Tenisul s-a întors! Abu Dhabi a început, Brisbane, Doha, Hopman Cup, Auckland și, mai ales, Shenzhen sunt gata de start

Adrian Țoca | 1 ianuarie 2015

Turneul demonstrativ de la Abu Dhabi precede startul oficial al sezonului. De luni încep primele cinci turnee oficiale, plus Hopman Cup.

Gata cu recapitulările și cu filmele de pe YouTube cu care umplem golul competițional de peste iarnă. Gata cu preview-urile care pot oscila atât de ușor între inspirație și erori pe linie. Tenisul lui 2015, tenisul pe bune, e aici, gata să ne captiveze cu noi povești, cu noi rivalități și noi emoții. Emoția unui nou început face din prima săptămână a sezonului una dintre cele mai interesante ale anului, context în care turnee altminteri mici obțin o atenție mult peste cea atrasă în mod normal de turnee similare ca și categorie. Și participarea e pe măsură: toate numele importante din cele două circuite sunt prezente pe tablourile turneelor care încep de luni.

În mod tradițional foarte încărcat, startul sezonului de tenis mai are un avantaj, motiv pentru care primește, de regulă, o expunere suplimentară din partea mass-media nespecializate sau o atenție mărită din partea privitorilor de ocazie: se suprapune cu pauza competițională în multe alte sporturi și cu vacanța prelungită de sfârșit și de început de an. Farmecul meciurilor jucate de Anul Nou e greu de bătut.

Anul acesta, calendarul competițional s-a decalat cu câteva zile, astfel încât nu s-a mai repetat situația valabilă anii trecuți, când sfârșitul de an găsea primele turnee deja începute. Contextul le-a permis multor jucători, inclusiv cei români, să petreacă în mod nesperat un Crăciun alături de familie. De Revelion, toți s-au reîntors pe terenurile de antrenament, iar de 1 ianuarie s-a dat startul la Abu Dhabi, unul dintre turneele demonstrative care se bucură întotdeauna de nume sonore la start. De asemenea, se mai joacă un turneu neoficial în Thailanda, la Hua Hin, cu Berdych, Ferrer, Raonic, Fognini, Gasquet și Isner la start, într-un sistem de desfășurare identic cu Abu Dhabi. Ferrer a trecut de Gasquet, apoi a pierdut semifinala cu Berdych, în vreme ce Fognini l-a învins pe Isner, apoi a pierdut cu Raonic. Astfel, finala mică e între Ferrer și Fognini, iar finala mare, între Berdych și Raonic.

Abu Dhabi

Mubadala World Championships, turneul demonstrativ disputat an de an la Abu Dhabi, îi aduce pe teren pe liderul mondial Novak Djokovic, numărul 3 Rafa Nadal, numărul 4 Stan Wawrinka, plus Andy Murray, Feliciano Lopez și Nico Almagro. Ultimii doi i-au înlocuit pe francezii Tsonga și Monfils, accidentați. Andy Murray l-a învins în primul sfert pe Lopez în trei seturi și va juca mâine cu Rafa Nadal, la primul său meci după operația de apendicită. Wawrinka a trecut confortabil de Almagro și îl va revedea, pe 2 ianuarie, pe Novak Djokovic.

Brisbane, Auckland, Doha, Chennai, Hopman Cup

Programul primei săptămâni e foarte aglomerat. De luni se joacă în șase locații diferite, iar în aceste zile se dispută calificările.

Brisbane e, ca și anul trecut, la înălțime, atât pe tabloul masculin, cât și pe cel feminin. În frunte cu Roger Federer, care ar putea obține săptămâna viitoare victoria cu numărul 1.000 a carierei, tabloul ATP îi mai aduce la start pe trei dintre jucătorii așteptați anul acesta să dea o replică puternică Big Four: Kei Nishikori, Grigor Dimitrov, Milos Raonic. La fete, Maria Sharapova, Ana Ivanovic domină lista, plus Muguruza, Petkovic, Kerber, Jankovic sau Cibulkova, dar Serena Williams, campioana de anul trecut, lipsește, fiind prezentă anul acesta la Hopman Cup, tradiționalul turneu pe echipe.

Organizat la Perth, turneul aduce la start Canada (Bouchard/Raonic), Cehia (Safarova/Pavlasek), Italia (Pennetta/Fognini), SUA (Serena/Isner) în Grupa A și Marea Britanie (Watson/Murray), Australia (Dellacqua/Ebden), Franța (Cornet/Paire) și Polonia (A. Radwanska / Janowicz), în Grupa B.

Turneul feminin de la Auckland o are pe Caroline Wozniacki favorită 1, însoțită pe entry-list de Errani, Venus Williams, Kuznetsova sau Sloane Stephens, care-și face revenirea după accidentare. La Chennai, campionul en-titre Stan Wawrinka va încerca al treilea titlu în India în ultimii patru ani, într-un entry list abordabil, cu Feliciano Lopez sau David Goffin printre contracandidații cei mai puternici.

Am lăsat la urmă Doha, o destinație obișnuită pentru primii clasați din ATP. În anii trecuți, cuplul Federer – Nadal era de găsit aici, dar în ultimii doi ani elvețianul a dat Qatar-ul pe mai căldurosul Brisbane. În schimb, Rafa va fi însoțit anul acesta de Novak Djokovic. E o schimbare interesantă pentru sârb, evident influențată de rezultatul său de anul trecut de la Australian Open. Nole a decis că are nevoie de un turneu oficial înainte de Melbourne, așa că a ales să vină la Doha. Pentru Nadal va fi primul turneu oficial de la Basel încoace și prima tentativă de a ajunge în semifinalele unui turneu de la Roland Garros. O potențială reluare a rivalității celor doi printr-o finală la Doha ar fi un start mai mult decât promițător pentru 2015. 

Shenzhen

Evident, discutăm separat despre Shenzhen, acolo unde Simona Halep a ales să-și facă debutul în sezonul 2015, un an pe care îl începe de pe locul 3 în lume și în care, dincolo de orice calcule și discuții, este așteptată să se confirme drept una dintre pretendentele la locul 1 în lume și la, în principiu, orice titlu important.

Simona este cap de serie 1 la un turneu pe care Na Li l-a câștigat anul trecut și, în lipsa chinezoaicei, retrasă din activitate în toamnă, Halep este principala atracție pentru Shenzhen. Este însoțită aici de amica și rivala ei din Top 10, Petra Kvitova, pe care ar putea-o întâlni, dacă se respectă calculele hârtiei, într-o primă finală de top.

La turneul International din China, dotat cu premii în valoare de 500.000 de dolari, e prezent un mic regiment de românce. Pe lângă Simona, le vom regăsi la start pe Irina Begu, Monica Niculescu și Alexandra Dulgheru. Ar fi fost prezentă și Sorana Cîrstea, dar aceasta s-a retras, din cauza acelorași probleme mai vechi la umăr.

Ce altceva e de notat: Delpo are în continuare probleme. Rafa vrea longevitate. Troicki vrea în Top 10

    • Din păcate pentru el, Juan Martin Del Potro trebuie să mai aștepte pentru revenirea pe teren, iar dubiile în ce privește o revenire la capacitate întreagă a argentinianului continuă să se adune. Delpo ar fi trebuit să joace la Brisbane, dar s-a retras deja, acuzând dureri la aceeași încheietură stângă care l-a scos din circuit pentru aproape tot anul 2014. Sydney, turneul săptămânii a doua a sezonului, este de asemenea în dubiu, la fel ca și prezența la Australian Open.
    • Marin Cilic este o altă absență notabilă pentru începutul sezonului. Campionul en-titre de la US Open are dureri recurente la umărul drept, care l-au afectat și la Turneul Campionilor în noiembrie, și s-a retras și el de la Brisbane, fiind de asemenea în pericol să rateze primul Slam al anului. Nick Kyrgios s-a retras și el de la Hopman Cup, accidentat la spate.
    • După ce s-a apropiat de Top 100 în patru luni de la revenirea în circuit, Viktor Troicki spune că obiectivul său pentru 2015 este Top 10. Cea mai bună clasare a carierei jucătorului sârb, suspendat un an pentru refuzul de a se supune unui test anti-doping, a fost locul 12, iar acum e pe 101. Troicki joacă în calificări la Brisbane, dar va intra direct pe tablou la AO.
    • Andy Murray este noua imagine a Under Armour, cu care a semnat un contract pe patru ani, în valoare de aproximativ 25 milioane de dolari. Precedentele două contracte importante ale lui Murray cu producători de echipament sportiv au fost cu Fred Perry și Adidas.

      Tot la capitolul echipamente: Feliciano Lopez și Monica Puig au semnat cu Ellesse.

    • Înapoi la Rafa Nadal. Înainte de revenirea în circuit după un alt sezon cu probleme medicale, spaniolul spune că locul 1 nu mai este un obiectiv important pentru el. În schimb, ceea ce își dorește cu precădere acum este să aibă o carieră cât mai lungă. “Dacă voi ajunge pe 1 pentru că voi avea rezultate foarte bune, va fi grozav. Dar nu va mai fi un obiectiv pentru mine, nu voi mai alerga după locul 1, îmi voi respecta programul de turnee. Obiectivul meu este să joc cât mai mult și nu vreau să îmi risc cariera pentru a alerga după locul 1”.

      Deși nu a intrat în detalii specifice, declarația lui Rafa implică posibilitatea ca acesta să joace mai puține turnee per sezon începând cu acest an, eventual să sară peste anumite segmente încărcate ale calendarului. În 2012, când spaniolul a ratat, de asemenea, șapte luni de tenis, s-a speculat intens posibilitatea ca Nadal să prefere varianta “part-time”, adică să joace predominant turneele pe zgură și doar selectiv pe alte suprafețe.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi