Team effort: România bifează a doua victorie consecutivă în Cupa Davis, se pregătește de un nou meci acasă, cu Slovacia

Adrian Țoca | 7 martie 2015

Următoarea apariție a echipei de Cupa Davis se va petrece în iulie, la Constanța, contra Slovaciei lui Klizan și Lacko

Team effort – au scris băieții pe post de explicație la o fotografie a bucuriei de grup, postată pe Instagram. E expresia care definește cea mai importantă trăsătură de caracter a acestei echipe de Cupa Davis a României: forța grupului. N-o fi cea mai talentată sau cea mai competentă dintre echipele pe care le-am avut la dispoziție de-a lungul timpului, dar în mod cert e unită și bine balansată. Cu Israelul, un meci al cărui rezultat, realist vorbind, n-a fost niciodată în dubiu, România a punctat cu fiecare jucător din lot, astfel că manșa s-a decis încă de la al treilea meci. Un total de un singur set pierdut, și acela la mare luptă, în cea mai remarcabilă dintre cele trei victorii, cea reușită de Marius Copil cu Dudi Sela.

Victoriile lui Ungur și Copil de la simplu, de vineri, au fost urmate de un succes logic al puternicei echipe de dublu Horia Tecău – Florin Mergea, a căror fiecare nouă apariție împreună stârnește, în egală măsură, atât nostalgiile, cât și speranța unui viitor în care cei doi să joace din nou împreună. Eventual la Rio 2016, un scenariu care, dacă ar fi pus în realitate, ar compensa toți anii în care cei doi nu au jucat împreună în circuit. Și ar face, în paranteză fie spus, ca turneul olimpic de tenis să cunoască un interes uriaș în România, cu cel puțin două propuneri concrete la medalii (Mergea/Tecău, Simona Halep).

De altfel, în jurul acestei echipe de dublu alcătuite din doi jucători care au șanse reale să meargă amândoi la Turneul Campionilor de anul acesta se leagă și calculele pentru următorul meci din Cupa Davis, cel cu Slovacia, în turul al doilea al Grupei 1 Euro-Africane, în complicatul sistem de desfășurare al Cupei Davis. Forma excelentă arătată de Horia și de Florin îi inspiră și pe ceilalți, le dă mai multă siguranță. Nu o dată, s-a plecat de la premisa că “avem mai mult ca sigur un punct la dublu”. Și deși astfel de afirmații trebuie probate pe teren, ele funcționează ca un boost de moral pentru jucătorii de simplu. Care vor avea viață grea cu Slovacia în iulie, al treilea meci consecutiv pe teren propriu pentru România, presupunând că Martin Klizan și Lukas Lacko vor forma echipa oaspeților. Contra Sloveniei, Lacko nu a fost folosit, numărul 2 fiind Norbert Gombos, locul 117 mondial, ceea ce înseamnă că slovacii au trei jucători mai bine clasați decât cel mai bine clasat dintre jucătorii noștri de simplu.

Cu toate astea, meciul se joacă, o victorie e posibilă, deoarece Cupa Davis are marele farmec de a șterge diferențe care pe hârtie par uriașe. Meciul va fi, probabil, pe zgură (Constanța fiind varianta vehiculată), suprafață care ar trebui să-l capaciteze din plin pe Adi Ungur, iar matchup-urile nu sunt tocmai imposibile pentru ai noștri. Deși a pierdut de patru ori cu Lacko, Ungur a împins fiecare meci în decisiv. Cu Klizan, Adrian este la egalitate în meciurile directe, 1-1. La rândul său, Copil este condus de Lacko cu 1-0 și este, de asemenea, la egalitate cu Klizan, 1-1.

Plecând de la premisa că suntem favoriți la dublu, alte două victorii din patru meciuri nu sunt deloc imposibile. Ar fi cea mai relevantă victorie în Cupa Davis în ultimii doi ani pentru România și ne-ar aduce la barajul pentru Grupa Mondială, în condițiile în care puțină lume s-ar fi așteptat la așa ceva nu cu mult timp în urmă. Dar, cel mai important, le-ar da un motiv în plus de inspirație puștilor care se uită acum la meciuri și speră că, în câțiva ani, vor fi ei cei care vor posta pe rețelele de socializare ale momentului fotografii de pe teren, însoțite de mesajul “Team Effort”.

Într-o perioadă în care plouă cu vești bune în tenisul românesc din toate direcțiile, cu fiecare jucător și jucătoare depășindu-și nivelul și ridicând ștacheta pentru ceilalți, echipa de Cupa Davis rămâne competitivă în grupa ei valorică și are datoria să încerce, la rându-i, să-și depășească nivelul. Pentru ea și mai ales pentru viitorul ei.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi