Tenisul masculin are un nou campion de Masters: Karen Khachanov îl oprește pe Djokovic la Paris!

Radu Marina | 4 noiembrie 2018

Karen Khachanov a câștigat primul titlu de Masters al carierei, după ce l-a învins în finala de la Paris pe noul lider mondial începând de luni, Novak Djokovic. Khachanov urcă pe locul 11 în clasament și va deveni, astfel, a doua rezervă la ATP Finals, luându-i locul lui Borna Coric

Karen s-a impus cu 7-5, 6-4, devenind astfel primul rus de la Nikolay Davydenko încoace (Shanghai 2009) câștigător de Masters. Și a făcut-o în stil: a învins patru jucători de Top 10 în această săptămână: Isner, Zverev, Thiem și, acum, Djokovic.

Novak, care a părut să resimtă efectele meciului-maraton de ieri cu Federer, își vede astfel oprită la 22 seria de victorii consecutive. Lupta sa cu Rafa Nadal pentru locul 1 la final de an se va decide la Londra, la Turneul Campionilor; sârbul are un avans de 565 de puncte.

*

După Jack Sock anul trecut, Mastersul de la Paris are încă un campion greu de anticipat la începutul săptămânii trecute. Trendul campionilor neașteptați – reprezentat în alți ani de campioni precum David Ferrer (2012), Robin Soderling (2010), Jo-Wilfried Tsonga (2008) sau Tomas Berdych (2005) – este continuat, înceapand de astăzi, de rusul Karen Khachanov, care s-a impus, 7-5, 6-4 în fața lui Novak Djokovic, cel mai în formă jucător al momentului și noul lider mondial începând de luni.

Khachanov nu doar că rămâne neînvins în finalele ATP (4-0), ci și devine primul jucător rus care câștigă un titlu Masters din 2009 încoace (Nikolay Davydenko, Shanghai). Rușii au tradiție bună la Bercy. Același Davydenko a câștigat și aici în 2006, în vreme ce Marat Safin a luat titlul de trei ori, în 2000, 2002 și 2004.

Performanța lui Karen e foarte mare ca impact asupra carierei lui, impresionantă ca parcurs în acest turneu, dar deloc întâmplătoare. Vorba clișeului, cine ar fi crezut, la începutul turneului, că rusul va învinge consecutiv patru jucători din top 10 (John Isner, Sascha Zverev, Dominic Thiem, Novak Djokovic), că îi va opri seria de 22 de meciuri câștigate lui Djokovic și va pleca acasă cu cel mai important titlu al carierei?

Desigur, dintre acestea, surpriza cea mare rămâne victoria contra lui Djokovic. Care, deși răcit și fără prea multe resurse rămase după meciul cu Federer, și-a jucat șansa până la ultima minge în fața unui jucător excelent, care s-a ridicat la înălțimea momentului. De altfel, mai notabilă decât victoria în sine a fost prestația rusului: pentru un jucător aflat la prima experiență de acest gen și având în față un adversar deloc comod, atât ca joc cât și prin prisma contextului (jucătorul momentului, noul lider mondial, serie impresionantă de meciuri câștigate), Khachanov a reacționat formidabil.

Începutul grăbit de meci al lui Djokovic, care a făcut devreme break-ul și s-a dus la 3-1 și 30-0 nu l-a speriat pe rus. Ba din contră, avansul luat de sârb l-a mai calmat, brațul a devenit mai relaxat, mintea mai limpede și, în felul acesta, a putut să aducă în finală cea mai bună versiune a sa. De la început a devenit clar că sârbul nu e dispus la un meci de uzură de data asta. Nu avea nici starea și nici resursele pentru a intra într-o astfel de luptă; voia un meci scurt, fără bătăi de cap, de aici și reacția lui în momentul în care a obținut primul break, crezând că îi va fi suficient pentru primul set.

De aceea, în momentul în care s-a trezit egalat, condus și fără să poată să mai facă răni nici cu returul, nici cu reverul, au apărut panica, alegerile neinspirate și erorile neforțate. De la momentul egalării în primul set și până la finalul meciului, nivelul lui Djokovic a oscilat, nu și-a putut găsi un ritm al său și nu s-a regăsit, drept dovadă acele încercări complet ratate de a face serviciu-voleu în setul doi. Meritul pentru asta îl are Khachanov, care a început să răspundă la toate întrebările puse de Djokovic, și a închis din start orice tentativă a sârbului de a prelua inițiativa, sau de a specula vreun moment-cheie al meciului. Astfel de momente au fost la 4-5, 0-30 pe serva rusului în primul set sau la 4-2 în setul doi, când Novak a salvat trei mingi de dublu break, dar n-a putut transforma momentul într-unul psihologic.

Aceasta este, de altfel, și povestea finalei: în aproape fiecare moment Khchanov a fost jucătorul mai inspirat, mai pregătit și cu un pas în fața sârbului, gata să-i oprească orice încercare de a reintra în meci.

Că rusul e un jucător atletic, masiv și foarte puternic știam. Ceea ce a nu prea știam e că vede foarte bine jocul și are viziune, aspecte care, spre exemplu, lipsesc la mulți din colegii săi de generație sau chiar la jucători care au aceleași date fizice. Khachanov e un jucător care, dincolo de forță pură, anticipează, se folosește de tot terenul pentru a-și pune în valoare loviturile, improvizează dacă e nevoie, ajustează când e cazul – vezi punctul reușit la 5-5 și minge de break în primul set.

Spuneam mai sus că această performanță a rusului nu-i tocmai întâmplătoare. Înainte de acest titlu, dar și înaintea titlului câștigat recent la Moscova, Khachanov a avut alte câteva evoluții grozave, chiar dacă soldate cu niște înfrângeri grele și la limită: excelentul meci cu Rafa Nadal la US Open (patru seturi cu prelungiri), apoi, cel cu Wawrinka, la Sankt Petersburg (două tiebreak-uri pierdute), cel cu Tsitsipas la Shanghai (două seturi cu prelungiri, după mingi de set ratate).

Din nou, meritul cel mai mare tot lui îi revine, pentru că a reușit să extragă din aceste înfrângeri exact ceea ce trebuie pentru a progresa; ceva ce nu mulți jucători pot face ușor. Tenisul era acolo, loviturile erau și ele, dar lipsea ceva. Faptul că nu a lăsat acea perioadă să-l tragă în jos (lucru care se întâmplă adesea) și a căutat să găsească ceea ce îi lipsește e motivul pentru care, începând de azi, Karen este campion al unui turneu Masters.

https://twitter.com/TennisTV/status/1059111719610527744

https://twitter.com/TennisTV/status/1059105446399787008

https://twitter.com/TennisTV/status/1059117863934586882

 

***

Bunătăți din Shop-ul 30-0 despre care tu și prietenii tăi ar trebui să știți:

1. Pachetul One e reeditat: după ce tricourile Onederful au fost sold-out, pachetul One, dedicat Simonei, revine și e compus acum din tricoul Onederful Tricolor și ediția a doua a albumului foto Simona de Păstrat. Cum Simona va încheia un nou sezon pe locul 1 în lume, iată un cadou perfect pentru fanii ei: c combinație de două produse populare, la un preț mult mai avantajos.

 

2. Tricoul „N-o să”. Considerat de mulți dintre voi (și de noi :D) drept cel mai bun tricou făcut de 30-0. „N-o să” vorbește pentru sine. Prinde o mărime aici, cât încă mai găsești!

 

3. Neînvinșii. Cartea colegei Andreea Giuclea e o colecție grozavă de povești motivaționale a unora dintre cei mai buni sportivi români. Merită să le ducem aceste povești mai departe, fie și ca o formă de inspirație pentru viitorii campioni, de care sportul românesc are atâta nevoie.

4. „Povestea Primului Slam”. Unii dintre voi i-ați zis „carte”, alții, „revistă”. Dar cei mai mulți ați descris-o drept o publicație la standardele cele mai înalte, așa cum găsim în străinătate, despre campionii altora. Ei bine, avem și noi campionii noștri world-class. Simona Halep și titlul ei câștigat la Roland Garros sunt în centrul acestei colecții de articole, reportaje, interviuri și texte de opinie, colecție pe care n-o mai găsiți nicăieri în altă parte.

5. Tricoul „Icecream”. Iubim cu toții tenisul de ne topim după el. Ce mod mai bun de a transmite asta decât printr-un tricou cu mesaj? Tennis to melt for – disponibil aici. 

6. Ești genul care preferă bundle-urile? Iată un super pachet, care cuprinde toate produsele de print scoase vreodată de 30-0, în cea mai avantajoasă ofertă cu putință: album foto + trei reviste, la un super preț promoțional, disponibil un timp limitat.

7. Îți plac stickerele 30-0? Acum sunt disponibile și în pack-uri de 7 sau de 10, la un preț mai bun.

Verifică aici toate produsele din Shop.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi