Suspendarea Mariei Sharapova: fapte, mărturii și concluzii. Cum a decis tribunalul s-o suspende doi ani pe rusoaică

Camelia Butuligă | 8 iunie 2016

Afară de o situație în care primește ulterior o reducere a pedepsei de doi ani primite azi, Maria Sharapova va avea interzis în meciurile de tenis oficiale până la 25 ianuarie 2018. În total, ea ar urma să rateze opt turnee de Grand Slam și un turneu olimpic. În plus, va relua cariera practic de la zero, fără clasament la ora revenirii. Rusoaica a anunțat că va face imediat apel. Sharapova a câștigat 5 titluri de Grand Slam în carieră, e medaliată cu argint la JO din 2012 și a ocupat locul 1 în cinci ocazii diferite, un total de 21 de săptămâni. La ora potențialei reveniri, Sharapova va avea 30 de ani și 9 luni.

După meciul din sferturile de finală ale Australian Open contra Serenei Williams, Maria Sharapova a fost supusă unui test antidoping care a indicat prezența substanței Meldonium, interzisă de la 1 ianuarie 2016. Un alt test anti-doping făcut de Sharapova la Moscova, pe 2 februarie, în afara competiției, a indicat și el prezența Meldoniumului. Sharapova a admis rezultatele ambelor teste, care sunt considerate împreună o singură încălcare a regulilor. Pe 4 martie, ea a trimis ITF o scrisoare în care recunoaște rezultatele. 

O audiere a avut loc la Londra pe 18-19 mai și azi tribunalul a dat publicității sentința: doi ani de suspendare. De asemenea, punctele și premiile obținute la Australian Open vor fi anulate. Într-o declarație publicată pe pagina ei de Facebook, Sharapova a numit sentința ”nedrept de dură” și a spus că va face imediat apel la Curtea de Arbitraj Sportiv.

Decizia tribunalului a fost explicată într-un document de 33 de pagini, care enumeră toate datele problemei: faptele, mărturiile și documentele aduse ca probă, cât și raționamentul tribunalului. Iată mai jos un rezumat.

 

Actorii principali, sancțiunile posibile

Sharapova a argumentat că nu a intenționat să încalce regulile anti-doping și susține că nu a știut că Meldoniumul a fost declarat interzis. Dacă ar fi luat cu bună-știință o substanță știind că este interzisă, pedeapsa ar fi fost de patru ani. Tribunalul a acceptat că Sharapova nu știa de introducerea Meldoniumului pe lista interzisă. Raționamentul lor a fost că Maria știa că va fi controlată automat la Australian Open, deci nu ar fi avut niciun sens să ia cu bună-știință o substanță interzisă, știind că va fi descoperită.

Doi ani este sentința pentru un atlet care ia o substanță interzisă fără a intenționa să încalce regulile anti-doping, însă se dovedește că vina pentru ingerarea acelei substanțe îi aparține, sau că motivul pentru care a luat o substanță interzisă este propria neglijență. Aici a fost încadrată Sharapova.

Dacă atletul ia o substanță interzisă fără intenție și poate să dovedească că nu a fost vina sa și nu a fost neglijent, atunci primește un an suspendare.

Pe lângă Sharapova, la audieri au fost chemați ca martori din partea ei: managerul său, Max Eisenbud, doctorul Anatoly Skalny, antrenorul său, Sven Groeneveld, un alt doctor ca expert, Ford Vox, și Richard Ings, fostul șef al Autorității Anti-doping din Australia. Din partea ITF au fost doctor și un șef de laborator, ambii  de la WADA, un Senior Director de la ITF și un avocat de la WTA.

Sharapova a livrat toate documentele din posesia ei în care se făcea referire la tratamentul cu Mildronat (medicamentul care conținea Meldonium). ”Tribunalul va trage concluzii pe baza documentelor prezentate, dar și pe baza absenței acestora.” 

Cum a început Sharapova să ia Meldonium și cine i l-a prescris

”În 2005 Dra Sharapova a suferit de diverse afecțiuni asociate răcelii, de amigdalită și a acuzat dureri în partea superioară a abdomenului. Tatăl său a dus-o pentru un consult la Anatoly Skalny, doctor la Centrul pentru Medicină Biotică din Moscova. În urma unor analize, s-au depistat niveluri ridicate ale glucozei și colesterolului și dezechilibre minerale. Luând în considerare că membri ai familiei suferiseră de diabet și aveau probleme cardiace, Skalny a concluzionat că Dra Sharapova avea o problemă la metabolizarea mineralelor, nu primea destule substanțe nutritive din mâncare și alte dezechilibre care făceau necesară ajutarea sistemului său imunitar. El a propus un regim care cuprindea 18 medicamente și suplimente la început. Printre acestea, Mildronat în reprize de 7-14 zile și doze de 500 mg-1 g pe zi.”

Între ianuarie și aprilie 2006, Skalny i-a trimis Mariei Sharapova mesaje detaliate despre regimul nutrițional și celelalte medicamente. Indicațiile sale privind Mildronatul erau să fie luat ”înainte de antrenamente și competiții”, cu detalii foarte precise: ”cu o oră înainte de meci, două pastile. Dacă este un meci foarte important, doza poate fi mărită la trei sau patru pastile, dar contactează-mă înainte pentru a ne consulta. O pastilă cu 30 de minute înainte de un antrenament.”

”Tratamentul a fost eficient, în sensul că infecțiile s-au diminuat și starea pacientului s-a ameliorat. După aceea, Skalny a recomandat ca tratamentul să fie reluat în cazul în care apărea ”oboseală datorită efortului sporit, scăderea funcțiilor imunitare, niveluri anormale ale glucozei și colesterolului, ale insulinei și dezechilibre ale magneziului, fosforului și alți indicatori care ar fi putut afecta funcția cardiacă. 

”Dr Skalny nu a diagnosticat o afecțiune cardiacă, ci doar probleme cu imunitatea și lipsa de energie. Este important de menționat că Dr Skalny nu este cardiolog și nici nu a sfătuit-o pe Dra Sharapova să meargă la un specialist pentru a face teste și analize pentru probleme cardiace.”

”Gama largă de afecțiuni pentru care Mildronatul era prescris poate părea surprinzătoare, dar nu există niciun motiv de a critica decizia jucătoarei, în vârstă de 18 ani la acel moment, și a tatălui său de a urma tratamentul propus de un specialist cu reputație bună în domeniul dezechilibrelor minerale. Tratamentul acela trebuie văzut în ansamblu și Mildronatul nu ieșea în evidență ca o substanță excepțională în regimul propus”, susține tribunalul.

Jucătoarea și tatăl său au specificat că substanțele trebuie să fie legale și Skalny a cerut avizul laboratorului WADA din Moscova, care în 2006 a dat ok-ul pentru toată lista de medicamente prescrise. Tribunalul concluzionează că la acea dată, Maria Sharapova a cerut ajutorul lui Skalny pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate și a-și rezolva afecțiunile virale, nu pentru a câștiga un avantaj competitiv necinstit.

Sharapova a continuat să fie tratată de Skalny până în 2012. Anual, acesta cerea de la WADA ok-ul pentru substanțele prescrise. Numărul lor se mărise de la 18 la 30, printre care Magnerot, Riboxin și Mildronat.

Sharapova întrerupe colaborarea cu Skalny, însă continuă să ia Meldonium

La sfârșitul lui 2012, Sharapova a decis că numărul pastilelor pe care trebuia să le ia era prea mare și a încercat o altă abordare: a angajat un nutriționist și l-a informat pe Skalny că întrerup colaborarea. Totuși, a decis pe cont propriu să continue să ia trei dintre medicamentele recomandate de acesta: Mildronat, Magnerot (un supliment de magneziu) și Riboxin (care conține un compus natural, inosin, cu proprietăți anti-ischemice). ”Dra Sharapova nu a consultat niciun doctor în legătură cu această decizie. Ea nu știa compoziția Mildronat și nici nu citise instrucțiunile de folosire ale producătorului.” 

”Întrebată de ce a ales aceste trei medicamente, Dra Sharapova a răspuns că a avut impresia că Skalny insistase că sunt importante pentru că ameliorează deficiența de magneziu și eventualele probleme cu inima care ar rezulta din aceasta. Totuși, ea nu a putut aduce nicio dovadă  că a discutat cu Skalny despre compoziția medicamentelor sau că i-ar fi cerut opinia despre continuarea tratamentului. Întrebată de ce nu a consultat niciun doctor în legătură  cu continuarea tratamentului, Dra Sharapova a răspuns că nu a avut nevoie ca un doctor să-i supravegheze situația medicală și că în loc, a angajat un nutriționist. Cu toate acestea, nu l-a informat nici pe nutriționist că lua în continuare Mildronat, Riboxin și Magnerot.”

Din 2012 până în 2015, Sharapova nu a spus niciunui cadru medical cu care a intrat în contact despre faptul că lua Mildronat. În această perioadă a fost consultată de medicul ei de familie din SUA, a făcut scanări și EKG-uri, a fost consultată de medicii WTA când se îmbolnăvea în timpul turneelor. În niciuna din aceste situații nu a menționat Mildronatul, cu o singură excepție: Sergey Yasnitsky, doctorul delegației olimpice ruse, pe care l-a consultat în 2015 în legătură  cu o sinuzită și probleme stomacale. Motivul pentru care i-a spus despre Mildronat este că acesta a întrebat-o ce medicamente ia, spre deosebire de toți ceilalți, care, susține Maria, nu au întrebat-o. ”Acest lucru ni se pare greu de crezut”, a declarat tribunalul.

”Deci la sfârșitul lui 2015, Dra Sharapova continua să ia Mildronat așa cum îi prescrisese Dr Skalny în 2006: 500 mg în turnee, în ziua meciului. Lua două pastile dimineața și nu cu 30 de minute înainte de meci sau chiar în timpul meciului, cum o sfătuise acesta dacă meciurile erau lungi, pentru că nu se simțea în largul ei să înghită pastile în timpul meciului. ”

Managerul său a declarat că nimeni nu știa de faptul că Maria continua să ia Mildronat în afară de tatăl ei și de el, care a aflat în 2013. Antrenorul său, antrenorul de fitness, fizioterapeutul care era responsabil de băuturile din timpul meciului, nutriționistul, medicii care au tratat-o la turnee, nu știau niciunul! ”Este remarcabil că singurele documente despre tratamentul cu Mildronat sunt cele scrise de Skalny între 2006 și 2010. După acel an nu există niciun document referitor la acest lucru. De asemenea, Dra Sharapova nu a menționat niciodată că lua Mildronat în documentele anti-doping semnate de ea în 2014 și 2015.” 

Cum au anunțat autoritățile adăugarea Meldoniumului pe lista interzisă

Una din principalele idei din apărarea Sharapovei este că autoritățile nu au făcut destul pentru a o anunța. Ea a menționat că lista actualizată a substanțelor interzise nu a fost destul de apăsat subliniată în emailuri, că era îngropată în clickuri și linkuri.

WADA a anunțat pe site-ul propriu în septembrie 2014 că Meldonium este introdus în programul de monitorizare pentru 2015. ITF a anunțat de asemenea acest lucru pe site-ul său. În septembrie 2015, Meldonium era trecut pe lista interzisă și acest lucru era publicat pe site-ul WADA, care dădea în paranteză, lângă termenul ”Meldonium” și numele medicamenului Mildronat.  ”Era neobișnuit pentru WADA să dea și numele medicamentului care conține substanța interzisă.” Pe 7 decembrie, site-ul ITF a publicat un sumar al modificărilor și un link către site-ul WADA. 

ITF emite anual un pliant pentru portofel cu toate informațiile referitoare la metodele și substanțele ilegale. Neil Robinson, reprezentantul WTA, și Sven Groenefeld, antrenorul Sharapovei, nu-și mai amintesc exact când au schimbat aceste pliante pentru 2016, undeva în luna ianuarie, în timpul unui turneu. ”Dl Groenefeld a declarat că nu a înmânat acest pliant Drei Sharapova. El spune că ține tot timpul unul la el în caz că un jucător vrea să afle ceva despre o substanță, dar niciunul dintre jucători nu i-a cerut până acum informații de acest gen. Dra Sharapova declară că nu a consultat niciodată acest pliant, nici în 2016, nici în anii anteriori.”

Pe 18 decembrie, WTA a trimis jucătorilor un email intitulat ”Știri” în care se făcea referire la programul anti-doping pe 2016, dar nu se menționau modificările aduse listei interzise. De asemenea exista un link către Playerzone Anti-Doping, dar acea secțiune nu conținea informația că Meldoniumul a fost adăugat la listă.

Pe 22 decembrie, ITF a trimis emailuri unor jucători, inclusiv Maria Sharapova și asistentei managerului său, despre procedurile anti-doping pe 2016. Emailul trimitea către site-ul ITF, dar nu spunea că lista substanțelor interzise a fost actualizată  sau că Meldoniumul a fost adăugat.

”Dra Sharapova susține că ITF trebuia să-i avertizeze în mod special pe jucătorii care prezentaseră urme de Meldonium în testele din 2015. Jucătoarea presupune că ITF știa că există 24 de mostre depistate cu Meldonium la jucătorii de tenis în 2015.  Dintre acestea, 4 îi aparțineau Drei Sharapova. Însă ITF nu a știut acest lucru, deoarece a fost informat de rezultatele testelor abia în martie 2016.” De asemenea codul WADA prevede că rezultatele testelor anti-doping sunt confidențiale și ITF nu are acces la ele decât dacă și când apar substanțe interzise.

Întrebările esențiale

”Cele trei întrebări pe care trebuie să le clarifice tribunalul sunt:

1.       Dacă Dra Sharapova a omis intenționat să menționeze pe formularele anti-doping că lua Mildronat

2.       Ce măsuri a luat Dra Sharapova pentru a verifica dacă substanțele pe care le lua sunt sau nu pe lista interzisă

3.       Dacă Dra Sharapova a luat Mildronat din motive medicale sau pentru a-și îmbunătăți performanțele sportive”

Misterul acestei situații este cum o jucătoare de calibrul Sharapovei, cu o echipă numeroasă în jur, a putut să nu știe că ia o substanță interzisă. Max Eisenbud, managerul ei, a declarat acest lucru ca fiind o ”eroare administrativă”, dar abia la audieri a recunoscut că în afară de el nimeni din echipa Mariei nu știa de fapt că ea lua Mildronat.

Referitor la prima întrebare, testele antidoping cer ca jucătorul să completeze o declarație în care să listeze ” medicamentele luate cu rețetă sau fără și suplimentele, inclusiv vitamine și minerale, luate în ultimele șapte zile (numele substanței, doza și când a fost luată)”. Aceasta declarație este necesară deoarece au fost cazuri de atleți care au luat substanțe legale pentru a masca prezența altora, ilegale.

În perioada 2014-2016, Sharapova a completat șapte asemenea declarații, pe care a menționat niște suplimente și vitamine, dar niciodată Mildronat, deși testele făcute au demonstrat prezența acestuia la Wimbledon, Singapore și finala Fed Cup de la Praga. De asemenea, conform propriilor declarații, a luat câte 500 mg înainte de fiecare meci jucat la AO 2016. 

”În fiecare dintre aceste formulare, a răspuns că nu dorește ca mostra ei să fie folosită pentru scopuri de cercetare științifică. Acesta poate părea un aspect nesemnificațiv, dar în context, indică cunoașterea formularului și faptul că nu era dispusă ca mostra ei să fie analizată mai amănunțit decât era obligatoriu.”

Când a fost întrebată de ce nu a menționat Mildronatul pe listă, Sharapova a spus că a înțeles că trebuie să menționeze doar dacă luase ceva șapte zile consecutiv, altfel lista ar fi fost foarte lungă.

”Nu mi s-a părut că ar fi fost o responsabilitate uriașă acest lucru. Acum, privind în urmă, a fost o greșeală. Nu mi s-a părut important să menționez fiecare băutură, vitamină, gel, chiar și pe cele luate o singură dată.”

”La Wimbledon 2015 a luat Mildronat de șase ori în șapte zile, la AO 2016 de cinci ori în șapte zile. Majoritatea acelor formulare completate de ea aveau doar două medicamente trecute, deci nu ar fi fost o listă așa de lungă dacă ar fi adăugat Mildronat.” 

Tribunalul concluzionează că nu a fost o greșeală, ci o decizie intenționată de a ascunde de autorități faptul că lua acest medicament în competiții.

Sharapova și Eisenbud erau obișnuiți să ceară informații de la WTA în legătură cu statutul unor substanțe. Există emailuri în acest sens cu poze atașate ale unor etichete de medicamente, trimise către WTA între 2011 și 2015. Sharapova admite că este necesară verificarea anuală a listei substanțelor prohibite. Iar acest lucru era simplu de făcut: tot ce trebuia era să trimită un mail la WTA.

Deși Sharapova susține că nu știa că Mildronatul conține Meldonium și nu a putut să aducă niciun ambalaj al cutiilor de Mildronat pe care l-a luat, tribunalul a obținut o cutie care etalează cuvântul ”Meldonium” scris cu caractere chirilice pe exterior.

Mărturia lui Eisenbud ridică mai multe probleme decât rezolvă

Managerul Sharapovei a declarat că lui i-a revenit responsabilitatea să verifice legalitatea substanțelor luate de Maria după ce aceasta nu a mai colaborat cu doctorul Skalny. Explicația pentru faptul că a eșuat în misiunea sa este…divorțul de soția sa în 2015. Eisenbud obișnuia să studieze lista de substanțe interzise în timpul vacanței sale anuale în Caraibe. În 2015 a divorțat, nu s-a mai dus în vacanță și n-a mai verificat lista. A mai declarat că nu știa ce conține Mildronatul, nu știa că substanța pe care trebuia s-o caute pe listă era de fapt Meldonium și nu avea prea multe informații despre ce tip de substanță este Meldoniumul. De asemenea, nu a notat nicăieri rezultatele anuale ale verificărilor sale sau a comunicării acestora către Sharapova. Mărturia ei este și mai vagă: își amintește că l-a rugat să verifice niște substanțe în timpul vacanțelor sale, dar nu și în 2015.

Tribunalul a avut câteva obiecții la aceasta situație bizară. Din emailurile schimbate de el cu WTA de-a lungul anilor, reiese că Eisenbud știa că trebuie verificat numele substanței, nu al medicamentului. Deci declarația sa că nu știa că Mildronat conține Meldonium nu stă în picioare.

Apoi, dacă nu știa mare lucru despre lucruri de bază pe care trebuie să le știe orice atlet, de ce a acceptat această responsabilitate uriașă de a verifica substanțele? De ce nu a delegat aceasta sarcină asistentei sale? Și de ce era necesar să verifice doar în vacanță, când un email către WTA ar fi rezolvat oricând problema?

”Tribunalul nu trebuie să accepte mărturii pe care le găsește incredibile.  Ideea că un manager IMG responsabil pentru una din cele mai cunoscute sportive din lume a gestionat atât de inept și neglijent problema legalității substanțelor luate de aceasta (o chestiune esențială pentru succesul ei comercial și sportiv) ni se pare de necrezut. Așadar, respingem dovezile aduse de Dl Eisenbud.”

La rândul ei, Sharapova nu a făcut niciun efort pentru a se interesa de legalitatea Meldoniumului. ”Nu are nicio scuză pentru acest lucru, ca și pentru faptul că nu a cerut părerea unui medic specialist înainte de a continua să-l ia.”

Concluzii

Cât despre a treia întrebare, cu ce scop îl lua, poziția tribunalului e clară. ”Indiferent care fusese situația în 2006, în 2013 nu exista niciun diagnostic sau motiv medical pentru administrarea acestui medicament în continuare. Maniera în care era luat, în ziua meciurilor sau înaintea antrenamentelor intense, arată că scopul era ridicarea nivelului de energie. Acest lucru, apoi ascunderea administrării medicamentului față de autorități și față de propria echipă și lipsa oricărei justificări medicale inevitabil duc la concluzia că medicamentul era folosit de Maria Sharapova pentru a-și îmbunătăți performanțele.”

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi