Țiriac Open reintră în arenă cu multe nume puternice la start

Radu Marina | 15 aprilie 2024

Circuitul ATP se întoarce la București după o absență de opt ani.

Circuitul ATP se întoarce la București după o absență de opt ani și încearcă să-și reia conexiunea cu publicul român într-un peisaj destul de diferit de cel de la ultima sa prezență aici. Tabloul principal al Țiriac Open 2024 a pornit la drum de astăzi, în ceea ce este a 25-a ediție a competiției.

Turneul s-a desfășurat, sub varii denumiri, în perioada 1993 – 2016, la Arenele BNR din Cotroceni, a fost mutat apoi de către proprietarul Ion Țiriac la Budapesta, Belgrad și Banja Luka, iar anul acesta competiția, una de nivel ATP 250, revine în capitala României într-o locație nouă, la baza Năstase & Marica Sports Club, cu o listă de start remarcabilă și cu planuri pe termen lung.

Cine participă? Nume noi, campioni cu renume

În mod tradițional, turneul de la București a dat campioni cu nume, fie că prestigiul a fost căpătat ulterior câștigării acestui trofeu, fie înainte – de la Goran Ivanisevic (1993), David Ferrer (2002), Gilles Simon (2007, 2008, 2012),  Grigor Dimitrov (2014) sau Fernando Verdasco (2016).

Anul acesta, lista de participare cuprinde o serie de jucători în varii etape ale carierelor lor. E o listă puternică, chiar dacă nume precum Monfils sau Gasquet, menționați inițial printre participanți, nu au mai apucat să ajungă la linia de start – și chiar dacă turneul bucureștean are o concurență importantă, desfășurându-se în același timp cu turneul de 500 de la Barcelona.

Dintre cei mai relevanți jucători prezenți în București se desprind numele lui Stan Wawrinka, David Goffin, Francisco Cerundolo, Denis Shapovalov, Lorenzo Sonego, Sebastian Korda, Tallon Griekspoor sau Thanasi Kokkinakis. Sunt prezenți, așadar, atât campioni de Grand Slam (Wawrinka), cât și jucători cu multă experiență în circuit, foarte valoroși (Goffin, Shapovalov, Kokkinakis), dar și jucători la început de drum, care acum își construiesc cariera și care au potențial pentru rezultate notabile (Korda, Sonego, Moutet).

Niciun român pe tabloul principal

Pe tabloul principal al turneului dotat cu premii în valoare totală de 651.865 de dolari nu va fi prezent niciun jucător din România, în condițiile în care niciunul nu are un clasament pentru a intra direct pe tablou. În tabloul de calificări au evoluat Nicholas David Ionel, Filip Jianu, Pavel Bogdan și Marius Copil. Cu excepția lui Filip Jianu, care a fost învins astăzi în finala calificărilor de Radu Albot (7-6, 6-4), toți ceilalți au pierdut în primul tur.

Cum arată tabloul

Favoritul principal al turneului este Francisco Cerundolo, un argentinian de 25 de ani, clasat pe locul 21. Cerundolo nu are un sezon prea strălucit până acum, dar va fi de urmărit în sezonul de zgură, aceasta fiind suprafața lui preferată. De altfel, deja a bifat o semifinală pe zgură în 2024, la turneul de la Rio. Argentinianul are bye în primul tur, iar în turul doi va juca cu învingătorul meciului Federico Coria – Benjamin Bonzi. Acesta din urmă a intrat ca lucky loser în locul lui Richard Gasquet, o retragere notabilă de ultim moment.

Pe partea sa de tablou se află Sebastian Korda, favoritul 3 al turneului și probabil unul dintre jucătorii tineri de la care se așteaptă cel mai mult în următorii ani. Korda, în vârstă de 23 de ani, e sfertfinalist de Slam (AO 2023) și a jucat deja șase finale ATP. Americanul va juca direct în turul 2 contra lui Gregoire Barrere sau Thanasi Kokkinakis.

De asemenea, tot în această secțiune de tablou e și David Goffin, care se află într-un proces complicat de revenire după o accidentare gravă. Goffin va juca în primul tur cu sârbul Miomir Kecmanovic.

În partea interioară a tabloului îi avem pe Tallon Griekspoor, favoritul 2, dar și pe Denis Shapovalov (vs. Corentin Moutet în primul tur), sau Stan Wawrinka, care îl va înfrunta pe Nuno Borges în primul tur, favoritul 7. Alți jucători de urmărit în această parte de tablou ar fi Lorenzo Sonego, Radu Albot, care vine din calificări, și Alejandro Tabilo, favorit 4.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi