Super victorie! Irina Begu rezistă într-un maraton cu Tsurenko, e la cea mai bună performanță personală la Wimbledon

Treizecizero | 1 iulie 2015

Irina Begu s-a calificat în turul al treilea de la Wimbledon, învingând-o pe Lesia Tsurenko. Maria Sharapova e următoarea adversară.

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Într-un an în care a reușit, treptat, să-și ridice din ce în ce mai mult nivelul și să stabilească o serie de premiere personale, Irina Begu mai bifează una: este pentru prima dată în turul al treilea la Wimbledon. Victoria e cu atât mai dulce cu cât a fost obținută într-un meci epuizant fizic și mental, cu o mulțime de răsturnări de situație. Irina ar fi putut încheia meciul cu Lesia Tsurenko în două seturi, dar s-a văzut trasă în decisiv, după o minge de meci ratată.

A fost un meci teribil de solicitant, cu multe raliuri strașnice și cu schimbări de momentum mult peste medie. Nici temperatura de afară nu l-a făcut mai ușor suportabil, contribuind, alături de tensiune, la mici probleme acuzate de Irina în setul al treilea. Ucraineanca a început mai bine, dar a ajutat-o un pic pe Irina să intre în meci, cu un game în care a făcut două duble greșeli consecutive, la 2-0 în primul set. De aici, Irina și-a stabilizat jocul și a dictat de cele mai multe ori ritmul; într-un meci altminteri foarte strâns, Irina a avut parcă loviturile mai curate, mai adânci și mai bine plasate. După un schimb de break-uri pe final de set, Begu a reușit să-l închidă pe primul la a doua tentativă: 7-5 în 52 de minute. 

Setul secund a părut rupt, după ce Tsurenko s-a desprins la 4-2, dar Irina a revenit spectaculos, a reușit două break-uri consecutive și a ajuns în postură de minge de meci, la 5-4. Când ocazia i-a scăpat printre degete româncei, ne-am temut, firește, cu toții că meciul are să coboare pe făgașul cunoscut în astfel de ocazii. Dar Irina avea să ne convingă repede că nu are de gând să cedeze fără luptă. 

Felul în care a revenit în setul decisiv, recuperând în două ocazii un break pierdut, este elocvent pentru Irina de anul acesta: mult mai încrezătoare în forțele ei și mult mai luptătoare decât primește, de fapt, credit. Era simpiu să acuze șocul și să lase să-i scape meciul din mână. Pretexte se găseau: mingea de meci pierdută, dificultatea crescândă a partidei, game-ul dramatic de la 1-1 din decisiv, de asemenea pierdut pe propriul serviciu, tensiunea tot mai mare, pe măsură ce ne apropiam de finalul de meci. Dar tocmai atunci Irina și-a ridicat nivelul. A făcut două game-uri impecabile de la 5-5 în sus și, după două ore și 48 de minute, victoria era a ei.

Complet meritată: Irina a fost mai agresivă (40 de lovituri direct câștigătoare versus 41 de erori neforțate, față de 26/38 în cazul lui Tsurenko) și a câștigat punctele importante ale meciului. 

„Am avut câteva şanse pe care le-am ratat, am avut o minge de meci şi automat devine frustrant când ratezi. Mai ales când simţi că eşti peste adversar, ai condus jocul tot meciul şi pierzi în setul al doilea atât de strâns. Am reuşit să-mi revin de la 1-3 în setul trei, am trecut cu bine peste faza aceea în care simţeam că nu mai am aer şi de acolo am simţit că se poate schimba totul. Am fost mai agresivă, am servit mult mai bine. Serviciul nu m-a ajutat cum mi-am dorit eu pe parcursul meciul, dar în momentele importante a fost bine, la 4-4 in setul 3, la 6-5 în setul trei”, a spus Irina pentru Gazeta Sporturilor

Este o performanță excelentă pentru Irina, în condițiile în care nu iarba este suprafața ei de bază. Este, însă, un rezultat în nota acestui sezon, în care Begu a ajuns pentru prima dată în turul al patrulea la AO, pentru prima dată în turul al treilea la RG și pentru prima dată în sferturile de finală ale unui Premier Mandatory. Era timpul și pentru un pas în plus la Wimbledon, al doilea Grand Slam al carierei la care Irina a fost cap de serie, statut concretizat cu două victorii în meciuri incomode. 

Pentru a doua jucătoare din România urmează acum recompensa: un meci de gală cu Maria Sharapova, pe una dintre arenele importante de la Wimbledon. Irina a pierdut unicul meci direct jucat cu sportiva din Rusia, în 2012, pe zgura de la Madrid (6-0, 6-3). Nu va fi, însă, prima oară când Begu joacă anul acesta cu o sportivă din Top 10. Le-a întâlnit până acum pe Bouchard, Radwanska, Kerber, Kvitova, iar când nu a câștigat, a avut șanse bune să o facă. 

Monica Niculescu, cea care azi a câștigat la dublu, va încerca să i se alăture Irinei în turul al treilea, mâine, când o va întâlni pe Jana Cepelova. 

La dublu masculin, Horia Tecău și Jean Julien Rojer au stat doar trei game-uri pe teren, adversarii lor, Klizan și Rosol, abandonând. Alexandra Dulgheru a pierdut la dublu, alături de Silvia Soler Espinosa, învinse de Muguruza și Suarez Navarro.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi