Ţineţi minte un nume: Albano Olivetti. Încă un big server în circuit. Poate chiar prea “big”.

Adrian Țoca | 24 februarie 2012

Ţineţi minte un nume: Albano Olivetti. Încă un big server în circuit. Poate chiar prea “big”.

Albano Olivetti – foto: open13.fr

Marseille, turneu de 250, doar un alt stop în circuit. Optimi de finală. Mardy Fish, numărul 8 în lume, debutant la turneul francez, întâlneşte un localnic, un puşti cu nume aparte, Albano Olivetti, care-i numărul 388 în lume. Victorie simplă pentru american, corect? De ce ai pierde timpul cu aşa ceva? 

Aşa am zis şi eu. Când am văzut că Albano Olivetti a făcut break în primul set, am căutat să văd ce-i cu el. Între timp, tânărul francez a plesnit patru servicii bombă, unul după altul, închizând primul set, 6-3.

N-am găsit nimic impresionant. Albano are 20 de ani, împliniţi în noiembrie. Turneul de la Marseille e primul din ATP pe tabloul căruia reuşeşte să se califice. Pentru asta, a câştigat trei meciuri în calificări, dintre care unul, la 8 în tiebreak-ul din decisiv. Înainte de asta, aproape nimic. Câteva înfrângeri la mare luptă în calificările unor turnee challenger. Şi încă una, tot la mare luptă, în turul 1 al calificărilor pentru Roland Garros de anul trecut, învins cu 10-8 în decisiv.

Albano Olivetti are 2.02 metri şi 104 kilograme. Dar, spre deosebire de alţi giganţi ai tenisului, precum Karlovic sau Isner, e bine proporţionat. E un fel de Safin mai înalt şi mai lat în umeri. Şi are o forţă fan-tas-ti-că! L-am văzut servind absolut fără să se forţeze. Rezultatul? 230 de kilometri pe oră. 

 

În primul set, Albano a servit 11 aşi, câştigând toate cele 14 puncte în care primul serviciu i-a intrat. Până mi-am făcut temele despre el, francezul conducea deja cu 3-1 în setul doi. Cumva, Mardy a găsit o cale să revină, profitând şi de erorile copilăreşti ale prea nerăbdătorului său adversar, şi să câştige setul, cu 6-3. Dar, în decisiv, americanul n-a mai putut contracara jocului numărului 388 mondial, pierzându-l cu acelaşi scor, 6-3, şi odată cu el şi meciul.

Albano are o forţă absolut înspăimântătoare, loveşte reverul cu o mână şi l-am văzut reuşind câteva lovituri direct câştigătoare astfel, total impresionant. Joacă, de asemenea, cu destul succes serviciu-vole, chit că, din prea mult entuziasm şi nereuşind să-şi controleze prea bine forţa, trimite destul de des mingea într-un aut lung atunci când urcă la fileu. Are însă avantajul serviciului, suficient de puternic să compenseze inevitabilele duble greşeli, şi un forehand care poate fi nimicitor. În plus, presiunea mentală pe care o pune la retur pe adversar poate să-i asigure break-urile de care are nevoie.

Fish: “Mi-a dat mâna peste cap!”

În total, francezul a servit 23 de aşi în cea mai mare victorie a carierei lui, prima asupra unui jucător din prima 100, prima asupra unui jucător de top 10, prima calificare într-un sfert de finală. Reacţia lui Mardy Fish?

“388 este doar un număr lângă numele lui. Nu va rămâne mult în acea zonă a clasamentului dacă va juca la fel. L-am văzut prima oară la încălzire, nu ştiam nimic despre el. E dificil să te adaptezi la stilul lui”, a declarat americanul, comparându-i serva adversarului său cu cele ale lui Karlovic sau Isner. “E mai puternic decât ei”.

“Pune presiune pe tine, asta fac jucătorii cu servicii foarte puternice. Are probabil una dintre cele mai dure serve împotriva căreia am jucat. La un serviciu pe care i l-am returnat, aproape că mi-a dat mâna peste cap. Poate să te neutralizeze numai cu serviciul doi”.

Albano Olivetti e, cu siguranţă, un nume de care vom mai auzi. Iar când va învăţa să-şi stăpânească incredibila forţă de care dispune, s-o controleze, ar putea deveni un jucător de Top 20 foarte rapid.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi