-Aliassime (sau Vasek Pospisil) în turul trei. 

Stefanos Tsitsipas, favorit 4 la Toronto, e pe jumătatea lui Nadal și îl va avea ca adversar în turul doi pe învingătorul meciului Milos Raonic – Taylor Fritz. 

Meciuri tari în primul tur: Stan Wawrinka – Grigor Dimitrov, Nick Kyrgios – Kyle Edmund, Diego Schwartzman – Marco Cecchinato, Guido Pella – David Goffin.

Super hot în Shop-ul 30-0!

Chill e cuvântul anului. Iar titlul Simonei de la Wimbledon e performanța anului. Avem un tricou care vorbește de la sine 😉

Comandă Grand Slams and Chill din Shop!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi