The kids are all right. Tsitsipas și Zverev îi înving pe Djokovic și Federer într-un dublu șoc în care putem fi tentați să găsim semnificații

Treizecizero | 12 octombrie 2019

După grozavele victorii ale lui Tsitsipas și Zverev contra lui Djokovic și Federer, tinerii au pus mâna în întregime pe semifinalele de la Shanghai. Mastersul din China va avea un nou campion după ani de dominație Big Four. E pentru prima dată în ultimii douăzeci de ani când cei patru semifinaliști ai unui Masters au toți sub 24 de ani. După câțiva ani în care tenisul masculin a fost doar despre variațiuni de Federer-Nadal-Djokovic, aproape lipsiți de orice opoziție din partea plutonului, pentru 2020 ne apropiem de un punct de cotitură în care diferențele încep să mai scadă.

Big 3 au mai pierdut meciuri și vor mai pierde. Mai rar să piardă doi în aceeași zi, în special în niște condiții unde, de regulă, se simt ca la ei acasă. Iar când aceste înfrângeri se petrec în fața unor jucători considerați a fi poate cele mai plauzibile fețe ale noului val, e aproape inevitabil să nu ne gândim că, poate-poate, Noul Val, Next Gen sau cum vrem să-i mai spunem, a sosit, în cele din urmă, și e gata să preia ștafeta.

La urma urmelor, au trecut 12 ani de când un Masters a avut patru semifinaliști atât de tineri. Se întâmpla la Indian Wells 2007, unde semifinalele erau Djokovic (19 ani) – Murray (19 ani) și Roddick (24) – Nadal (20). De asemenea, au trecut 20 de ani de când toți semifinaliștii unui turneu Masters au sub 24 de ani. Acum, la Shanghai, vom avea Medvedev – Tsitsipas și Zverev – Berrettini.

Într-o zi începută – cum altfel – cu încă o victorie a inepuizabilului Daniil Medvedev, care a găsit și ac de cojocul neliniștitului Fabio Fognini, am trecut la Djokovic – Tsitsipas, primul șoc al zilei. Puțini îi dădeau șanse să se întâmple: de când a venit în Asia, Djokovic le-a apărut multora unplayable, dar adevărul e că n-a avut niciun adversar atât de puternic precum cel de azi. Asta, totuși, nu părea că va fi un factor: din 15 turnee în China, Djokovic nu mai pierduse niciodată înainte de semifinale, și era bine poziționat, după câștigarea primului set cu 6-3, să păstreze intact acest record. Când Djokovic a luat primul set în meciurile jucate de-a lungul carierei pe pământ chinez, bilanțul său era de 60-1.

Tsitsipas a avut alte planuri. Totul a început cu serva, la care Djokovic n-avea să mai găsească răspuns până la sfârșitul meciului. Serviciul e un bun indicator despre cât de bun poate deveni grecul peste timp. Stefanos a câștigat 83 la sută pe primul serviciu, în condițiile în care l-a pus în teren 73 la sută din cazuri. La adăpostul acestei arme, Tsitsipas a început să domine cu forehandul și să nu-i mai dea timp sârbului să-și pună în acțiune formidabilul lui contraatac. „Și-a susținut serviciul foarte bun cu lovituri foarte bune și agresive în raliuri. Nu l-am făcut să se apere suficient. I-am oferit timp să dicteze din spatele terenului și a meritat victoria”, a observat Djokovic, care se vede acum într-o situație ceva mai complicată în misiunea lui de a încheia încă un sezon pe primul loc. Nadal urmează să revină pe locul 1 pe 4 noiembrie, indiferent ce rezultate vor fi la Mastersul de la Paris. Asta înseamnă că locul 1 va fi decis la Turneul Campionilor de la Londra.

„E probabil cel mai bun comeback pe care l-am reușit vreodată. M-am simțit în zonă în ultimele două seturi”, a spus Tsitsipas, care a încheiat meciul cu un smash, pentru 3-6, 7-5, 6-3. „Nu m-am gândit prea mult la ce-o să se întâmple, am mers pas cu pas. Și s-a întâmplat. I-am făcut un break. Am câștigat setul. Am rămas acolo, i-am făcut alt break, am câștigat. Cred că asta m-a ajutat”.

Tenisul. Un sport atât de greu, explicat atât de simplu.

„Novak e un jucător foarte diferit de mai toți jucătorii pe care i-am întâlnit anul acesta. E un jucător foarte mental, aș zice. Victoria cu Novak e un boost, mă ajută, mă face să mă simt bine cu jocul meu”.

Bonusul pentru Stefanos e calificarea în premieră la Turneul Campionilor, el devenind al șaselea calificat, după Djokovic, Nadal, Federer, Medvedev și Thiem. E un premiu meritat fără îndoială de grec, care anul acesta a reușit victorii la toți campionii din Big 3. Nu doar că i-a învins, ci i-a învins pe fiecare în condiții foarte avantajoase acestora: pe Federer, la Australian Open, unde era campion en-titre și e Slamul poate cel mai eficient al lui Federer; pe Nadal, chiar în Spania, pe zgura de la Madrid, iar pe Djokovic, în China, unde ascendentul acestuia e bine știut.

Remarcabil, de asemenea, și traseul pe care îl construiește Tsitsipas în acest turneu remarcabil de puternic. Ca să ajungă în semifinale a bifat trei victorii cu însemnătate sporită pentru el; pe lângă cea cu Djokovic, i-a mai învins pe doi jucători colegi de generație – Auger-Aliassime și Hurkacz, cu primul având mari probleme de matchup. Asta, în condițiile în care a venit la Shanghai direct după finala jucată la Beijing.

Ca să continue acest traseu, va trebui să rezolve altă mare problemă pentru el: cu Daniil Medvedev, metronomul momentului, are un bilanț de 0-4.

*

Dacă duelul dintre Tsitsipas și Djokovic a oferit calitate și imprevizibil, cel dintre Zverev și Federer a plusat printr-o dramă formidabilă. Ca și Nole, de a cărui înfrângere era, poate, așteptat să profite, Federer nu stă deloc la Shanghai (5-0 în sferturi), turneu unde condițiile mai rapide de joc îi vin ca o mănușă. În înfrângerea cu Sascha (6-3, 6-7, 6-3) Federer s-a izbit însă ca de un zid (tot) de un serviciu imparabil. Dar și, foarte plauzibil, de efectele propriului coaching. Luna trecută, la Laver Cup, imaginile cu el (și Rafa) dându-i indicații prețioase lui Zverev au făcut turul internetului. „Poți să-ți relansezi anul de aici”, era ideea. Iar Sascha a ascultat. Post Laver Cup, mindsetul lui s-a schimbat dramatic, iar rezultatele se văd și pe teren.

Dacă separăm un pic drama de la jumătatea meciului, deznodământul lui nu e câtuși de puțin în dubiu. Zverev a fost mai bun, mai agresiv și mai constant, iar până la urmă a răspuns și uneia dintre cele mai grele provocări din tenis: să închizi un meci cu un super campion rănit în orgoliu, care, deși șchioapătă și e în bătaia puștii, te poate mușca letal în orice clipă de neatenție.

Dar drama… Ce dramă! Condus cu 6-3, 6-5 și 40-0 după un alt game neglijent pe serviciul său, Federer a izbucnit de nicăieri, jucând cinci puncte incredibile unul după altul, pentru a forța tiebreak-ul. Spre lauda lui, Zverev n-a căzut câtuși de puțin după această răbufnire spectaculoasă a elvețianului, continuând să facă puncte curajoase (passingul de la 6-6 din tiebreak, hello?) și să-și aștepte șansa. N-a căzut nici când, după o altă suită de puncte-popcorn și alte două mingi de meci salvate savant de Federer, acesta a împins meciul în decisiv.

Poate efortul mental necesitat de acest push genial l-a secătuit pe Federer. Sau poate presiunea exercitată de serviciul lui Zverev l-a făcut să se simtă mai apăsat pe propriul serviciu. Cert e că un alt game neglijent la 0-1 în decisiv avea să spargă definitiv colacul de salvare de care se agățase elvețianul. Curând, el s-a văzut pe marginea prăpastiei, având de salvat două mingi de break, consecință (și) a unui punct de penalizare, momentul picant al meciului. Consumat de propriile greșeli, Federer a trimis aproape în joacă o minge în tribună, după ce făcuse același gest, dar cu mai multă forță, ceva mai devreme. Deși pare drastică și rară, decizia arbitrului a fost acoperită de regulament. Federer a răspuns salvând mingile de dublu break din nou cu un tenis formidabil, reacționând la una dintre ele – un smash din preajma fileului – precum baschetbaliștii din NBA care încearcă să-și intimideze adversarii peste care înscriu.

Momentul a fost o injecție de adrenalină care l-a readus din nou în meci pe Fed, doar că din aceste două forcinguri uriașe, de asemenea costisitoare emoțional, nu putea aduna de o victorie. Mai calm și mai constant, Zverev a făcut ce l-a învățat Federer la Laver Cup. N-a mai fost negativ și n-a mai scăpat hățurile. În ciuda eforturilor lui Federer, germanul și-a deschis cu serviciul drumul către victorie. A izbucnit doar când a reușit-o: „It’s my f***ing time now!”, a strigat el.

Încă iritat după meci, Federer a spus însă pentru presa elvețiană că nu arbitrul l-a costat victoria, ci că Zverev a meritat-o cu prisosință. „A fost mereu cu un pas în față”, a spus elvețianul despre Sascha, care conduce acum cu 4-3 în head-to-head, și-l va întâlni pe Matteo Berrettini (7-6, 6-4 cu campionul de la Beijing, Dominic Thiem) în semifinale. Învingătorul va face un pas mare de tot către calificarea la Londra.

Sunt aceste două rezultate semnificative pentru viitorul tenisului masculin? Și da, și nu. Și Djokovic, și Federer vor continua să câștige meciuri și titluri, vor rămâne prin preajmă suficient de mult timp (ca fapt divers, Federer chiar a anunțat că a semnat un contract pe cinci ani pentru un demonstrativ anual în China). Niciunul dintre ei nu se va da la o parte din calea tinerilor, doar pentru că au pierdut azi – Londra și, mai apoi, Australian Open vor fi primele lor terenuri de vânătoare. Însă e la fel de clar că pașii făcuți de Tsitsipas și Zverev, ca și de alți jucători importanți din noul val, în frunte cu Medvedev – sunt tot mai credibili. Dincolo de victorii, azi a impresionat calitatea pe care ambii au atins-o. Durerile creșterii nu s-au terminat pentru niciunul, dar un breakthrough autentic e doar o chestiune de timp. Și da, timpul le pune pe toate în ordine. Până la urmă, tot ce se întâmplă e perfect normal: un val nou care crește organic, jucători de calitate, de 21, 22 și 23 de ani, tot mai pregătiți să se lupte cu veterani de 32, 33 sau 38 de ani.

După câțiva ani în care tenisul masculin a fost doar despre variațiuni de Federer-Nadal-Djokovic, pentru 2020 ne apropiem de un punct de cotitură în care diferențele încep să mai scadă. Și ne apropiem de un an în care, la fel ca și în tenisul feminin, oportunitățile, bătăliile și momentele simbolice vor fi peste măsură de captivante. Cum spune noul slogan al AO, Be Open To Anything.

Ah, iar peste toate, tot ce contează e că a fost o zi glorioasă de tenis.

https://twitter.com/TennisTV/status/1182692584814235648?s=20
https://twitter.com/doublefault28/status/1182581614003523584?s=20
https://twitter.com/atptour/status/1182627946210746369?s=20
https://twitter.com/TennisTV/status/1182628407345070081?s=20
https://twitter.com/doublefault28/status/1182638518574768128?s=20
https://twitter.com/atptour/status/1182639350993039361?s=20
https://twitter.com/rogerfederer/status/1182683183088881664?s=20
https://twitter.com/atptour/status/1182583542997573633?s=20
https://twitter.com/atptour/status/1182671658852798464?s=20
https://twitter.com/TennisTV/status/1182577176631218176?s=20

Best Seller în 30-0 Shop!

Chill e cuvântul anului. Iar titlul Simonei de la Wimbledon e performanța anului. Noul tricou 30-0 salută starea de spirit a Simonei 😉

Comandă Chill Year din Shop-ul 30-0! Disponibil în trei variante de culori.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi