The Power of Sharapova | Studiu de caz: cum face Maria bani și din bomboane

Adrian Țoca | 15 ianuarie 2013

Maria Sharapova este exemplul ideal pentru un studiu de caz în ce privește marketingul sportiv. Rusoaica monetizează din plin un brand la care a avut inspirația să lucreze încă din momentul în care a izbucnit intempestiv pe scena tenisului, cu acel titlu la Wimbledon obținut la 17 ani.

Acum, la 25 de ani, Masha este cea mai bine plătită sportivă din lume, într-un clasament dominat cu autoritate de bărbați – potrivit Forbes, revista care realizează anual acest top. Sharapova e ‘abia’ pe locul 27 în acest clasament, depășită de 26 de bărbați, dar acel abia echivalează cu un venit anual estimat la aproximativ 28 de milioane de dolari.  Doar doi tenismeni sunt înaintea ei, nimeni alții decât Federer (5) și Nadal (16), ceea ce spune și mai multe despre valoarea de piață a brandului Sharapova.

Veniturile de pe teren au ajuns să fie doar o mică parte din totalul averii Sharapovei, reprezentând abia a cincea parte din total. Lista brandurilor cu care Maria are contract este amețitoare. E suficient, pentru a vă face o imagine, să-l amintim pe cel mai dolofan dintre ele. În 2010, într-o perioadă în care, accidentată, rusoaica s-a concentrat și mai mult pe partea de business a carierei ei, ea a semnat o prelungire a contractului cu Nike pe o perioadă de opt ani. Afacerea totalizează 70 de milioane de dolari, cel mai mare deal parafat vreodată de o sportivă în istoria sportului, cu mult peste precedentul record, deținut de Venus Williams și Reebok (43 milioane).

Sharapova are propria ei colecție de echipament sportiv, “The Nike Maria Sharapova Collection”, călcând astfel pe urmele altor jucători de tenis care au intrat în fashion, precum Fred Perry sau Rene Lacoste. Aparent, ideea unei astfel de linii s-a născut după ce Sharapova a spus că echipamentul pe care i-l trimitea Nike era purtat de prea multe sportive din circuit, plus că nu îl găsea niciodată potrivit cu gusturile ei. Prima insinuare a Mariei în procesul de design alături de Nike a produs ceva vâlvă la momentul cu pricina: este vorba de rochia neagră purtată la US Open 2006, cu cristale în jurul gâtului, inspirată din Audrey Hepburn. Sharapova a câștigat atunci turneul, într-o finală cu Justine Henin.

Vânzările colecției merg în continuare foarte bine, în fapt, chiar s-au dublat în 2011.

Masha mai reprezintă imaginea Evian, Samsung, Tag Heuer sau Head și are propria ei colecție de bijuterii Tiffany, pe care le poartă la turneele de Grand Slam. Dar toate aceste colaborări reprezintă doar forme mai mult sau mai puțin avansate de endorsement. Prima dată când Maria s-a lansat într-o afacere 100 la 100 pe cont propriu s-a întâmplat într-un domeniu pe care nu l-ai fi anticipat cu una, cu două: piața bomboanelor.

De anul trecut, din toamnă, sportiva a făcut primii pași de una singură în business, lansând brandul ‘Sugarpova’, pe care îl deține în întregime, prima ei experiență de antreprenoriat. Câteva luni mai târziu, Sugarpova este deja gata să devină profitabil. Investiția a fost de 500.000 de dolari, iar vânzările au depășit 250.000 de pungi în primele trei luni, estimările fiind de un milion de pungi în momentul în care distribuția va fi pusă la punct și în piețe precum UK, Australia, Japonia, Canada, India, China și Rusia.

Cum produsul a fost poziționat premium, prețul unei pungi este foarte mare: 5,99 dolari – cam de 5-6 ori mai mult decât concurența. Practic, după primul an, profitul va fi cel puțin dublu.

Succesul a surprins-o până și pe rusoaică: “Nu avem un buget de marketing prea mare, așa că e surprinzător cât de mare e gradul de awareness pe care l-a căpătat produsul”, spune ea, recunoscând că a avut ceva emoții înainte de lansarea de anul trecut, petrecută la New York, chiar înainte de US Open. “Mi-aduc aminte că, în preziua lansării, mi-am zis: Poate că nu e totuși o idee prea bună, poate că trebuia să începem la un nivel mai mic”. “Un nivel mai mic” nu e însă un concept potrivit cu filosofia de viață a Sharapovei, focusată pe mult mai răsunătorul “Think Big”. Iar succesul bomboanelor nu a venit chiar așa, din senin, și doar pentru că Maria și-a împrumutat – eh, parțial – numele și imaginea, asta mi se pare mai important de notat. Jeff Rubin, consultantul jucătoarei și cel care s-a ocupat de partea tehnică a întregii creații, spune că Sharapova a dat dovadă de foarte multă implicare în acest proiect.

Elocvent este un episod de anul trecut, în care rusoaica s-a înființat într-o fabrică pentru testele finale de calitate, la nici 24 de ore după ce câștigase Roland Garros-ul. Dată fiind importanța acelei victorii pentru cariera ei, te-ai fi așteptat ca Maria să sărbătorească, sau cel puțin să își acorde o pauză drept premiu. Ea a preferat însă să meargă personal în fabrică pentru a se asigura că totul e în regulă. Fără investiții de marketing, afacerea s-a dezvoltat în bună măsură grație reputației jucătoarei. “Peste tot pe unde se duce, lumea o întreabă despre Sugarpova. În plus, o ajută și puterea social media, cele 9 milioane de fani pe care îi are pe Facebook, de exemplu”, spune Max Eisenbud, agentul jucătoarei la IMG.

O specialistă pe piața de dulciuri, Marcia Mogelonsky, explică și ea reușita produsului: “Maria are o nișă interesantă doar pentru ea: nu există un segment premium pentru acest tip de bomboane. În plus, Maria se face foarte ușor plăcută, vorbește frumos, e atractivă. Asta o ajută. Singura problemă este menținerea interesului. Dacă bomboanele sunt bune, dacă prind la public și dincolo de curiozitatea de început, dacă ea va reuși să se țină de treabă mai mult de primul an, atunci totul va fi bine”. Maria a lansat Sugarpova și în Australia, cu câteva zile înainte de startul Australian Open. “Mi-am dorit întotdeauna să am ceva numai al meu”, spune Sharapova pentru Bloomberg, aducându-și aminte că, în copilărie, cerea mereu acadele și bomboane după antrenamente. Rusoaica nu se va opri aici: după ce și-a făcut încălzirea cu bomboanele, mai are planuri în modă sau în cosmetică.


Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi