Surprize, drame, reacții deplasate, emoții, meciuri tari: toată gama de reacții la Paris. Ce e important de știut

Radu Marina | 31 mai 2017

Dominika Cibulkova și Jo Tsonga au fost victimele de profil înalte ale acestei zile; Ons Jabeur a devenit prima jucătoare de origine arabă calificată într-un tur 3.

Roland Garros este oferit de

Ons Jabeur. Tunisianca devine prima jucătoare de origine arabă care se califică în turul al treilea al unui Slam; Ons a adăugat lângă victoria cu Ana Bogdan una și mai mare, eliminând-o pe favorita 6, Dominika Cibulkova în două seturi, 6-4, 6-3. Ons a încheiat meciul cu 30 de winners versus 17 erori neforțate, câștigând abia al doilea ei meci versus o jucătoare de Top 10. Jabeur poate să joace pe zgură; ea a câștigat titlul la junioare la Paris în 2011. Un lucky-loser nu mai ajunsese în turul al treilea din 1996.

https://twitter.com/rolandgarros/status/869977584871800832

| Foto: Jimmie48Photography

Djokovic merge mai departe, dar încă nu-i convingător. Deși a dat impresia că e în control și îi convine stilul portughezului, Djokovic a avut iar momente în care nivelul lui parcă scade dintr-o dată. Acum a început să lovească înghesuit ori departe de minge, iar deciziile luate nu au fost tocmai cele mai bune, în special în setul trei, acolo unde Sousa a avut mingi pentru 4-2. În final însă, după ce a reușit să salveze mingile de break, sârbul a profitat de căderea portughezului după mingile de break ratate.

Într-un meci în care în mai niciun moment nu a părut în pericol, Nadal continuă drumul către al zecelea titlu la Roland Garros destul de convingător și fără să forțeze prea mult. Replica zilei i-a aparținut lui Haase:

Tot Haase l-a luat la țintă pe arbitrul Arnaud Gabas, același care fusese lovit serios (și operat din cauza asta) de Denis Shapovalov. Reacția celor doi merită urmărită.

Apar primele eliminări ale favoritelor. După Angie Kerber, azi au părăsite turneul Petra Kvitova, învinsă de Bethanie Mattek-Sands, Kiki Bertens care pierde surprinzător la Cici Bellis și Ekaterina Makarova care a fost învinsă de Lesia Tsurenko.

În ciuda înfrângerii, Petra a făcut un meci bun în care s-a luptat serios pentru fiecare minge și a avut o revenire frumoasă în setul doi. Lipsa meciurilor și pauza îndelungată avută s-au simțit însă în momentele importante, dar sunt semne bune pentru ea, mai ales că urmează sezonul de iarbă. Și, normal, înainte de toate victoria ei este că s-a întors pe teren și e capabilă să joace din nou la un nivel foarte înalt, după o intervenție deloc simplă la degete.

Grigor Dimitrov rupe șirul înfrângerilor la Paris. După trei ani în care a pierdut de fiecare dată în primul tur la Roland Garros, Dimitrov se califică în turul trei după un meci foarte solid cu Tommy Robredo, în care a fost tare inspirat la fileu și de netrecut cu serviciul (în cele trei seturi nu și-a cedat niciodat serviciul și a avut de apărat o singură minge de break).

Un double bagel. Caroline Wozniacki, care nu mai trecuse de 5 ani de turul doi la Paris o învinge pe Francoise Abanda cu 6-0, 6-0. Pentru Wozniacki, tipul asta de victorie nu-i neapărat străină; într-un top al jucătoarelor cu cele mai multe victorii câștigate cu 6-0, 6-0, ea e pe locul doi, după Serena Williams.

Muguruza pierde primul set, dar găsește resurse să câștige.

Garbine Muguruza a avut de muncă serios, dar a revenit după pierderea unui prim set în care nu a jucat neapărat rău. S-a scuturat, a pus ceva mai mult spin în lovituri și treptat, și-a dat drumul la braț, a început să pună din ce în ce mai multă presiune atât la retur cât și în schimburi, iar Anett Kontaveit, cea care a învins-o pe Monica Niculescu a cedat inițativa treptat și mai apoi și meciul.

Sam Stosur trece cumva pe sub radar, continuă șirul victoriilor. După ce săptămâna trecută a câștigat titlul la Strasbourg, Stosur a ajuns la 7 victorii consecutive după victoria de azi la Kristen Flipkens. Jocul ei, cu acel forehand deosebit de puternic și cu mult lift, serviciul kick greu de returnat se pliază foarte bine pe zgură, iar la Roland Garros întotdeauna s-a simțit bine. Din 2009 și până în prezent nu a pierdut niciodată mai devreme de turul trei, iar în acest interval a reușit o finală și trei semifinale, una dintre cele mai ușor de neglijat cifre. Urmează în turul următor să o întâlnească pe Bethanie Mattek-Sands.

Johanna Konta pierde devreme, e învinsă de Su-Wei Hsieh. Eliminarea lui Jo Konta e și nu prea e surprinzătoare. În acest sezon de zgură a pierdut devreme la toate cele trei turnee importante și era, dintre favorite, probabil una dintre cele mai predispuse să iasă (foarte) devreme. Cu atât mai mult cu cât până acum nu a trecut de turul 1 niciodată la Paris. Surprindere ar putea veni din faptul că a pierdut la o jucătoare clasată în afara topului 100, care în ultimul timp s-a axat mai mult pe proba de dublu și a jucat din ce în ce mai puțin la simplu. Su-Wei Hsieh e o jucătoare care se bazează mult pe unghiuri, variază mult, schimbă rapid direcțiile, acoperă bine fileul, iar pe măsură ce meciul a avansat, Jo Konta a părut surprinsă de toate aceste schimbări, încercând cumva să compenseze prin agresivitate; doar că asta a dus la și mai multe greșeli neforțate (a terminat meciul cu 40 de erori). Pentru Hsieh e cea mai mare victorie a carierei, e prima victorie la o jucătoare de top 10 și e pentru al doilea an la rând în turul doi la Roland Garros.

Andy Murray începe turneul. Evoluția lui Andy din meciul cu Andrey Kuznetsov de ieri a fost o combinație între tradiționalele căderi care l-au costat oarecum setul și momente de senzație în care s-a apărat incredibil, a pasat, a trecut excelent din apărare în atac, a reușit punctul meciului, iar spre final a fost de neclintit. Kuznetsov a dat o replică bună, a reușit să lege câteva puncte și lovituri direct câștigatoare excelente, dar nu suficient pentru a-i face față britanicului. Alte nume importante care au trecut în siguranță: Del Potro, Nishikori sau Wawrinka.

Sascha Zverev, primul cap de serie important eliminat de pe tabloul masculin. Într-un meci care s-a întins pe două zile, recentul campion la Roma n-a avut suficientă istețime să se calibreze pentru meciul cu un adversar oricum complicat pentru o astfel de fază. Zverev nu a găsit în niciun moment un echilibru între forță și consistență. Fie a încercat să rămână în schimburi ceva mai lungi și s-a văzut dominat de Verdasco în multe ocazii, fie a încercat să fie decisiv, să intre în teren și să atace, iar asta a însemnat un risc suplimentar, terminând meciul cu peste 50 de greșeli nefortate. Pentru Verdasco e prima victorie la un jucător din top 10 în acest sezon; Nando reușește să rupă seria de trei înfrângeri consecutive din turneele de Grand Slam.

Marketa Vondrousova continuă să impresioneze. Cu victoria categorică la Amandine Hesse, Vondrousova a devenit una dintre cele mai tinere jucătoare care se califică în turul doi la un Slam. De altfel, e și prima ei victorie la un asemenea nivel. Anul acesta, Vondrousova a reușit niște performanțe extraordinare. A ajuns deja la peste 40 de victorii (o parte dintre ele venind în turnee ITF), a reușit să câștige primul titlu WTA (la Biel, unde a venit din calificări), a ajuns în top 100, a reușit prima ei victorie în Fed Cup, și toate astea la doar 17 ani.

La Roland Garros a jucat deja patru meciuri, cu tot cu calificări și a pierdut doar 8 (!) game-uri. Care să fie secretul? După Biel, ea spunea într-un interviu că după ce a ratat tot sezonul trecut din cauza accidentărilor, a pus un accent deosebit pe pregătirea fizică, iar asta a ajutat-o mult. Acum se simte mult mai bine, e capabilă să lege meciuri fără să simtă oboseala, iar deplasarea e mult îmbunătățită. Pe lângă asta, jocul ei deși poate la prima vedere nu impresionează, e interesant de analizat; lovește curat de pe ambele părți, nu forțează inutil, are momente în care joacă foarte razant, caută tot timpul un unghi din ce în ce mai scurt și nici la fileu nu stă deloc rău.

Victorii notabile. Recent revenită după o accidentare la glezna dreaptă, care a ținut-o departe de tenis mai bine de un an, Alison Van Uytvanck (surpriza plăcută de acum doi ani de la RG, unde a ajuns în sferturi) o învinge pe Naomi Osaka. La fel ca Vondrousova, și Uytvanck vine din calificări.

Apoi, Hyeon Chung l-a scos pe favoritul 27, Sam Querry, pentru prima lui prezență în runda a doua.

Și, firește, Renzo Olivio, argentinianul care l-a învins pe Jo-Wilfried Tsonga într-un meci suspendat aseară la scorul de 5-4 pentru francez. Jo făcuse eforturi mari să reintre în meci și aproape că reușise când meciul s-a oprit din cauza întunericului. Dar azi, când a intrat ca să servească pentru a rămâne în meci, a avut rapid de înfruntat mingi de meci. Olivio reușește în premieră o victorie pe tabloul principal la Paris, într-un meci în care încă de la început a preluat inițiativa, a jucat curajos și a știut ce are de făcut. Doar pe final a părut mai tensionat și și-a pierdut serviciul când a trebuit să servească pentru meci într-o atmosferă infernală. Astăzi însă a reușit să termine ce a început ieri; a jucat excelent 4 puncte la care, spune el, s-a gândit toată noaptea. Pentru Tsonga e doar a treia înfrângere în primul tur la un turneu de Grand Slam și prima dată după mai bine de 10 ani în care iese atât de devreme de la Roland Garros, un turneu la care a avut mereu așteptări mari.

Într-un meci în care a fost susținută de Serena din tribună, Venus a arătat ceva mai bine față de meciul din primul tur și urmează să joace în turul trei cu Elise Mertens, care are un sezon excelent și s-a calificat pentru prima dată în carieră în turul trei al unui turneu de Grand Slam.

Incidente. Ieri a făcut valuri situația francezului Maxime Hamou, numărul 287 în lume, care a pierdut în primul tur și care a agresat-o în direct la Eurosport pe reportera Maly Thomas. Hamou a putut fi văzut cum, în ciuda rezistenței acesteia, o ia în brațe cu forța și încearcă, ba chiar reușește, să o sărute pe aceasta. RG i-a retras acreditarea imediat lui Hamou, care și-a cerut scuze ulterior pe Instagram. Cazul a declanșat reacții în valuri. Ministrul Sportului, Laura Flessel, a catalogat incidentul drept o „agresiune”, iar parlamentarul Cecile Duflot a scris pe Twitter: „O sărută cu forța, ea încearcă să scape, el o ține de gât și toată lumea.. râde. #Obosită”. Ambele femei l-au criticat pe Henri Leconte, în a cărui emisiune s-a întâmplat toată tărășenia, pentru că a râs și a aplaudat gestul lui Hamou.

Azi, un alt tip de dramă la meciul dintre Steve Johnson și Borna Coric. Finalul a fost dubios, ciudat și… uman. În vreme ce Borna Coric distrugea incredibil de virulent o rachetă la un capăt al terenului, Steve Johnson hohotea de plâns la un altul, ambii bărbați nefiind la curent cu ce face celălalt. Coric reacționase așa de nervi pentru că a pierdut; Johnson plângea pentru că-și pierduse, recent, tatăl.

https://twitter.com/TennisChannel/status/869916957075677184

În alte știri, acest pasaj s-a petrecut la interviul lui Domi Thiem de azi.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi