Thanks, mate! Lleyton Hewitt spune adio tenisului după 18 ani de carieră

Camelia Butuligă | 21 ianuarie 2016

La 34 de ani și a douăzecea participare la Australian Open, Lleyton Hewitt spune adio tenisului, învins de David Ferrer cu 6-2 6-4 6-4. În cei 18 ani de carieră, Hewitt a câștigat de două ori Cupa Davis, două titluri de Grand Slam la Wimbledon și US Open, a jucat alte două finale și a deținut prima poziție în clasament timp de 80 de săptămâni.

Darren Cahill, care l-a antrenat pe Lleyton Hewitt în anii săi de glorie spunea despre fostul său elev că a avut o carieră de succes în ciuda faptului că aproape nimeni nu a crezut în el. La 1,78 m și 61 de kilograme, Hewitt nu era văzut ca o mare amenințare pentru adversarii săi. Cu toate acestea, a devenit numărul 1 la 20 de ani (cel mai tânăr din istoria ATP), a câștigat un Wimbledon și un US Open (în finală l-a dominat pe Pete Sampras cu 7-6(4), 6-1, 6-1) și a câștigat șapte din primele nouă meciuri pe care le-a jucat contra lui Federer. Ce îi lipsea la capitolul gabarit și forță suplinea prin agilitate, tactică și spirit de luptă.
 
Multi spun că Hewitt a fost un jucător supraevaluat și a profitat de perioada de tranziție dintre era Sampras și era Federer. Darren Cahill are altă părere: ”Campionii dinaintea lui aveau puncte forte și puncte slabe. Lleyton a fost primul care a avea un joc omogen, fără zone vulnerabile.” Federer juca în acea perioadă un tenis de atac, cu urcări dese la fileu, iar Hewitt adora să-l paseze. Federer și-a dat seama că trebuie să-și schimbe jocul dacă vrea să câștige contra lui. ”M-a învins de multe ori la începuturi. Lleyton m-a obligat să găsesc soluții și să evoluez”, spunea Federer. Cahill: ”Lleyton este motivul pentru care Federer este azi jucătorul pe care îl știm. Roger și-a dat seama că dacă noul său joc îl poate învinge pe Hewitt, poate învinge și restul jucătorilor.” Hewitt este cauza ”erei Federer.”

Tom Perrotta observa că până la Hewitt, jucătorii de tenis se împărțeau destul de clar în jucători ofensivi și defensivi. El a fost primul care a jucat ofensiv din poziții defensive, inaugurând o nouă filozofie care este astăzi folosită de cei mai de succes jucători din circuit: Djokovic, Murray, Federer. Lleyton Hewitt este precursorul jocului hibrid care are atâta succes azi.

Precursor, catalizator, inovator, contribuția lui Hewitt la tenis poate fi văzută mai clar abia acum, când ne uităm în urmă. La vremea lui însă, Lleyton nu a fost tot timpul ușor de iubit, nici chiar de către compatrioții săi care în această seară i-au spus adio cu lacrimi în ochi. Competitivitatea sa dusă la extrem, stilul foarte combativ și abraziv pe teren, dar și în afara lui, i-au adus o multime de critici și dușmani. Chiar și Federer spunea că e mult mai ușor să-l placi pe Lleyton acum, când anii l-au mai potolit. La începuturile carierei sale, c'monurile răcnite și pumnii strânși cu privirea fixă nu prea erau întâlnite pe terenurile de tenis. Acum, salutul ”cobra” și figura denumită ”the lawnmower” au devenit legendare. Australian Open a numit chiar una dintre zilele turneului „The C'mon Day”. Se dovedește că Hewitt a fost un inovator și în privința încurajărilor și comportamentului pe teren. Cine ar fi crezut?

 

Ce alt jucător ar fi fost mai potrivit pentru a juca cu el ultimul meci decât David Ferrer, care îi seamănă în multe privințe? De statură mică, luptător și tenace, fără arme evidente dar și fără slăbiciuni evidente, David a spus la interviul de după meci: ”Lleyton este oglinda mea, este un idol. Este singurul jucător de tenis al cărui tricou semnat îl am acasă.”
 
Trecerea timpului i-a mai potolit temperamentul vulcanic, iar stilul său de joc i-a provocat numeroase accidentări. Lleyton însă nici n-a vrut să audă de retragere. A jucat mai departe, chiar și după operații serioase: are două făcute la șold, iar osul degetului mare de la piciorul stâng este fixat în șuruburi. Chiar dacă în ultimii ani declinul fizic era evident, dorința și competitivitatea care l-au făcut celebru au rămas intacte. Condus cu două seturi și un break de Ferrer, Hewitt a reușit să-și ia breakul înapoi în uralele publicului, peste care s-a auzit clasicul ”C'moooon! Fight!”
 
Australia a spus la revedere în această seară ultimului și celui mai improbabil dintr-un șir lung de mari campioni, Lleyton Hewitt. Thanks, mate!

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi