Toronto și Montreal, ce e de știut | Barty poate fi înlocuită în fruntea clasamentului WTA; Bianca Andreescu revine cu victorie, Simona debutează azi

Radu Marina | 7 august 2019

Revenirea Biancăi în circuit – după trei luni de pauză, cauzată de accidentarea serioasă la umăr – se produce, așadar, cu victorie, iar veștile bune pentru canadiancă nu se opresc aici. După meci, ea a declarat că se simte bine și poate juca, în sfârșit, fără dureri

Surprizele nu au întârziat mult pe tablourile principale ale celor două turnee din Canada. Dacă la Montreal e ceva mai liniște deocamdată, la Toronto se întâmplă lucruri interesante: Ashleigh Barty, lidera mondială și favorita principală, a fost eliminată, astfel încât se deschide o portiță pentru Naomi Osaka sau pentru Karolina Pliskova pentru a reveni pe locul 1. Șapte jucătoare notabile deja au fost eliminate, iar multe meciuri au fost adevărate maratoane, cu reveniri improbabile și multiple mingi de meci salvate sau anulate de hawk-eye.

Le trecem în revistă pe toate, pe rând, mai jos: 

Ashleigh Barty e oprită de Sofia Kenin, poate pierde locul 1 în clasamentul WTA. Întâie, trebuie salutată victoria americancei Sofia Kenin, care se află la cel mai bun sezon din carieră. 

După cele două titluri WTA câștigate (Hobart, Mallorca), intrarea în Top 30 și apariția, pentru prima dată, în optimi de finală la un turneu de Grand Slam (Roland Garros), Kenin își completează sezonul excelent cu prima victorie în fața unui lider mondial. A fost 6-7, 6-3, 6-4 pentru americancă, care înaintea acestui meci pierduse toate cele trei meciuri jucate cu Barty. 

Pentru Barty,  aceasta a fost abia a șaptea înfrângere din 2019. “Cred că astăzi (n.a. în meciul cu Kenin) nu am reușit să mă adaptez destul de repede sau suficient de bine astfel încât să pot ajunge la nivelul meu obișnuit. Sofia a servit bine în momentele mari și pe tot parcursul meciului, obținând multe puncte ușoare.  Pe aceste terenuri trebuie să fii agresiv. Trebuie să fii încrezător, să ai încredere în tine și să lovești prin minge. Lucrurile astea nu prea le-am avut eu în meciul ăsta. Iar în fața unei jucătoare ca Sofia, care lovește atât de clar, agresiv și ia mingea repede, exact de asta ai nevoie”, spunea Barty la conferința de presă. 

Înfrângerea redeschide, așadar, discuțiile despre locul 1 mondial. Scenariile posibile:
 
– dacă Naomi Osaka o învinge pe Tatjana Maria (meciul are loc azi și e programat pe Grandstand), atunci ea va reveni pe locul 1 de luni;
– Karolina Pliskova trebuie să avanseze în semifinale pentru a avea o șansă, însă dacă Osaka ajunge în sferturi, Pliskova are nevoie de finală;
– în cazul în care cele două se vor întâlni în finală, atunci câștigătoarea va deveni și lider;
– dacă Osaka e învinsă astăzi, iar Pliskova nu ajunge în semifinale, atunci Barty va rămâne lider mondial.

Favorite importante eliminate. Trendul a început cu o zi în urmă, când Johanna Konta (cap de serie 13) nu a avut nicio șansă (6-3, 6-2) în fața Dayanei Yastremska. Iar Angelique Kerber (12) a pierdut pentru a patra oară în fața Dariei Kasatkina, după un prim set câștigat la zero: 0-6, 6-2, 6-4. 

Ieri și azi-noapte, surprizele au continuat. După Barty, a urmat favorita 7 Sloane Stephens, finalista de anul trecut din Canada fiind învinsă, 2-6, 5-7, de cehoaica Marie Bouzkova, jucătoare venită din calificări, care a bifat prima victorie vs. top 10. Lista a continuat cu Anastasija Sevastova (învinsă, 7-6, 6-2 de Shuai Zhang), Aryna Sabalenka (eliminată, 3-6, 6-3, 7-5 de Anastasia Pavlyuchenkova) și Madison Keys (scoasă, 3-6, 7-6, 7-6, de Donna Vekic). 

Reveniri, drame, maratoane, mingi de meci salvate. Probabil meciul care le-a avut pe toate a fost cel dintre Madison Keys, favorita 14 și Donna Vekic. 

Iată cum au evoluat lucrurile: Keys a ajuns la 6-3, 5-4 (40-0). Vekic a salvat mingile de meci cu retururi adânci sau direct câștigătoare, dar și cu ajutorul hawk-eye, a dus setul în tiebreak, pe care l-a câștigat. Decisivul a fost un adevărat maraton: s-a ajuns, din nou, în tiebreak după ce niciuna nu și-a cedat serviciul, tiebreak câștigat la limită de Vekic, o jucătoare care a avut partea ei de înfrângeri la limită și dureroase în ultimele sezoane. 

https://twitter.com/WTA/status/1158894077024149504?s=20

Un alt maraton a fost cel dintre Alison Riske, venită din calificări și Maria Sakkari. După două ore de joc s-a ajuns în tiebreak-ul setului decisiv, unde Riske a revenit de la 3-6, a salvat trei mingi de meci și s-a impus în final, 4-6, 6-2, 7-6 (9). 

Tot la acest capitol, mai trebuie adăugat meciurile Maria Sharapova – Anett Kontaveit, cu Sharapova întoarsă de la 6-4, 2-1 și break, Kontaveit câștigând în cele din urmă cu 4-6, 6-3, 6-4; sau Aryna Sabalenka – Anastasia Pavlyuchenkova, meci care de asemenea a trecut de două ore și în care Pavlyuchenkova a oprit seria de șase înfrângeri consecutive. 

Și, desigur, Bianca Andreescu – Eugenie Bouchard, o altă luptă de peste două ore, încheiată cu victoria Biancăi, 4-6, 6-1, 6-4. Revenirea Biancăi în circuit – după trei luni de pauză, cauzată de accidentarea la umăr – se produce, așadar, cu victorie, iar veștile bune nu se opresc aici.

După meci, ea a declarat că se simte bine și poate juca, în sfârșit, fără dureri: “Toată această perioadă a fost ca un rollercoaster, dar în ultimele două săptămâni m-am pregătit foarte bine, iar asta s-a văzut cu adevărat în acest meci. Mă simt foarte bine și, cel mai important, fără dureri”. 

Kyrgios nu a putut duce mai departe momentul de la Washington

Dincolo, la Montreal deocamdată e liniște, iar favoriții nu sunt deranjați de nimic: cu excepția lui David Goffin, învins de Guido Pella.

Alexander Zverev, Borna Coric, John Isner, Nikoloz Basilashvili sau Marin Cilic și-au câștigat meciurile fără mari probleme. Ar putea fi totuși considerată o surpriză eliminarea lui Nick Kyrgios, proaspătul campion de la Washington, care, după una dintre cele mai bune săptămâni ale carierei, a fost învins, 6-3, 6-4, de Kyle Edmund. 

De notat victoria lui Radu Albot (care e la câțiva pași de intrarea în Top 30) în fața lui Gilles Simon, 6-4, 6-2; testul greu, dar trecut cu bine al lui Felix-Auger Aliassime, care a avut nevoie de 2 ore și 33 de minute să-l învingă pe Vasek Pospisil, 6-2, 6-7, 7-6; sau înfrângerea suferită de Alex De Minaur, unul dintre jucătorii în formă ai momentului, în fața lui Daniel Evans, venit din calificări. 

Simona debutează azi

După meciul de dublu jucat ieri alături de tânăra de doar 16 ani Leylah Fernandez (pentru care Simo a avut numai cuvinte de laudă), Simona Halep va juca primul meci oficial la simplu după triumful de la Wimbledon și o pauză de trei săptămâni. Ea e programată pe Centre Court, ora 20:00, ora României, contra lui Jennifer Brady, în prima lor întâlnire.

https://twitter.com/LIVAUDAIS/status/1158899371741782016?s=20
https://twitter.com/rogerscup/status/1158839949388582912?s=20

Tot la Toronto vor mai fi în acțiune azi Karolina Pliskova (vs. Alison Riske – primul meci pe Center Court, ora 18:00); Serena Williams (vs. Elise Mertens – primul meci din sesiunea de seară pe Center Court, ora 02:00); Naomi Osaka (vs. Tatjana Maria – al patrulea meci pe Grandstand, ora 00:00); Caroline Wozniacki (vs. Iga Swiatek – al doilea meci din sesiunea de seară, pe Center Court, ora 04:00) sau Elina Svitolina (vs. Katerina Siniakova – al doilea meci pe Grandstand, ora 20:00);

Alte meciuri interesante la Toronto: Daria Kasatkina – Bianca Andreescu (Centre Court, ora 22:00), Victoria Azarenka – Dayana Yastremska (Grandstand, ora 18:00), Jelena Ostapenko – Anastasia Pavlyuchenova, Donna Vekic – Svetlana Kuznetsova;

La Montreal vor debuta Rafael Nadal, campionul en-titre, Dominic Thiem, Stefanos Tsitsipas sau Kei Nishikori: Nadal – Evans (terenul central, ora 19:00, ora României); Thiem – Shapovalov (terenul central, ora 21:00), Tsitsipas – Hurkacz (terenul 2, ora 22:00), Nishikori – Gasquet (terenul 2, ora 19:00);

Alte meciuri de urmărit: Milos Raonic – Felix Auger-Aliassime (terenul central, ora 01:30), Daniil Medvedev – Kyle Edmund (terenul 2, ora 22:00), Karen Khachanov – Stan Wawrinka (terenul 2, ora 01:30). 

Super hot în Shop-ul 30-0!

Chill e cuvântul anului. Iar titlul Simonei de la Wimbledon e performanța anului. Avem un tricou care vorbește de la sine 😉

Comandă Grand Slams and Chill din Shop!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi