Țarina Simona: Victorie superbă și calificare în a cincea finală a anului!

Adrian Țoca | 19 octombrie 2013

Simona Halep a spulberat-o pe Anastasia Pavlyuchenkova, 6-2, 6-1 în semifinala de la Moscova și s-a calificat în cea de-a 5-a finală din acest sezon. Pentru trofeul cu același număr o va întâlni pe Sam Stosur. De luni, Simona va ocupa locul 14.

N-a mai fost nici urmă de suspans de astă dată: față de Tokyo, când a salvat mingi de meci înainte de a o învinge pe Pavlyuchenkova, Simona a făcut o adevărată demonstrație de forță, nedându-i absolut nicio șansă rusoaicei. Nu e întotdeauna simplu să joci cu o adversară din țara gazdă a turneului, pe terenul central, în fața unui public potrivnic, dar Simona și-a făcut singură viața ușoară, impunându-și termenii încă de la primele schimburi.

Simona a făcut break încă din primul game, ajutată și de două duble greșeli ale lui Pavs, apoi l-a consolidat cu siguranță, desprinzându-se repede la 4-0. Pe lângă propriile reușite tehnice, de acum deja obișnuite, e impresionant cum Simona a știut să oprească din fașă orice tentativă de reviriment a adversarei. Spre exemplu, în game-ul trei din primul set, Pavlyuchenkova a condus cu 40-0, setându-și spectaculos primele trei puncte, dar Simona a revenit, grație unor retururi inspirate și a unei perechi de lovituri câștigătoare. Break-ul a avut efect suficient cât să demoralizeze o jucătoare recunoscută oricum pentru moralul ei foarte fluctuant. În game-ul imediat următor, rusoaica a avut trei mingi de break, și din nou Simona a replicat cu lovituri direct câștigătoare, construindu-și superb punctele cu aceeași rețetă deja cunoscută: agresivitate controlată, unghiuri imposibile, plasament incredibil, instinct și anticipație, rație limitată de erori neforțate, mobilitate și joc de picioare foarte bun, execuții descurajante, la care Pavs n-a putut decât să ridice din umeri. Parcă mai mult ca oricând a impresionat lejeritatea cu care Simona a dezvoltat forță și viteză: unul dintre forehandurile ei a măsurat în jur de 124 de km/h.

Anastasia a legat, totuși, două game-uri, apropiindu-se la 2-4, și părea într-o poziție promițătoare și pentru un al treilea, dar încă o dată Simona și-a ridicat nivelul. A fost ca și cum de fiecare dată când Pavlyuchenkova încerca să închidă ușa, Simona își proptea piciorul în prag cu autoritate. O autoritate exprimată în micile detalii: în limbajul corpului, în dropshot-urile urmărite cu orice preț sau în asul servit de Simona la mingea de set pentru 6-2.

Manșa secundă s-a jucat în aceleași repere. Deznădăjduită, Pavs a intrat rapid în degringoladă, iar Simona a făcut ce-a vrut pe teren. „Face totul să pară atât de ușor!”, se minuna comentatorul britanic, nu înainte de a se corecta: „Nu e ușor, însă Halep lasă impresia că este”. Tot el a tras concluzia, spre finalul setului doi: „Exhibition stuff from Simona!”. Nici măcar timeout-ul medical cerut de rusoaică la 3-0 n-a scos-o din ritm, chit că Pavlyuchenkova a reușit să amâne un pic inevitabilul. Altă finală pentru Simona, și nu oricum: cu doar șapte game-uri cedate în cele cinci seturi jucate până acum la Moscova.

Cu această victorie, Simona ridică la 3-0 scorul meciurilor directe cu Pavlyuchenkova, ceea ce e bine de știut, pentru că am feelingul că ea și rusoaica se vor întâlni destul de des în următorii ani.

Calificarea în finală înseamnă că Halep mai saltă un loc în clasament, indiferent de rezultatul finalei. De luni, așadar, Simona va ocupa locul 14 în ierarhia WTA, cea mai bună clasare a carierei.

În finală, Simo o va întâlni pe Samantha Stosur, ceea ce se anunță, în mod cert, un test cu un nivel diferit de dificultate pentru Simona. Samantha traversează, la rându-i, un moment de grație, punctat de titlul de la Osaka de săptămâna trecută și de seria de nouă victorii consecutive reușite. Stosur a dominat la început întâlnirile cu Halep, câștigându-le pe primele trei, dar a pierdut-o pe cea mai recentă, 6-4, 4-6, 6-2 în turul 3 al turneului de la Cincinnati din această vară. În pofida căderii din clasament din acest an, Stosur rămâne o jucătoare cu pedigree, dar de un nivel pe care Simona a demonstrat, în atâtea ocazii, că-l poate atinge și depăși cu lejeritatea unei campioane de cursă lungă.

Simona are, așadar, mâine, șansa unei performanțe absolut halucinante: al cincilea titlu într-un sezon, din tot atâtea finale. Incredibil.

Și Florin Mergea e în finală! Prima a carierei

Ca și în alte ocazii din acest an, o finală nu vine niciodată singură pentru români. Pe lângă Simona, Florin Mergea va juca și el pentru un trofeu duminică. Olteanul s-a calificat în prima finală ATP a carierei la Viena, unde, alături de Lukas Rosol, s-a impus cu 6-4, 6-4 în semifinala cu Neuchrist/Thiem. Anterior acestei victorii, Florin și Lukas eliminaseră două perechi foarte puternice: Erlich/Ram și Peya/Soares, dublul numărul 2 mondial. 

Este, atenție, PRIMA FINALĂ ATP din cariera lui Florin, care își desăvârșește astfel o revenire superbă în prim-planul tenisului mondial, după ce aproape că abandonase tenisul (povestea, aici). Mergea mai are în palmares 30 de finale de challenger, din care a câștigat 13, cea mai recentă chiar săptămâna trecută, la Rennes. Adversar în meciul pentru trofeu va fi un alt cuplu foarte experimentat: Nestor/Knowle.  

Această performanță întregește anul extraordinar al românilor în tenisul profesionist. Finalele de mâine sunt cele cu numărul 17 și 18 jucate de reprezentanții noștri în 2013, zece dintre ele fiind câștigate. Să sperăm că mâine adăugăm alte două trofee pe listă.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi